miercuri, 22 martie 2023

22 MARTIE – ZIUA MONDIALĂ A APEI

                                                                            ,,Apa este simbolulu vieţii, societate şi însăşi viaţa sunt neconceput fără apă. Apa este muma a tot ce este viu". Prodea V. 

Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în fiecare an la 22 martie, pentru a atrage atenţia lumii întregi asupra importanţei apei. Cu prilejul acestei sărbători în BPO Rîşcani s-a iniţiat ora informativ-ecologică cu genericul ,,O apă curate - o viaţă sănătoasă” împreună cu elevii cl. VII-VIII, Liceul ,,Liviu Damian” şi profesoara Cheptănaru Stela.

Elevii utilizatori au fost informaţi despre: 3/4 din suprafaţa pământului e acoperită de mări şi oceane, 1% este apă potabilă. Tot ce este viu în lumea animală şi vegetală este alcătuită din apă.

Corpul uman e 70% apă, la pierderea a 20% apă omul moare, fără hrană omul poate trăi 6 săptămâni, fără apă 5-7 zile. Apa este un mare Miracol al lumii are cea mai bună memorie din toate substanţele de pe pământ. Este cunoscut faptul, că prin rugăciunea asupra apei aceasta devine mai dulce şi mai folositoare pentru organism fără a-şi schimba compoziţia chimică.

La activitate s-a discutat despre când şi cum trebuie să folosim apa să ne aducă folos organismului, ce fel de apă consumăm, pe cât este de curată? Sănătatea noastră depinde de starea ecologică a apei, ştim că starea ecologică a apei lasă de dorit. Totul depinde de noi oamenii, ne bucurăm când luăm din natură, dar ce aruncăm în natură? Apa şi însăşi întreaga natură, suntem obligaţi să o ocrotim, ea este viaţa noastră.

Pe parcursul orei ecologice elevii au dat răspunsuri promte la victorina cu genericul ,,Ce cunoaştem despre Apă”. Elevii Cuşnir Chiril şi Anghel Dumitriţa au demonstrat prezentări online la temă: ,,Apa în natură” şi ,,Pădurile-apele”. Invitaţii vice-primarul Primăriei Rîşcani Spătarul Veaceslav a informat elevii utilizatori  despre situaţia aprovizionării cu apă a oraşului şi perspectivele pe viitor, Viorica Vatavu inspector principal pentru Protecţia Mediului de la Inspecţia Ecologică a documentat utilizatorii cu o informaţie vastă despre situaţia ecologică a apelor, pădurilor şi protecţia lor, împădurirea terenurilor.

În biblotecă s-a organizat o expoziţie de carte la tema orei eclogice cu genericul ,,Apa viaţă pe pământ” la care elevii au cunoscut literatura respectivă. Din numele Inspecţiei Ecologice d-na Viorica a dăruit bibliotecii BPO Rîşcani şi bibliotecii Liceului ,,Liviu Damian” Enciclopediea ilustrată: Păsările - autor Tudor Cozari.

Activitatea a avut un impact pozitiv, elevii au primit informaţii utile şi au  conştientizat, că viitorul şi soarta Planetei sunt în mâinile noastre - ,,Păzeşti apa -păzeşti Globul”, ,,O apă curată o viaţă sănătoasă”.


Realizat de: FAZLÎ ZINAIDA, bibliograf

Serviciul informativ bibliografic, BPO Rîşcani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu