joi, 2 martie 2023

2 MARTIE - ZIUA MEMORIEI ŞI COMEMORĂRII VICTIMELOR RĂZBOIULUI DIN TRANSNISTRIA

    2 martie ne va aminti tuturor despre cei care şi-au dat viaţa pentru independenţa şi integritatea  ţării.

    Conflictul din Transnistria a fost un conflict militar, iar actualmente este un conflict politic între Republica Moldova şi autoreclamata ,,Republica Moldova Nistreană” cu privire la exercitarea controlului asupra raioanelor Camenca, Dubăsari, Grigoriopol, Rîbniţa, Slobozia, or.Tiraspol, aflate pe malul stâng al Nistrului şi oraşul Tighina aflat pe malul drept al acestui râu.

    

    Politica de perestroică întreprinsă în anii1980 de Mihail Gorbaciov permitea liberalizarea politică la nivel regional. Unele minorităţi s-au opus schmbărilor. Oficializarea limbii majorităţii şi întroducerea obligativităţii alfabetului latin pentru scrierea acestea a tras proteste din partea vorbitorilor de alte limbi decât cea română.

    Parlamentul Moldovei a cerut guvernării URSS să înceapă negocieri cu guvernul moldo-transnistrean cu privire la ocupaţia a Republicii Moldova şi retragerea trupelor sovetice de pe teritoriul moldovenesc.

    2 martie 1992 preşedintele Moldovei, pe atunci Mircea Snegur, a autorizat o intervenţie militară împotriva forţelor separatiste. Cele mai grele lupte s-au dat în satul Cocieri,Coşniţa, oraşul Tighina.

    21 iulie 1992 Republica Moldova şi Federaţia Rusă au semnat Convenţia reglamentării paşnice a conflictului armat din zona Nistreană a Republicii Moldova.


    De Ziua Memoriei în BPO Rîşcani s-a iniţiat ora informativ-istorică cu genericul ,,Veşnica Memorie eroilor căzuţi pe Nistru” şi expoziţia de documente cu tematica ,,File de istorie cu durere-n suflet”. La activitate au participat studenţii Şcolii Profesionale împreună cu bibliotecara Edu Tatiana.

    2 martie - o zi tragică pentru poporul nostru, de pe urma acestui conflict au decedat 287 de combatanţi, 1180 răniţi, 400 invalizi. Datoria noastră este să păstrăm memoria celor care au  decedat pentru independenţa şi integritatea ţării şi  amintirea celor care au supraveţuit.

    Dorinţa mare a cetăţenilor Republicii Moldova este ca conducerea să ajungă la o înţelegere paşnică să nu să se repete nici odată calvarul războiului.

Link:https://www.facebook.com/photo?fbid=3250291985281582&set=pcb.3250292311948216

 

Realizat de: FAZLÎ ZINAIDA, bibliograf

Serviciul informativ bibliografic, BPO Rîşcani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu