marți, 21 martie 2023

ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI CU POETA NATALIA MAZÎLU-MIRON

Omul care mult citește

În spațiu călătorește

Și adesea pe potecă

Vine la bibliotecă!

În al cărților lăcaș

Mereu face un popas,

Fiindcă aici se relaxează,

Când o carte lecturează.

 

/Natalia Mazîlu-Miron poezia ,,Cartea”/

În această zi frumoasă de primavera ne-am adunat să promovăm creația băștinașei noastre poetei Natalia Mazîlu-Miron, în cadrul Proiectului Național ,,Cartea deschisă”, care se desfășoară sub patronatul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, pe parcursul anului 2023.

Am ales o zi specială, când toți locuitorii planetei sărbătoresc Ziua Mondială a Poeziei.

Ziua Mondială a Poeziei se sărbătorește pe data de 21 martie și este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

Practicată de-a lungul istoriei, în fiecare cultură și pe fiecare continent, poezia vorbește despre valorile noastre comune, fapt care o poate transforma într-un puternic mesaj pentru dialog și pace. Poezia este elementul care unește oamenii, indiferent de vârstă și destine, creând stări de bucurie, nostalgie, emoție. Poezia poate schimba modul în care oamenii văd lumea, poate inspira remedierea legăturilor dintre oameni și poate crea armonie între aceștia. Poezia continuă să adune oamenii împreună pe întreg mapamondul, oferindu-le posibilitatea de a se cunoaște și de a se înțelege mai bine.

Ziua Mondială a Poeziei reprezintă și ocazia de a onora poeții, de a reînvia tradițiile orale ale recitalurilor de poezie, de a promova lectura, și, desigur, este un prilej pentru a cinsti pe cei care scriu versuri.

Întâlnirea cu oameni de creație este o sărbătoare de suflet. A discuta față în față cu poetul este o adevărată plăcere, care va fi o amintire plăcută în inimile noastre pentru totdeauna. 

Organizatorii activității au îndemnat oaspeții să sărbătorească poezia, așa cum se cuvine oferindu-i timp, atenție, descoperind versuri și poeții noi, printre care se numără și poeta Natalia Mazîlu-Miron, care cu har și binecuvântare, cântă, în creația sa, copilăria, părinții, natura, meleagurile strămoșești.

 Poezia doamnei Natalia, adună în jurul ei toate generațiile, iar fiecare întâlnire de acest fel ne face să fim mai bogați spiritual.

Am propus să creem o atmosferă plăcută de sărbătoare, desfășurând această activitate dedicată poeziei offline, precum și online.

Oaspeții BPO Rîșcani au fost elevii clasei a IX-a a Liceului Teoretic ,,Liviu Damian” însoțiți de profesoara Irina Sliusari; studenții Școlii profesionale împreună cu bibliotecara Tatiana Edu. De cealaltă parte de ecran au fost prezenți bibliotecarii din bibliotecile publice teritoriale cu utilizatorii săi.

Programul activității a conținut:

-          cuvânt de salut din partea BPO,  directorul BPO Sacaliuc Galina;



-          poezia ,,Cartea”, recitată de bibliotecara BPO Șveț Lilia;



-          oferirea cuvântului dnei Furdui Maria, directorul BPR ”V, Alecsandri” or. Telenești /online/;



-          prezentarea datelor biografice, bibliotecara comunei Văratic, Rusu Tatiana;





- Cuvîntul poetei, s. Văratic, Natalia Mazîlu-Miron;




-          recital de poezii susținut de utilizatorii BPT din: Hiliuți, Pîrjota, Pociumbauți, Druță,

 Singureni, Grinăuți, BP pentru Copii or. Rîșcani, Mihaileni, Zaicani;


-          pupuriu de melodii cântate de interpreți de muzică populară pe versurile poetei, pregătit de bibliotecara Burac Olga;



-          oferirea cuvăntului dnei Calistru Uliana, Secţia Raională Cultură Rîşcani.


Activitatea a fost moderată de bibliotecara Foliușneac Tatiana, BPO Rîşcani.

Invitatul de onoare al activității desigur, că a fost însuși poeta Natalia Mazîlu-Miron, care s-a deplasat din satul natal Văratic și a fost prezentă în incinta BPO Rîşcani la lansarea cărţii sale ,,Pe urmele dorului".



Poeta a povestit despre faptul, că inspirația versurilor sale poate fi găsită în orice - dragoste de oameni, de lumină, de meleagurile natale.

Am rămas deosebit de impresionați de atitudinea pe care o manifestă doamna Natalia față de tot ceea ce este românesc, de talentul de a transmite generațiilor tinere dragostea de neam și de limbă, asigurând astfel nemurirea valorilor naționale.

Autoarea a creat o atmosferă prietenoasă. Publicul a savurat cu plăcere versurile poetei.

            La această activitate a fost cultivat câte o semință de bunătate, divinitate, evident și dragoste de carte și lectură. 

Realizat de: SACALIUC GALINA,

director BPO Rîşcani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu