marți, 14 martie 2023

VALOAREA PROFESIEI DE BIBLIOTECAR


Înainte de a vorbi de bibliotecari, în accepțiunea de astăzi, trebuie să îi amintim pe cei, care au scris şi au asigurat continuitatea scrierilor prin copieri succesive, cei ce le-au transpus în litera tiparului, cei ce au adunat, salvând de la pieire, manuscrise şi cărți vechi de valoare inestimabilă, în armare şi biblioteci, cei ce le-au pus în rânduială gândind reguli, sisteme de ordonare şi regăsire a informației. Ei au fost minți luminate ale Orientului şi Occidentului antic, medieval şi modern : teologi, călugări, învățați, filosofi, istorici, filologi şi, nu în ultimul rând, oameni de stat, regi şi împărați luminați. Atunci, aceşti oameni aveau în primul rând menirea să adune şi să alcătuiască colecţii rare de cărţi. În acest scop, ei trebuiau să fie înzestraţi cu o cultură specială şi cu o memorie deosebită.

Din toate timpurile, calităţile principale ale bibliotecarului au fost şi sunt: maturitate, echilibru, cunoaştere, perseverenţă, cultură, informaţie, pregătire, răbdare, spirit de prudenţă, amabilitate, simţ analitic, spirit critic, creativitate, capacitate de sinteză, curiozitate intelectuală etc.

Astăzi, bibliotecarul modern este cunoscut ca cel mai important intermediar între utilizator şi informaţie, este un mare competent în formarea utilizatorului, un amplu cunoscător şi partener în procesul formării profesionale continue, dezvoltând mereu şirul de abilități de comunicare, înțelegere a necesităților de informare şi documentare ale utilizatorilor și nu în ultimul rând un bun cunoscător al colecţiilor şi echipamentelor de bibliotecă.

            Se știe că o carte e de o mie de ori mai prețioasă, dacă lângă ea, aproape de ea, în bibliotecă stă o călăuză, bibliotecarul. El o știe pe cea mai bună pentru fiecare, pe cea proaspăt sosită, pe cea care știe a răspunde tocmai la întrebările fiecărui utilizator, deoarece doar aici, în bibliotecă, omul, își poate hrăni și sufletul și gândul, cu cele mai diverse cunoștințe, având acces liber la toate cărțile de care are nevoie.

A fi bibliotecar, nu înseamnă să fii neutru, ori pasiv, ori să aștepți o întrebare. Înseamnă să fii agentul schimbărilor pozitive radicale, în cadrul comunității tale, iar  bibliotecarul sec. XXI, trebuie să ţină mereu pasul noului şi să se integreze repede, ca element indispensabil, în societatea informaţiei.

Bibliotecarul contemporan este asociat cu o persoană neliniştită, curioasă, muncitoare. Tot el, bibliotecarul de azi, este cel care se ,,zbate” între colecțiile departe de a fi satisfăcătoare și necesitățile utilizatorilor. Din păcate, astăzi Internetul și alte tehnologii informaționale, concurează cu biblioteca, dar totuși cred cu certitudine, că nimeni, niciodată, nu va reuși să înlocuiască cartea pe suport de hârtie, cu alte invenții.

Aceste condiții ne permit, nouă bibliotecarilor, să înțelegem în ce măsură, reușim să facem față provocărilor, să păstrăm funcționalitatea și să ne atingem finalitățile. Ne îndemnă să găsim abordări noi, pentru o continuitate a interacțiunii sociale, iar beneficiile descoperirilor făcute vor fi vizibile pe termen lung, deoarece, biblioteca, va rămâne mereu cu ușile deschise pentru omenire, pentru că doar ea, este ușa larg deschisă spre viitor și doar într-o bibliotecă ai șansa  să fii superior.

Realizat de:

ȘVEȚ LILIA, bibliotecară, Serviciul resurse informaționale, BPO Rîșcani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu