duminică, 12 martie 2023

MISS SMĂRĂNDIŢA – 2023


La fiecare început de primăvară în casa mare a neamului întră două sărbători gemene,două sărbători luminoase: tradiționalul Mărțișor,care ne prevestește sosirea primăverii și Ziua de omagiere a omului simplu,cu suflet mare,a sfătosului bunic din Humulești,care s-a născut la 1 martie 1837.

Zilele Creangă organizate de biblioteca publică Singureni s-au perindat cu  aceiași  repeziciune  cu care sorbim umor și înțelepciune din opera Crengeană. Dintre cele mai importante activități petrecute putem evidenția vernisarea expozițiilor: ”Un mărțișor pentru Ion Creangă” și ”Creanga cu povești ne-aduce zorii copilăriei sfinte pe pământ”,ora de poveste ”Creangă – lumea poveștilor frumoase”, etc.

Un eveniment deosebit,care a devenit deja  o tradiție ,dar și așteptat de cei care citesc opera scriitorului I. Creangă este concursul ,,Miss Smărăndița” ediția XVI-a.

Sărbătoarea a fost organizată în data de 12 martie 2023 de către Secția Raională Cultură Rîşcani în incinta BP filiala copii Rîșcani.

La acest eveniment au participat 8 concurente din clasele a V-VI - a:

          Brumă Paula s.Singureni;

          Parfionova Anna s.Zăicani,

          Carabulea Maria or.Rîşcani;

          Badrajan Marinela s.Pîrjota;

          Cuciuc Andreea s.Borosenii Noi;

          Perju Mihaela s.Grinăuți;

          Smerea Dana s.Braniște.

Concursul a inclus cinci probe, prin care s-au pus în valoare cele mai bune și frumoase calități al concurentelor: inteligența, creativitatea, prezența de spirit al umorului, perseverența şi eleganța: prezentarea costumului, discursul ,,De ce l-am îndrăgit pe Nică?”, prezentarea expresiilor din opera lui I. Creangă, înscenarea unui fragment din opera scriitorului și proba liberă.

Frumoase, ingenioase, inteligente, Smărăndițele, au cucerit inimile atât al spectatorilor cât și juriului format: Președintele, doamna Garbuz Emilia, șef Secția Raională Cultură Râșcani; membrii juriului: doamna Calistru Ulea, specialist principal Secția raională Cultură Rîșcani; doamna Sacaliuc Galina, director BPO Rîșcani;  nu doar prin talent, dar și prin ținutele tradiționale, au demonstrat, odată în plus, că frumusețea, hărnicia, dragostea pentru tot ce e sfânt și măreț înving întotdeauna. De-asemenea un aport aparte la pregătirea Smărăndițelor le revine și doamnelor bibliotecare din bibliotecile publice teritoriale.

Într-un final Smărăndițele au fost punctate conform anumitor criterii de evaluare. Probele au fost interesante și adversarele au demonstrat cutezanță, creativitate și cunoștințe profunde a menționat președintele juriului dna Emilia Garbuz, sef Secție raională Cultură Rîșcani.


Titlul de ,,Miss Smărăndița – 2023” s-a învrednicit Brumă Paula eleva clasa a V-a din s. Singureni, un copil minune și foarte talentat, ghidată de doamna bibliotecară, Martîniuc Raisa și profesoara de limbă şi literatură română dna Faina Maria. Toate participantele au fost menționate cu diplome de onoare și suport financiar, au fost Bravo și ne mândrim cu ele. Activitatea care a avut loc este un frumos prilej de a atrage atenția copiilor asupra necesităților de a citi și a iubi cartea.   



Realizat de: MARTÎNIUC RAISA , bibliotecar

Biblioteca publică Singureni, Rîșcani

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu