Ziua Internațională a cititului cu voce tare a fost instituită la inițiativa organizației neguvernamentale LitWorld în 2010. Aceasta este o zi specială, care este sărbătorită în prima zi de miercuri a lunii februarie, anual în multe țări ale lumii, este dedicată cărții și lecturii, iar scopul ei este atragerea atenției publicului asupra literaturii, dezvoltarea abilităților de citire și promovarea răspândirii culturii cuvintelor. Citirea cu voce tare împreună ajută la întărirea comunităților și este un act de sprijin pentru alfabetizare ca unul dintre cele mai importante drepturi ale omului.
Ziua cititului cu voce tare este o ocazie excelentă pentru fiecare dintre noi de a ne aminti marea putere a cărților și de a trezi cititorul interior din noi. BPO Rîșcani participă în fiecare an la celebrarea acestui eveniment, iar anul acesta nu a făcut excepție.
Astăzi, la Biblioteca Publică Orășenească Rîșcani, au fost organizate mai multe evenimente în cadrul campaniei naționale „Citim cu voce tare împreună”, inițiată cu ocazia Zilei Mondiale a Cititului cu Voce Tare pentru a promova bucuria, frumusețea și beneficiile lecturii împreună. Biblioteca a organizat o oră literară pe tema „Paginile preferate”, la care au fost invitați elevii clasei a V-a de la liceul teoretic ,,D. Cantemir”, profesoară Podoleac Inna. În atenția copiilor a fost prezentată o expoziție de carte „Uită-te și citește”, cărți ale unor autori clasici și moderni din colecția bibliotecii.
Bibliotecara, Radeţcaia Irina, în discursul de deschidere, le-a comunicat elevilor printr-o prezentare mediatică istoria, motivele și tema Zilei Internaționale a Cititului cu voce tare. Ora literară a fost dedicată fabulei lui I. Krîlov ,,Corbul și vulpea”, operei lui A. S. Pușkin, ,,Ruslan și Liudmila” și poveștii lui I. Turgheniev ,,Mumu”. În cadrul evenimentului, bibliotecara le-a prezentat participanților cele mai interesante momente din biografia scriitorilor și le-a oferit o prezentare a creației lor. În cadrul activităţii participanții au avut ocazia să citească fragmente din lucrările menţionate, au comentat ideile din fragmentele citite, au dat răspunsuri la întrebările mini-quiz, au citit fragmente pe rol, au răspuns la întrebările despre text, au caracterizat personajele şi felul în care acestea au acţionat. La final, am discutat cu interes despre ceea ce am citit. Evenimentul a fost plin de diverse sarcini interesante. Bibliotecara le-a pregătit copiilor testul literar „Dansul rotund al operelor”, diverse întrebări de tip test, i-a ajutat pe copii să-și amintească și să-și consolideze cunoștințele despre opere și personaje. O altă însărcinare a fost un concurs în care să descopere un proverb, precum şi o competiție pentru cel mai bun cititor și joc de lectură. Participanții au rezolvat ghicitori, au interpretat o scenă improvizată din lucrări și și-au împărtășit de bunăvoie gândurile despre ceea ce au citit. Doar cei cărora le place să citească, ar putea răspunde astăzi la toate, chiar și la cele mai dificile întrebări. Lectura și discuția lucrărilor citite au fost strălucitoare, expresive și active.
Pentru categoriile de utilizatori vârstnici s-a desfășurat un eveniment cu genericul: ,,Adunări literare” pentru popularizarea unui stil de viață sănătos, la care au participat cei mai activi utilizatori ai bibliotecii. Oaspeții bibliotecii au citit cu voce tare rețete din revistele:,,Sănătatea de acasă,” ,,Grădină de acasă”, ,,Фитодоктор”, „Вкусно и просто”, „Лиза”, „Все для женщин”. Revistele au împărtășit informații utile și au discutat cu interes despre rețetele în pregătirea diverselor feluri de mâncare, despre cum să îngrijești corect o grădină și, desigur, cum să-ţi monitorizezi în mod corespunzător starea de sănătate. Participanții au învățat o mulțime de informații utile. De ceva vreme, holul bibliotecii s-a transformat într-un living literar. Cititorilor tineri le-a plăcut să citească și să-și împărtășească impresiile despre ceea ce au citit. Copiii înșiși au ales cărți pentru lectură. Ei au citit fragmente din lucrările „Aventurile lui Guguță” de S. Vangheli, ,,Amintiri din copilărie” și Poveşti de I. Creangă, poezii de Gr. Vieru. Bibliotecara sălii de lectură a povestit pe scurt copiilor despre semnificația evenimentului, a comunicat prin prezentări media câteva dintre lucrările lui S. Vangheli, I. Creangă, și Gr. Vieru - scriitori, adevărați prieteni ai copiilor, și le-a prezentat expoziția de cărți, le-a arătat ce lucrări se află în colecția bibliotecii. Utilizatorii au remarcat că aventurile lui S. Vangeli despre viața băiatului Gugută sunt foarte amuzante și distractive și conțin ilustrate colorate. Poveștile lui I. Creangă te fac să te gândești la bunătate și prietenie, pentru că sunt create pentru a evalua acțiunile eroilor și a învăța din greșelile lor. Copiii utilizatori ai bibliotecii au ascultat cu interes fragmente și au solicitat la domiciliu cărțile lui I. Creangă, S.Vangheli, Gr. Vieru.
De-a lungul vieții noastre apelăm la cărți. Din copilărie, ne ajută să cunoaștem și să înțelegem lumea din jurul nostru și pe noi înșine. Cititul este unul dintre cele mai utile hobby-uri. S-a dovedit că citirea ne face mai fericiți, mai deștepți, mai compasivi și chiar poate preveni dezvoltarea anumitor boli. Pentru a vă oferi fericirea de a fi cititor, trebuie doar să vizitați biblioteca și să vă alegeți propria carte. Fă-ți viața interesantă și bogată citind cărți! Prin urmare, nu nega plăcerea de a citi!
Elaborat de Radețcaia Irina, bibliotecară, Sala de lectură BPO Rîșcani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu