vineri, 9 februarie 2024

Campania Naţională ,,Citim cu voce tare Împreună -2024” în BPO Rîşcani

 „Unul dintre cele mai mari daruri pe care adulții 

le pot face, urmașilor și societății, este să le citească 

copiilor lor.”           Carl Sagan

    


    Ziua Internaţională a Cititului cu voce tare Împreună (World Read Aloud Day) este o campanie de promovare a bucuriei, frumuseţii şi beneficiilor lecturii. Această zi a fost creată de o organizație nonguvernamentală, numită LitWorld, fondată de expertul în alfabetizare Pam Alyn, în anul 2007. Proiectul care are drept scop consolidarea eforturilor bibliotecilor, instituțiilor educaționale, organizațiilor de creație, comunităților și factorilor de resort pentru promovarea lecturii. Evenimentele din această zi nu doar promovează lectura, dar o și transformă într-un act social.

    La 7 februarie 2024 în incinta Bibliotecii Publice Orăşeneşti Rîşcani a fost sărbătorită Ziua Internațională a Cititului Împreună o zi în care se sărbătorește oportunitatea de a citi cu voce tare împreună.

    Aceast eveniment reunește într-o singură zi copii, tineri și adulți din peste o sută de țări ale lumii pentru a celebra puterea cuvintelor. Cei care citesc sunt capabili să comunice mai bine atât verbal, cât și în scris. Studiile arată că persoanele care citesc frecvent sunt în măsură să-i înțeleagă mai bine pe ceilalți, să empatizeze cu ei și să vadă lumea și din perspectiva altora.

    Istoricul Nicolae Iorga spunea: „Lectura – joacă un rol important în viața copiilor, un rol mai mare decât în viața celor vârstnici. Cartea citită în copilărie rămâne prezentă în amintire aproape toată viața și influențează dezvoltarea ulterioară a copiilor. Din cărțile pe care le citesc, copiii își formează o anumită concepție asupra lumii, cărțile formează la ei anumite norme de conduită”.    

    În susținerea celor spuse de N. Iorga, BPO Rîșcani în colaborare cu instituțiile de învățământ din Rîşcani, Liceul teoretic ,,L.Damian" și Liceul teoretic ,,D.Cantimir", s-au implicat activ la organizarea celei de-a cincea  ediții Naționale a Campaniei de  Promovare a Cititului cu Voce Tare, cu genericul ,,Citim cu toții! Citim cu voce tacarecare s-a desfășurat în ziua de 7 februarie 2024.

    Programul de lectură inițiat de bibliotecă au mobilizat și consolidat comunitatea în sprijinul lecturii și a cunoașterii. În cadrul campaniei la activitate au participat utilizatorii de diferite vârste (adulţi, tineri, copii), lecturând cu voce tare citate în operele poeţilor şi scriitorilor îndrăgiţi, cum ar fi  I. Creangă, Gr. Vieru, M. Eminescu, diverse lecturi la care au participat peste 50 de copii au aflat multe curiozități și la finalul activității sa exersat una din metodile eficiente de dezvoltare a retoricii ce sunt exercițiile de dicție sau frământările de decție.

     Activităţile din cadrul programului au fost mediatizate pe pagina şi contul de Facebook  al bibliotecii link:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3466310943679684&set=pcb.3466311467012965&locale=ru_RU

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3466348270342618&set=pcb.3466349180342527&locale=ru_RU

 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3466372730340172&set=pcb.3466374100340035&locale=ru_RU

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3466381713672607&set=pcb.3466395307004581&locale=ru_RU

şi pe canalul de YouTube al bibliotecii link:

https://www.youtube.com/watch?v=mm7uh7TkHGE

     Cum spunea Confucius - Oricât de ocupat ai fi, trebuie să găsești timp ca să citești. Altfel vei capitula în fața ignoranței.

    Sincere mulțumiri, adresăm tuturor participanților care au fost implicaţi în activităţile campaniei pentru susținerea mișcării internaționale CITIM CU VOCE TARE ÎMPREUNĂ.

Realizat de: ALBOT INGA

bibliotecară,  BPO Rîşcani

 

 

                                                

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu