marți, 6 februarie 2024

123 de ani de la naşterea preotului Alexie Bârcă: expoziţie de carte şi de fotografii













Descoperirea istoriei locale a oraşului Rîşcani este un proces continuu, iar această istorie pe care ne-au lăsat-o strămoşii este o mândrie şi o bogată moştenire de bunuri, valori şi virtuţi.

Unul din bunurile imobile ale patrimoniului cultural din orașul Rîşcani este şi biserica „Adormirea Maicii Domnului”, biserică construită de boierul Gheorghe Rîşcanu, fiind totodată şi monument ocrotit de stat. În anul 2024 se împlinesc 165 de ani de când a fost oficiată prima liturghie în acest sfânt lăcaș.

În anul 1936, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgul Rîşcani este transferat părintele Alexie Bârcă, pe postul de al doilea preot. Astfel începe implicarea lui în viaţa spirituală a trăitorilor din Rîşcani.

Liceul din Rîşcani, având pe atunci profil comercial, a fost la fel întemeiat de boierul Rîşcanu, cel care a ctitorit şi biserica. Astfel, boierul a lăsat testament ca „directorul liceului să fie întotdeauna preotul al doilea de la biserica din localitate”. Astfel, fără voia lui, părintele Alexie a ajuns director al școlii. Cu această ocazie el a început să predea disciplina Religia.

Părintele Alexie Bîrcă este unul dintre marii preoți ortodocși români, basarabean de origine, el fiind cunoscut mai ales pentru slujirea sa, vreme de 37 de ani, în Biserica Bucur Ciobanul, din Bucuresti, biserică închinată Sfinților Atanasie şi Chiril ai Alexandriei.   

Cu ocazia împlinirii a 123 de ani de la naşterea preotului Alexie Bârcă, BPO Rîşcani inaugurează o expoziţie de carte şi fotografii în cinstea preotului care a marcat istoria locală a oraşului Rîşcani. La biblioteca noastră aveţi posibilitatea să descoperiţi detalii interesante din viaţa părintelui Alexie Bârcă în cartea „Părintele Alexie – Preotul lui Dumnezeu”, Editura Suflet Transilvan, Braşov, 2014. E prima carte pe care a scris-o Ileana Toma, fiica părintelui, şi a scris-o la cererea lui Eugen, soţul scriitoarei.



Părintele Alexie Bârcă s-a refugiat din Basarabia în 1940 şi a slujit în Bucureşti ca preot la cea mai veche biserică din capitala României, biserica Bucur Ciobanul, între 1949 şi 1986. Cartea poate fi considerată şi ca un roman istoric ce deapănă viaţa omului Alexie Bârcă, îmbrățișând timpul scurs între 1901 şi 1986. Dar ea poate fi privită şi ca o povestire sapienţială, întrucât în cuprinsul ei se răspunde la întrebarea: ce înseamnă să îţi iubeşti aproapele, într-un secol frământat de sminteală.

Părintele Alexie îi ajuta material pe cei cărora le era foame. În Săptămâna Mare, începea Liturghia la ora 4 dimineaţa, pentru ca aceia care erau încadraţi în „câmpul muncii” să se împărtăşească şi, după aceea, să poată semna „condica de prezenţă”, fără a fi înregistraţi de autorităţi. A-l ajuta pe  cel în nevoie să-şi rezolve problemele vieţii pământeşti şi, în acelaşi timp, şi în primul rând pe cele legate de viaţa veşnică, - aceasta este adevărata iubire pentru aproapele nostru.

Părintele a înfruntat o viaţă de vicisitudini istorice cu multă smerenie şi răbdare, rămânând o pildă de existenţă firească, în mijlocul unei lumi zguduite de griji şi spaime, dar pătrunsă şi de aspiraţia către mântuire. Este o carte folositoare nu numai tinerilor ce vor deveni preoţi, ci multor laici de toate vârstele.

 

Elaborat de Adela Salagor, bibliotecară Secţia Relaţii cu Publicul, BPO Rîşcani 

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu