vineri, 9 februarie 2024

,,Lectura ne uneşte” de ZICI 2024 la BPO Rîşcani

 

Ziua Internațională a Cititului cu Voce Tare (World Read Aloud Day) este o campanie de promovare a bucuriei, frumuseții și beneficiilor lecturii. A fost inițiată de LitWorld (litworld.org), o organizație nonprofit fondată în 2007. Programele oferite de LitWorld sunt adresate tuturor instituțiilor și persoanelor care au tangență cu promovarea lecturii: școli, instituții preșcolare, biblioteci, lucrători din sectorul social, părinți etc) (prima zi de miercuri a lunii).  Ziua Internațională a Cititului cu Voce Tare este o oportunitate pentru oamenii de pe tot globul să sărbătorească bucuria de a citi cu voce tare și să pledeze pentru alfabetizare ca drept fundamental al omului.

În Republica Moldova Campania Națională „Citim cu voce tare împreună” este o mișcare de sensibilizare a cercurilor largi de cititori reali și potențiali, a instituțiilor info-documentare, a instituțiilor de învățământ, a părinților, a decidenților privind importanța lecturii cu voce tare, precum și a lecturii în general.

,,Lectura ne uneşte” a fost genericul mesei rotunde la care s-au întrunit personalul de specialitate din cadrul BPO Rîşcani. Aceasta a fost prima activitate din cadrul Campaniei Naţionale ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2024 organizată de ,,Ziua Internaţională a Cititului Împreună” (ZICI 2024)

Subiectele cheie al evenimentului au fost: ,,Lecturi profesionale: conţinuturi în acces deschis” prezentate de Tatiana Foliuşneac, SAMS, BPO Rîşcani şi ,,Codul deontologic al bibliotecarului” prezentat de Lilia Şveţ, SRI, BPO Rîşcani. Subiectele sus numite au fost citite cu voce tare şi discutate.


Lecturile profesionale sunt şi trebuie să fie parte esenţială a dezvoltării personalului de specialitate din bibliotecile publice.


Lectura este un concept complex, care cuprinde două aspecte: autoeducaţia generală (lectura de agrement) şi dezvoltarea profesională (lectura profesională).




Lectura profesională a unui bibliotecar este parte integrantă a activităţii sale, deoarece în condiţiile când domeniul biblioteconomiei şi ştiinţa informării evoluează continuu cunoştinţele obţinute în cadrul educaţiei formale şi nonformale nu sunt suficiente. Astfel, serviciilor metodice le revine sarcina de a organiza, orienta, motiva personalul de specialitate din biblioteci către lectura profesională, ca metodă eficientă de dezvoltare profesională. Această sarcină a fost realizată de către BPO Rîşcani prin implicarea în cadrul Zilei Internaţionale a Cititului cu voce tare.

Resursele de informare şi învăţare în Acces Deschis propuse bibliotecarilor au fost paginile web ale bibliotecilor, asociaţiilor şi alte instituţii de profil care pot constitui o primă sursă informaţională pentru ei.

Pagina web a Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova - http://www.bnrm.md/ 

Pagina web a Bibliotecii Municipale ,,B.P.Hasdeu” - http://www.hasdeu.md/

Pagina web a Bibliotecii Naţionale a României - http://www.bibnat.ro/

Pagina web The International Federation of Library Associations (IFLA) - http://www.ifla.org/

Repozitoriile digitale  constituie instrumente strategice pentru a dezvolta abordări coerente şi coordonate privind captarea, identificarea, stocarea şi recuperarea bunurilor intelectuale. Repozitoriile digitale pot fi considerate atât platforme de publicare şi promovare, cât şi sursă de dezvoltare profesională pentru personalul de specialitate din biblioteci:

Repozitoriul tematic internaţional - http://eprints.rclis.org/

Repozitoriul Naţional MoldLIS - http://moldlis.bnrm.md/

Repozitoriul instituţional BM ,,B.P.Hasdeu” - http://hapes.hasdeu.md/

Instrumentul Bibliometric Naţional (IBN) este cea mai mare bibliotecă electronică cu Acces Deschis la articole publicate în revistele ştiinţifice, în culegerile manifestărilor ştiinţifice, în revistele de popularizare a ştiinţei şi în revistele socio-culturale din Republica Moldova în perioada 1993 prezent. https://ibn.idsi.md/

Revistele, publicaţiile cu Acces Deschis sunt o sursă importantă de informare şi învăţare pentru bibliotecari, în condiţiile când au crescut preţurile, drept urmare au scăzut numărul de abonamente în biblioteci.

Magazin Bibliologic - http://www.bnrm.md/index.php/publicatii/bibliografii/15-publicatii/editii-periodice-de-specialitate/26-magazin-bibliologic

Gazeta bibliotecarului - http://www.bnrm.md/index.php/publicatii/bibliografii/15-publicatii/editii-periodice-de-specialitate/25-gazeta-bibliotecarului

Aniversări culturale - https://www.bncreanga.md/?page=36

Buletin metodic. Cartea. Biblioteca. Cititorului. - https://www.bncreanga.md/?page=37

Revista BiblioPolis – https://hasdeu.md/bibliopolis/

Revista Confluenţe bibliologice – https://libruniv.usarb.md/xXx/reviste/confbib/confbib.html/

Lecturile profesionale creează buni profesionişti. Să manifestăm deschidere în schimb de opinii şi informaţii privind conţinuturile care ne formează, atât cognitiv, cât şi pentru construirea şi modelarea activităţii practice. Aceasta ne sugerează dna Ludmila Corghenci în articolul său ,,Lecturi profesionale: context al educaţiei informaţionale a personalului de specialitate din biblioteci” în Monografia Bibliografică ,,Ludmila Corghenci: Omul din Templul Cărţii şi Ştiinţei”.

#World_Read_Aloud şi #ZICI2024

Realizat de:

FOLIUŞNEAC TATIANA,

Serviciul Asistenţă Metodologică şi de Specialitate, BPO Rîşcani 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu