joi, 15 februarie 2024

Grigore Vieru, poetul care a cântat Basarabia, omagiat la biblioteca din Rîșcani


Noros ori clar ca o amiază

Eu sunt poetu-acestui neam,

Şi-atunci când lira îmi vibrează,

Şi-atunci când cântece nu am.” 

(Gr. Vieru)


Elevi, studenţi, profesori şi cititori ai Bibliotecii Publice Orăşeneşti Rîşcani s-au adunat în cadrul unui recital de poezie şi cântece cu genericul „Grigore Vieru – poetul renaşterii naţionale” pentru a-i aduce un omagiu poetului basarabean chiar de Ziua Naţională a Lecturii, ediţia a II- a.


Elevii şcolii de Arte din or. Rîşcani, însoţiţi de profesoara de pian Ana Gobjilă, au evoluat în faţa publicului de la Colegiul Agro-Industrial din Rîşcani.







Cele mai frumoase poezii şi cântece scrise pe versurile lui Gr. Vieru selectate de bibliotecara Adela Salagor au închegat scenariul recitalului astfel încât inimile şi mintea celor prezenţi la activitate să se umple de bucurie, lumină, cultură şi educaţie.



Publicul prezent a avut ocazia să asculte versurile frumoase ale poetului în care desprindem tema maternităţii, a dragostei faţă de părinţi, a casei părinteşti, a satului natal, a războiului şi deportărilor, a limbii române pe care atât de mult a cântat-o scriitorul în versurile sale de renaştere naţională.

Aşadar, în cadrul recitalului am descoperit mai multe teme pe care le-a abordat Gr. Vieru în opera sa:

§  Tema maternităţii a fost reflectată prin poeziile: „Casa mea”, „Buzele mamei”, „Mama la câmp”, „Autobiografică”.

§  Tema războiului şi a deportărilor a fost redată prin poeziile „Formular”, „Cămăşile”, „Balada celor deportaţi”, „Reaprindeţi candela-n căscioare”.

§  Tema limbii române a fost scoasă în lumină prin poeziile: „Legământ”, „Frumoasă-i limba noastră”, „Limba noastră cea română”, „Scrisoare din Basarabia”.

Toate aceste poezii au fost croşetate cu melodii interpretate la pian, acordeon şi vocile duioase ale elevilor Şcolii de Arte din Rîşcani.


Elaborat de Adela Salagor, bibliotecară Secţia Relaţii cu Publicul, BPO Rîşcani 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu