luni, 4 martie 2024

2 Martie - Ziua Memoriei, Recunoștinței și Comemorării eroilor Războiului din Transnistria

2 Martie, ne amintește despre acele zile tragice de război din Transnistria, provocat de regimul separatist de la Tiraspol, susținut de Federația Rusă prin implicarea Armatei a 14-a, care staționa în regiunea transnistreană. Luptele au durat câteva luni, unde au participat în război 30 000 de persoane,  300 militari și civili au murit, iar alții 3 500 au fost răniți. Zeci de persoane au dispărut în timpul războiului din 1992. Cele mai mari lupte s-au dat la Tighina, Coșnița, Cocieri, Dubăsari. Acordul de încetarea focului a fost semnat la 21 iulie 1992 între Republica Moldova și Federația Rusă de către Mircea Snegur pe atunci președintele țării și Boris Elțin președintele Federației Ruse.

În amintirea acelui tragic eveniment la BPO Rîșcani s-a inițiat o oră informativ-istorică cu genericul ,,File de istorie cu durere-n suflet”. La activitate au participat elevii clasei a X-a de la liceul ,,L.Damian” din Rîșcani cu profesoara Cornelia Nistor și bibliograful Zinaida Fazlî.



Pe parcursul activității elevii au fost informați despre: Când a avut loc războiul de pe Nistru;  Când a avut loc primele ciocniri și unde; Cauzele izbucnirii conflictului din Transnistria; Cerințele Guvernului Republicii Moldova către Guvernul URSS în privința Transnistriei; Convenția de reglamentare pașnică cu privire la сonflictul armat din zona Nistreană.


În  bibliotecă s-a organizat expoziția de carte, fotografii și documente despre conflictul transnistrean, la care elevii s-au documentat și au vizionat secvențe filmate despre luptele din Cocieri, Tighina, Dubăsari, Coșnița. 

2 Martie ne va aminti tuturor despre cei care și-au dat viața pentru independența și integritatea țării. Datoria mare a poporului nostru este de a fi pace și să nu să se repete nici odată calvarul războiului.

 Link: https://www.facebook.com/photo/?fbid=3481480532162725&set=pcb.3481480708829374

 

Realizat de: Fazlî Zinaida 

Serviciu informativ-bibliografic, BPO Rîşcani                                                                                               



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu