sâmbătă, 23 martie 2024

22 Martie - Ziua Mondială a Apei

 Oră informativ-ecologică cu genericul ,,O apă curată - o viață sănătoasă” 

,,Apa este simbolul vieții, societatea și însăși viața, sunt neconceput fără apă. Apa este muma a tot ce este viu” spunea  învățatul  Prodea  V. 

        Ziua Mondială a Apei, inițiativă stabilită în cadrul Conferinței pentru Mediu și Dezvoltare a Națiunilor Unite din anul 1992 desfășurată la Rio de Janeiro. Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în fiecare an la 22 martie pentru a atrage atenția lumii întregi asupra importanței Apei. Apa esta unul din cele cinci elemente ale vieții, ¾ din suprafața pământului e acoperită de mări și oceane, 1% este apă potabilă. Corpul uman e 70 % apă. Tot ce este viu în lumea animală și cea vegetală este alcătuită din apă. Savanții din diferite țări, după multe descoperiri despre apă au supranumit ,,Apa cel mai mare Miracol al lumii”. Dar știm noi oare cum folosim apa? Când și cum trebuie să o consumăm să ne aducă mai mult folos organizmului? Dar ce fel de apă consumăm, pe cât este de curată? Sănătatea noastră depinde de starea ecologică a apei, știm că starea ecologică a apei lasă de dorit. Apa din fântâni și izvoare conțin nitrați, de unde vin acești nitrați? Poluarea se petrece de la ploi, omăt, gunoiște. Apa este foarte poluată unde este aproape gunoiște. Ne bucurăm când luăm din natură, dar ce aruncăm în natură



La aceste și multe alte întrebări la tema apei, s-a reușit să se răspundă în timpul orei informativ-ecologice cu genericul ,,O apă curată - o viață sănătoasă”. La activitate au participat elevii clasei a VIII-a liceul ,,Liviu Damian” cu profesoara Eugenia Doroș și bibliograful Zinaida Fazlî s-a discutat despre istoria Zilei Mondiale a Apei, importanța apei pe pământ, apa pentru sănătatea omului, invitați au fost Vatavu Viorica și Iurii Țurcan - inspectori principali pentru Protecția Mediului, au informat elevii despre ecologia și protecția apelor, Spătaru Veaceslav - șef secția de realizare, d-na  Cepoi - juristă de la Gospodăria Locativ Comunală, despre aprovizionarea cu apă potabilă a orașului Rîșcani. Elevii au răspuns promt la întrebările victorinei cu genericul ,,Ce cunoaștem despre Apă”, au vizionat filmuleț la tema apei, s-au documentat cu literatură din colecția bibliotecii de la expoziția de carte cu genericul ,,Apa miracolul vieții”. Activitatea a avut un impact pozitiv și elevii au înțeles, că alimentația cu apă potabilă este una dintre cele mai acute probleme sociale și de sănătate. Dacă va fi soluționată problema apei, populația va devein mai sănătoasă, agricultura irigată va aduce belșug în case, economia se va dezvolta vertiginous, populația va căpăta încredere  într-un mai bun viitor. Păstrațiși protejați apa, fiind-că ea este începutul la toate!

Realizat de: Fazlî Zinaida 

Serviciu informativ-bibliografic, BPO Rîşcani   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu