vineri, 22 martie 2024

Apa – oglinda cerului și a stâncilor milenare

 

     Satul meu ,Druța, este unul extrem de pitoresc. Este un loc special, unde natura și cultura se întâlnesc într-o armonie unică. Mic… cu puțini oameni, însă natura este cea care te lasă fără grai. Este înconjurat de stânci și traversat de râul Ciuhur, ce curge alene și se ascunde într-un defileu lung și foarte sinuos. Stâncile cu roci milenare, ce înconjoară satul sunt una dintre destinațiile turistice ce minunează prin măreția lor.

     Râul Ciuhur din satul Druță este o sursă inepuizabilă de frumusețe naturală și liniște. Apele sale limpezi și cristaline străbat cu grație stâncile satului. Este unul dintre cele mai impresionante și captivante aspecte ale peisajului natural. De-a lungul malului stîng al rîului Ciuhur se întinde un lanţ de toltre gigantice, pe care nu le poţi cuprinde nici măcar cu privirea. În apa râului Ciuhur cerul pare mai albastru și  zarea pare de necuprins. Râul Ciuhur, nu este doar o cale de apă, ci o veritabilă comoară care îmbogățește sufletele celor care îl admiră și oferă un loc deosebit în inimile celor ce îl descoperă.Apa limpede și rece a râului Ciuhur este o adevărată comoară pentru locuitorii satului Druță. Nu doar că aduce viață pământului, ci oferă și resurse pentru activități precum pescuitul și recreerea în aer liber. Prin valurile sale, se spală zilnic tradițiile și obiceiurile comunității locale. Sunetul lui ce se aude dintre stânci spre noi ne calmează disconfortul și ne energizează să ne ducem mai departe viața fericiți și mulțumiți.Este unsemn de viață și un simbol al speranței indiferent de situație.

Și stâncile își spală fața,

În râul Ciuhur dimineața.

Curgând la vale pe-acest plai,

De zici c-ai nimerit în rai.

Verdeață,murmur de izvoare,

O frumusețe foarte rară!

     Fiecare din noi ne aducem aminte de fântâna copilăriei și de apele ce curg clar din fântâni ,de izvorul cu apă pură și limpede ce își ia cursul dintre stâncile milenare.

La fântâna cea cu cămpănă

Deseori eu mă opresc.

Cu apa pură și curată,

Setea eu îmi potolesc.

   Fântîna cu cumpănă este un patrimoniu natural-cultural, unde apa pură și curată izvorăște din adâncurile pământului și curge către suprafață,întruchipând o conexiune între om și natură. Prin apa limpede a fântânii poți zări stelele chiar ziua,sunt spusele fântânarului. De la ea își pot lua apă rece oricine pentru sine, pentru însoțitori și chiar pentru animale. Apa este izvor al vieţii veşnice, care potoleşte pentru totdeauna setea oamenilor. Este o veche fântână ,,Fântâna salvării”, o adevărată carte de istorie a locului. Este bogăția fără seaman pe pământ, cea mai pură, este sufletul Pământului.

Aici e aerul curat,

Aici la Druță-i minunat!

Un sat micuț, ca din poveste!

Mai frumos ca el nu este.

    Satul DRUŢĂ este un loc pitoresc ascuns în sânul stăncilor milenare, acolo unde mereu e soarele luminos şi vântul şopteşte poveşti vechi, păstrate cu sfinţenie şi dragoste de străbuni.

     Apa izvorului ce își ia cursul dintre stânci curge neîncetat,continuu, înprospățându-ne viața și dându-ne puteri spre a fi. A adus mult și bine pentru timpul și poporul  care au trăit, ba chiar și pentru altele mai îndepărtate. Apa curată și sănătoasă a fost folosită de eroi pentru vindecarea unor răni și este în present folosită de localnici când își pasc vitele sau de turiștii care vin să se bucure de peisajele pitorești. Susurul apei izvorului este ca o melodie ce învăluie întreaga natură.

   ,,Natura ne poate răsplăti, sau din contra ne poate pedepsi înzecit pentru tot ceea ce facem” - trebuie să avem grijă de apă, de ceea ce ne este lăsat!”

   Prin promovarea turismului,prin conservarea tradițiilor locale putem contribui la protejarea și la păstrarea acestor locuri de neuitat pentru generațiile viitoare.

   Atunci când viața își pune necazuri în cale,fii ca apa și fă-ți o nouă cale care te va conduce către obiectivele și visele tale.

   Diferite sunt căile vieții omului. Uneori cu urcușuri presărate cu flori, alteori cu coborâșuri pline de spini. Pe unul soarta îl leagă pentru totdeauna de baștină, pe altul îl duce departe peste mări și țări. Însă oriunde nu s-ar găsi, fiecare poartă dorul satului natal în inimă, în suflet.

Realizat de: Rusu Galina, bibliotecara,Biblioteca Publică Druța.

satul Druța, raionul Rîșcani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu