În decada crengiană – 2024 la Biblioteca Publică Orăşenească Rîşcani a avut loc o nouă activitate dedicată operei clasicului literaturii române Ion Creangă. Elevii clasei a V-a de la liceul teoretic „Liviu Damian” însoţiţi de profesoara Nistor Cornelia au descoperit mesajul creştin al proverbelor, zicătorilor şi vorbelor cu tâlc din creaţia povestitorului humuleştean.
Bibliotecara Salagor Adela a trecut în revistă cele mai importante date biografice ale scriitorului, lucrările reprezentative ale prozatorului, precum şi faptul că Ion Creangă a făcut şcoala catehetică, a fost coautor al manualului pentru clasele primare „Abecedar” (1868), iar timp de 12 ani a fost diacon. Această experienţă din biserică şi-a pus amprenta pe creaţia scriitorului. Astfel, întreaga operă, începând de la „Amintiri din copilărie”, „Poveşti”, „Povestiri” „Nuvele” şi până cele câteva articole scrise de Creangă, sunt presărate de corespondenţe biblice şi mesajul creştin, cu rol moralizator dar şi parodic.
Lectura în glas a poveştii „Capra cu trei iezi” realizată de bibliotecară a fost punctul de pornire a discuţiei. În baza poveştii menţionate, cititorii bibliotecii au continuat sensul celor mai esenţiale proverbe şi vorbe cu tâlc puse la dispoziţia lor de către bibliotecară.
Citirea pe roluri a fost un alt moment al activităţii. Elevii au putut intra în rolul caprei, lupului, iezilor prin dialogurile citite.
Metoda „florilor decupate” a fost unul dintre cele mai colorate momente ale activităţii. Elevii au descoperit diverse proverbe, zicători şi învăţături formulate de Ion Creangă în creaţia sa.
Totodată, elevii au putut admira expoziţia de carte în cinstea prozatorului cu genericul "Ion Creangă - sfătosul bunic din Humuleşti", iar la final au privit desenul animat cu final fericit "Iezii, lupul şi vizorul" pe versurile lui Pavel Stratan.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu