miercuri, 14 august 2013

„Grigore Vieru simbol al Basarabiei” 15.02.2013

Despre cel care a păşit pe calea veşniciei...

14 februarie sărbătorim ziua de naştere a renumitului poet şi celui mai înflăcărat patriot al Patriei-Mamă, care a existat vreodată – Grigore Vieru. Întreaga noastră copilărie e legată de numele acestui poet. Multe generaţii au crescut în spiritul adevăratelor valori cît şi prin intermediul poeziilor sale.
          Creaţia poetului a devenit parte organică a conştiinţei noastre, căci indiferent de vîrsta pe care o ai, versurile lui Grigore Vieru îţi inspiră  dragoste pentru tot ce e frumos şi sfînt: pentru mamă, plai, credinţă în ziua de mîine, într-un viitor mai bun.

La 14 februarie poetul ar fi împlinit 78 de ani, dar în urma unui accident la 18 ianuarie 2009 inima lui Vieru a încetat să bată.


Prezenţa pămîntească a lui Grigore Vieru este şi astăzi orientată spre valorificarea şi promovarea creaţiei Marelui Poet Naţional. Întru realizarea acestui scop, biblioteca publică orăşenească şi-a proiectat un şir de activităţi culturale dedicate poetului.


La data de 15 februarie Biblioteca Publică Orăşenească a desfăşurat o activitate omagială dedicată aniversării a 78-a de la naşterea poetului  „Grigore Vieru simbol al Basarabiei” în colaborare cu elevii cl. a XII, profil umanist ai  Liceului Teoretic „Liviu Damian” şi Casa de Cultură or. Rîşcani. În calitate de spectatori au fost elevii Şcolii Profesionale or. Rîşcani ,profesoara dna Tatiana Varzari.
  
Începutul activităţii a fost marcat de discursul dnei Ulea Calistru, profesoară de limba şi literatura română, care a vorbit celor adunaţi despre viaţa şi creaţia  poetului şi venerarea de după moartea lui, căci nu mai e printre noi, dar amintirea lui e mai vie ca nici odată.
Participanţii seratei au vizionat prin calculator interviul cu Grigore Vieru în slide show, poeziile citite însuşi de poet.
Finalul activităţii a culminat cu un recital al celor mai iubite poezii  şi cîntece, cît şi aforisme din creaţia scriitorului.


 Activitatea organizată de BPO cu ocazia aniversării de la naşterea poetului Grigore Vieru a reprezentat  o oportunitate cu scopul de a-i familiariza pe tinerii participanţi cu viaţa şi activitatea poetului, dar şi o modalitate sigură de a-l face şi mai cunoscut pe cel care a fost Grigore Vieru.


         Directorul Bibliotecii publice Galina Sacaliuc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu