miercuri, 14 august 2013

Eminul meu iubit 18.01.2013

Sărbătoare Naţională „Ziua Comemorării lui Mihai Eminescu /1850-1889/ ”

Eminescu n-a vrut premii
Şi nici laude-n deşert,
Stelelor fiind asemeni,
Este el atît – Poet.

Eminescu-i fiu al vremii,
Fiu la Nistru, la Siret...
Faptă nu-i să ai un premiu.
Faptă e – să fii Poet

  Mijlocul lui ianuarie are o semnificaţie deosebită pentru întreg poporul. Ne întîlnim faţă în faţă Geniul Poezie - Mihai Eminescu. Şi nu pentru că e o oarecare aniversare, ci pentru că în aceste zile ne bucurăm de prezenţa lui Eminescu. Cu prilejul a 163 de ani de la naşterea geniului  poeziei româneşti Mihai Eminescu, dată  care coincide cu marcarea în premieră în Republica Moldova a Zilei Naţionale a Culturii.



Eminescu s-a identificat de mult în conştiinţa neamului cu timpul, cu eternitatea, opera lui devenind, cum susţinea în unul din eseurile sale  Nichita Stănescu, „criteriul cel mai înalt de apreciere”. Poetul care a exprimat geniul poporului român „s-a proiectat pe orbita şi în panteonul valorilor româneşti şi universale, devenind Steaua Polară la care se raportează azi şi se va raporta cît va fi limba noastră pe lume, cultura şi creaţia poporului sau”. Este greu să explici astăzi „misterul acestei singulare modalităţi de a simţi, de a trăi şi a însufleţi cuvintele, noţiunile, stările”. Eminescu a influenţat şi continuă să influenţeze fascinant sensibilitatea noastră naţională.

Eminescu – „lacrimă de foc a Universului”, iar opera lui – rodul unei minci titanice, în care a lăsat să se scurgă tot soarele din suflet. Naşterea lui ne dă şansa de a nu muri ca neam, popor, istorie.
    La 18 ianuarie 2013, în incinta Bibliotecii Publice or. Rîşcani a fost comemorat marele poet al Universului – Mihai Eminescu. Pe fondalul cîntecului „Eminescu” interpretat de regretaţii interpreţi de muzică uşoară Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, elevele clasei a XII, profil umanist de la liceul „Liviu Damian” însoţi şi coordonaţi de profesoara de limbă română, Calistru Ulea au prezentat un montaj literear-artistic. Moderatoarea montajului Catelli Viorica ne-a făcut o călătorie imaginară prin viaţa poetului. Un moment deosebit a fost înscenarea „Luceafărului”, în rolurile principale Arnăut Irina – (Cătălina), Moraru Ion cl.IX – (Luceafărul), Catelli Viorica – (cuvintele autorului). Pe parcursul montajului au fost declarate mai multe poezii din opera poetului: „Revedere”, „Dorinţa”, „Fiind băiat păduri cutreeram”, „Lacul”, ş.a. de elevele: Boclincă Ana-Maria, Efrim Lidia, Zabolotnic Adriana, Chictenco Elena, Canoba Elena, Furtună Liliana, Frunză Alina, Guţu Clementina, Sobuleac Irina,  Plecan Irina. A fost propusă spre audiere unele din scrisorile din corespondenaţa Veronicăi Micle şi a lui Mihai Eminescu.
         
Eminescu a existat întotdeauna. El fiind Steaua de Lumină a poeziei şi a demnităţii noastre se află azi aici printre noi, lîngă noi.
         La finele activităţii a  fost prezentată revista bibliografică „Eminescu etern” /Zinaida Fazlî, şef serviciu informativ-bibliografic/  pe parcursul căreia beneficiarii au fost informaţi cu patrimoniul creaţiei eminesciene adunate în colecţia bibliotecii publice de-a lungul anilor. Beneficiarilor li s-a propus victorina literară pe baza operei marelui poet.
Ca invitaţi de onoare au fost: Zamurdac Galina, vicepreşedinte a raionului, Claudia Gherman specialist principal în domeniul biblioteconomiei, Felicia Bojii specialist în domeniului caselor de cultură., colectivul bibliotecii pentru copii şi colectivul casei de cultură din or. Rîşcani.


Foliuşneac Tatiana, şefa secţiei relaţii cu publicul
Bibliotaca publică or. Rîşcani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu