luni, 24 aprilie 2023

Terra - Casa noastră comună

În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătoreşte  Ziua Pământului, care a fost declarată sărbătoare oficială de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU ziua când s-a născut mişcarea pentru protejarea mediului înconjurător - Ziua Planetei Pământ SUA).

Ziua Pământului are scopul să atragă atenţia asupra degradării mediului înconjurător, asupra efectelor poluării şi să ne iniţieze cu privire la acţiunile pe care fiecare dintre noi le poate întreprinde, pentru a ajuta la conservarea naturii.


Doamne, ce dar minunat ne-ai făcut, dându-ne spre moştenire Pământul! E atât de frumos şi răbdător bunul nostru Pământ. Pământul reprezintă bunul cel mai de preţ, ca şi aerul, apa, copacii. În ultimii ani planeta noastră a suportat mari calamităţi şi catastrofe naturale survenite  în urma poluării mediului ambiant.

Trăim într-o epocă a tehnologiilor moderne, dispunem de calculatoare, maşini, celulare, tehnică ce ne uşurează viaţa. Dacă totul e atât de minunat de unde oare se ea cancerul, SIDA, tuberculoza şi multe alte boli? Nu este oare o legătură directă între numărul în creştere a maladiilor şi poluarea ce a atins proporţii ameninţătoare a mediului nostru înconjurător?

Cu ocazia acestei sărbători şi întrebări BPO Rîşcani a iniţiat o oră informativ-ecologică cu genericul ,,Terra - casa noastră comună” împreună cu studenţii Şcolii Profesionale Rîşcani şi bibliotecara Edu Tatiana, Viorica Vatavu inspectoarea principală a Protecţiei Mediului de la Inspecţia Protecţiei Mediului Rîşcani. La activitate s-au adus informaţii despre Bunul nostru Pământ - Casa în care ne-am născut, problema poluării mediului - chimizarea pământului, distrugerea pădurilor, apa contaminată, pungile de plastic, folosirea resurselor naturale dezechilibrat, producerea energiei electrice de pe urma cărea se elimenă dioxid de carbon care dăunează sănătăţii, maşinile de mâna a 2-a, 3-a.

Inspectoarea principală de la Inspecţia Ecologică d-na Viorica a venit cu informaţie generală despre poluarea mediului, direcţiile de protecţie a mediului, impozite pentru exploatarea resurselor naturale, amenzi pentru infractorii ce nu respectă legea protecţiei mediului.

În bibliotecă s-a organizat expoziţia de carte la tema protecţiei mediului cu genericul ,,Terra - Casa noastră comună”.

La finele activităţii s-a venit cu un îndemn către participanţi de a ajuta mediul, de a merge pe jos ori cu bicicleta, de a planta pomi, flori, arbuşti, de a îngriji fântâni şi izvoare, de a face curăţenie în curţi, de a sorta deşeurile. Aceasta este datoria fiecărui cetăţean pentru a proteja Mediul. Protejaţi Mediul el este viaţa noastră şi a urmaşilor noştri!

 

Realizat de: Zinaida FAZLÎ, bibliograf

Serviciu info-bibliografic BPO Rîşcani

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu