luni, 27 octombrie 2014

75 de ani de la naşterea poetului Dumitru Matcovschi /1939-2013/



,,Al nostru de-a pururi Poetul

                                    Eu am crezut şi cred, mai cred,
                                          ca-ntîia oară,
                                          că nu-i poetul, nu-i poet
                                          fără de ţară.
                                                     Dumitru Matcovschi


      Personalitate proeminentă a vieții culturale din Moldova - poetul, prozatorul, academicianul  Dumitru Matcovschi, ar fi implinit 75 de ani. Născut în anotimpul toamnei  /20 octombrie 1939/  și pînă la ultima suflare  /26  iunie 2013/  scriitorul a trăit viața sa de mare patriot al acestui pămînt și este recunoscut drept un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia.

      20 octombrie 2014 pentru Biblioteca Publică Orăşenească din or.Rîşcani a fost o zi spectaculoasă cu o atmosferă superbă a soarelui cald şi a peizajului automnal de galben şi arămiu, care uşor s-a strecurat în lăcaşul cărţii omagiindu-l pe cel care este numit ,,Poetul de la Mărgioară” şi cum spunea poetul ,,Casa mea de-acasă/ Nu-mi purta bănat,/ Ai rămas tot vază,/ Eu nu te-am uitat”.
    Frunzele de toamnă i-au adus pe cei care abia de încăpeau în spaţiul primitor al bibliotecii – utilizatori fideli. Tot frunzele au fost acelea care au dat startul seratei literar–muzicale ,,Al nostru de-a pururi Poetul consacrată aniversării a 75-a de la nașterea scriitorului Dumitru Matcovschi, /Cîte una, cîte două gălbenesc a toamnă nouă frunzele./ Gălbenesc a toamnă nouă şi peste ţărîne plouă frunzele.../ 
 

   Activitatea a fost prezentată de studenții grupei TR-11 de la Colegiul Agroindustrial susţinuţi de profesoara de limbă şi literatură română Tomuz Svetlana. Moderatoarele Condriţchi Irina şi Vlas Renata ne-au dus într-o călătorie imaginară a vieţii şi activităţii marelui scriitor. El fiind autorul a peste 50 de volume de poezie, proză, piese de teatru, literatură pentru copii, publicistică. Opera lui Dumitru Matcovschi  este tradusă în mai  multe limbi. 

     Poezia lui oglindeşte tot ce e mai scump pe lume sufletului său. Studentele Melenciuc Corina, Vintilescu Aliona, Foliușneac Ecaterina, Colibaba Maria,  Russu Olesea, Albot Marina, Pelin Valentina, Danu Teodora au recitat fragmente din poeziile: ,, Frunzele… de septembrie”, ,,...Poetul a iubit și-a pătimit”, ,,Moștenitor”, ,,Casa părintească”, ,,Aici”, ,,Viaţa”, ,,Crescut în suflet”, ,,...Am ales cuvinte simple din cuvinte...”



      Un moment deosebit a fost şi vizionarea unui video, unde Dumitru Matcovschi povesteşte despre copilăria sa grea, unde doar Nistru i-a fost scăparea.

      El a fost, este și va rămîne un poet al dorului: dor de viață și patrie,  dor de neam și grai, dor de casă părintească și strămoși, dor de femeie și natură, dor de adevăr și dreptate, dor de bine și frumos, dor de omenie și demnitate.  Toate acestea au inspirat-o pe Prisacari Cristina eleva clasei a XII-a a liceului ,,Liviu Damian”  să scrie o poezie, creație proprie dedicată marelui poet Dumitru Matcovschi. Iată doar un mic fragment din poezia ,,Dedicaţie lui D.Matcovschi” /Poetul macilor în rouă/ În lanul unui gînd de umbre,/ Tu ai plecat şi-n lume plouă/ Şi-i trist, şi-s vocile sumbre.../ ...Auzi, tu geniu, eşti iubit!/.

      În pragul renașterii naționale Dumitru Matcovschi printre primii a devenit un tribun, un luptător devotat al adevărului istoric.
      Toată activitatea a fost înfrumuseţată de slideshow-ul pregătit de Foliuşneac Ecaterina. Opera poetului a fost propusă publicului, prin organizarea expoziţiei cu genericul ,,Anul 2014 – Anul Dumitru Matcovschi”.

      Multe din poeziile sale au fost puse pe note de I. Aldea-Teodorovici, E. Doga, M. Dolgan, devenind șlagăre. Unele din ele au fost propuse pentru audiţie publicului: Catelli Alexandra a interpretat cînecul ,,Tu, eşti ca marea”, Secară Loreana  eleva clasei a X-a a liceului ,,Liviu Damian” cîntecele: ,,Chişinăul meu cel mic”, ,,Măi Bădiţă Petre, măi”, iar Cucuruzneac Francesca-Maria eleva clasei a VIII-a, gimnaziul ,,Gh.Rîşcanu” a interpretat cîntecul ,,Basarabia”.


      Cîntecul ,,Bucuraţi-vă prieteni” interpretat la chitară de Chitic Olga, studenta grupei C-11 Colegiul Agroindustrial a fost primit cu dragoste, unde toţi participanţii, studentele gr.TR-11, au fredonat acest şlagăr cunoscut pe întreg spaţiu euro-asiatic.   
                                                                                           
     Spectatorii, studenţii Şcolii polivalente şi Colegiului Agroindustrial au apreciat cu aplauze această activitate adusă ca un respect acelui care a fost şi va rămîne,,Al nostru de-a pururi Poetul” - Dumitru Matcovschi.

      Colectivul Bibliotecii Publice Orăşeneşti or.Rîşcani aduce sincere mulţumiri acestor frumoase şi talentate domniţe ghidaţi de profesorii săi, care au contribuit la desfăşurarea acestei serate literar-muzicale.

   
   Foliuşneac Tatiana, Şefa Secţiei Asistenţă de Specialitate, BPO Rîşcani
   Burac Olga, Sefa Secţiei Relaţii cu Publicul, BPO Rîşcani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu