joi, 22 iunie 2023

LecturaCentral - amplificatorul rolului şi locului bibliotecii în stimularea lecturii.

   I.    Dispoziții generale 
    Programul Național LecturaCentral este inițiat de Biblioteca Națională a Republicii Moldova pentru amplificarea rolului și locului bibliotecii în stimularea lecturii, promovarea culturii lecturii, dezvoltarea de parteneriate cu factorii interesați și cu responsabilități în domeniu. Programul are drept scop promovarea lecturii prin dezvoltarea competențelor de cultura lecturii, cultura informației, pentru minimizarea analfabetismului funcțional, prin centrarea contribuțiilor bibliotecilor din Sistemul Național de Biblioteci, ale comunității, ale factorilor de resort în domeniu  și a celor decizionali la formarea cetățenilor activi ai societății.

În cadrul Programului Național LecturaCentral sunt organizate anual concursuri naționale, susținute de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în colaborare cu Comisia Națională a Republicii Moldova pentru UNESCO.

II.                   Scopul și obiectivele concursurilor

Scopul organizării concursurilor este centrat pe stimularea participării bibliotecilor în activități de promovare a cărții, lecturii, bibliotecii, amplificarea și consolidarea valorilor naționale și locale, în special în promovarea culturii și dezvoltarea comunității în general.

Obiective:

·        conștientizarea rolului cărții și a lecturii în dezvoltarea competențelor membrilor comunității;

·        cultivarea culturii informației/culturii lecturii;

·        combaterea analfabetismului funcțional;

·        îmbunătățirea comunicării sociale a membrilor comunității;

·        formarea unei atitudini de respect față de carte și lectură;

·        motivarea membrilor comunităților de a se implica în activități de promovare a lecturii;

·        diseminarea experiențelor și practicilor de calitate de promovare a lecturii în cadrul Sistemului Național de Biblioteci al Republicii Moldova.                   

III.                Condiții de participare și evaluare a concursurilor

La concursuri pot participa toate tipurile de biblioteci din Sistemul Național de Biblioteci din Republica Moldova. Decizia de a participa la concursuri este benevolă. La etapa raională/municipală/orășenească responsabili de organizare a evaluării sunt  Direcțiile/secțiile de cultură raionale, municipale/orășenești și bibliotecile centre biblioteconomice teritoriale, care efectuează totalurile și prezintă primul clasat pentru participare la etapa națională.

   Decizia de participare la concursuri a altor tipuri de biblioteci aparține bibliotecilor Centre biblioteconomice departamentale.

Pentru participare la etapa națională de evaluare,  Centrele biblioteconomice teritoriale / Centrele biblioteconomice departamentale vor prezenta secretariatului concursurilor Programului Național LecturaCentral procesele verbale ale hotărârilor juriilor raionale, municipale, orășenești sau departamentale, însoțite de dosarele informaționale pentru fiecare concurs, incluzând toate componentele stipulate în prezentul regulament.

Dosarele care nu vor fi completate conform  criteriilor de evaluare nu vor fi admise pentru participare la etapa națională.

     Data limită de prezentare a dosarelor pentru participare la concursuri este anunțată anual prin scrisori de informare trimise Secțiilor/direcțiilor de cultură municipale, raionale, orășenești, directorilor bibliotecilor Centre biblioteconomice teritoriale/  Centre biblioteconomice departamentale. Anul acesta data limită de prezentare a dosarelor este 1 octombrie 2023.

    Biblioteca Publică Orăşenescă Rîşcani, fiind Centrul Biblioteconomic Teritorial la data de 22 iunie 2023 a organizat şedinţă metodică. Subiectul cheie al ei a fost Programul Naţional LecturaCentral, ediţia a VI-a, anul 2023; Care? Cum? Cât? Până când? depunem dosarul la concursul dorit. Au participat bibliotecarii din BPO Rîşcani şi Biblioteca pentru copii Rîşcani.





Realizat de: Tatiana FOLIUŞNEAC, 

bibliotecar, serviciul Asistenţă Metodologică şi de Specialitate, BPO Rîşcani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu