vineri, 23 iunie 2023

Crearea Clubului de lectură – modalitate eficientă de educare a culturii lecturi.

                                  Experiența BPO Rîșcani.

Tratată din perspectiva scopului, lectura poate lua o multitudine de forme și posibilități de dezvoltare. Prin cultivarea interesului pentru lectura individuală şi colectivă în vederea dobândirii tehnicilor de muncă intelectuală, bibliotecile pot contribui la dezvoltarea unor aptitudini speciale de lectură, la facilitarea integrării active a utilizatorilor în activitatea bibliotecii, sporirea succesului utilizatorilor în procesul de studii, fructificarea talentelor personale şi corelarea aptitudinilor cu atitudinile personale ale utilizatorilor.

Prin organizarea unui club de lectură se formează o comunitate de cititori activi în cadrul bibliotecii, care este deschisă pentru fiecare utilizator, asigurând incluziunea socială a tuturor membrilor comunității. În dependență de nivelul de evoluție lectorală a utilizatorilor, de vârsta doritorilor de a participa, în bibliotecă pot fi organizate mai multe cluburi de lectură, pentru a asigura corelarea intereselor și comunicarea eficientă între membrii clubului.

      Clubul de lectură este conceput de bibliotecă ca un proiect educativ-biblioteconomic. Un club de lectură este un serviciu de dezvoltare a competenţelor, deoarece corespunde specificului acestora: sunt dezvoltate în funcție de necesitățile utilizatorilor/membrilor comunității (spre deosebire de serviciile de bază, tradiţionale (de ex.: împrumut la domiciliu, consultare pe loc, servicii de referințe etc.); au un grup țintă concret; este stabilit un scop bine definit; este organizat continuu, chiar cu o anumită periodicitate.

         14 februarie 2023, de ziua poetului Grigore Vieru, când în Republica Moldova este marcată și Ziua Națională a Lecturii, a fost lansată Campania Națională de promovare a lecturii „Cartea Deschisă”. Campania este susținută de Președinția Republicii Moldova, Ministerul Educației, Ministerul Culturii, Muzeul Național al Literaturii Române și uniunile de creație.

Cu această ocazie, șefa statului, Maia Sandu, a venit cu un mesaj: „Dragi copii, adolescenți, tineri, bibliotecari sau profesori pasionați de carte, vă îndemn și vă încurajez să creați în școli, biblioteci sau centre culturale Cluburi de Lectură! Cititorii sunt lideri – vreau să creștem în țara noastră noi generații de lideri – inteligenți, creativi, liberi în gândire, capabili să se adapteze în orice circumstanțe și să devină competitivi oriunde în lume”, a declarat aceasta.

Ca răspuns, la această propunere pentru a mări un rol esențial în atragerea tinerii generații spre lectură, spre cartea apărută de mult în această lume, dar părăsită într-un colț  al casei, poate juca crearea cluburilor de lectură.

Avantajele cluburilor de lectură sunt multiple:

-         este monitorizat procesul de recepționare a textului;

-         este analizată și ghidată percepția utilizatorului către lectură;

-         sunt îmbinate diverse forme de activități: discuție/dezbatere, jocuri cognitive-distractive, concursuri de erudiție, creație şi desen;

-         este creat un mediu propice pentru socializare.

Biblioteca Publică Orășenească a fost receptivă la îndemnul șefei statului,  care a venit cu o provocare pentru iubitorii de lectură, de orice vârstă de a crea un club de lectură.

La data de 09 martie 2023 BPO, având statut de Centru Biblioteconomic Teritorial, a desfășurat atelierul profesional online ,,LECTURA – CATALIZATOR PENTRU O SOCIETATE DEZVOLTATĂ ŞI EDUCATĂ”. Axele de conținut au fost: abordarea conceptuală și forme ale organizării şi desfăşurării Proiectului Naţional de promovare a Lecturii ,,Cartea deschisă”; biblioteca și lectura; Ziua Mondială a Poeziei – 21 martie.

         În comunicarea ,,Clubul de Lectură – o modalitate eficientă în promovarea lecturii” au fost date unele sfaturi utile pentru crearea cluburilor de lectură și în bibliotecile publice teritoriale din raionul Rîșcani.

Pe data de 14 martie 2023, BPO Rîșcani a organizat prima ședința – lansarea  clubului cu elevii clasei a X-a, Liceul Teoretic ,, Liviu Damian” Rîşcani. A fost stabilită denumirea clubului ,,Zăbava cetitului”, motto-ul cronicarului Miron Costin, logo-ul, elaborat regulamentul clubului, programul de activități.



Următoarea activitate a fost desfășurată pe 21 martie 2023 - lansarea de carte ,,Pe urmele dorului” de Natalia Mazîlu – Miron, organizată în BPO Rîşcani de Ziua Mondială a Poeziei. Poeta a adunat sala plină de participanți, precum și online pe cele 40 de bibliotecare din raionul nostru cu invitații săi.




La 14 aprilie 2023 în cadrul Proiectului Național ,,Cartea deschisă” membrii Clubului de lectură ,,Zabava  cetitului”, BPO Rîșcani întruniţi în şedinţă au lecturat şi discutat asupra fragmentelor lecturate din cartea ,,Птицы небесные” de Валерий Пялин. Participanţi au fost elevii clasei a VII-a de la Liceul Teoretic ,,Constantin Popovici” s. Nihoreni cu profesoara, Olga Slobodeaniuc.

        La 25 mai 2023. În cadrul Proiectului Național ,,Cartea deschisă” membrii Clubului de lectură ,,Zabava cetitului”, BPO Rîșcani întruniţi în şedinţă au lecturat şi discutat asupra fragmentelor din cartea ,,Я бросаю тебе вызов ” de Уинтер Реншоу. Membrii clubului au lecturat pe roluri și-au exprimat părerile despre cele mai captivante momente din cartea lecturată. Au dat răspuns în scris la multe momente interesante din carte. Participanţii au fost elevii clasei a VII-a de la Liceul Teoretic ,,Constantin Popovici” s. Nihoreni cu profesoara, Olga Slobodeaniuc. Elevii, membrii clubului au primit informație utilă de la cartea citită într-un climat prietenos.


29 mai 2023 în cadrul proiectului național „Cartea deschisă”, membrii clubului de lectură „Zăbava cetitului”, reuniți la o întâlnire la o ceașcă de ceai, au citit și au discutat fragmente din cartea „Onoarea” de Elif Shafrak. Întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă prietenoasă. Tinerii au conversat, au împărtășit gândurile, experiențele. Întrebările se refereau la conținutul cărții, cine este eroul principal, cum și ce ai face în locul lui? Participanții au fost elevii din clasa a VII-a Liceul Teoretic „Constantin Popovici” însoțiți de profesoara, Olga Slobodeaniuc.


08 iunie 2023 în BPO Rîșcani s-a mărit numărul membrilor Clubului de lectură ,,Zabava cetitului” din cadrul Proiectului Național ,,Cartea deschisă” cu studenții Școlii Profesionale și bibliotecara dna Edu Tatiana. A avut loc şedinţa clubului, unde s-a pus în discuție și s-a lecturat fragmente din cartea ,,Pas în doi” de Sparks N. și Carnegie D. ,,Liderul poți fi Tu”. Participanţii au rămas mulțumiţi și impresionați de informația utilă primită de pe urma lecturării fragmentelor din cărțile propuse. 

13 iunie 2023 în cadrul Proiectului Național ,,Cartea deschisă” membrii Clubului de lectură ,,Zabava cetitului” din BPO Rîșcani s-au întrunit din nou în şedinţă, pentru a lectura şi discuta asupra fragmentelor din cartea lui Jojo Moyes „Până la întâlnirea cu tine”. Membrii clubului au conversat și-au schimbat opiniile referitor la cartea lecturată.


22 iunie 2023 în cadrul Proiectului Național ,,Cartea deschisă”, Clubul de lectură ,,Zabava cetitului” din BPO Rîșcani a vizitat Complexul Phoenix cu ofertă de lectură pentru beneficiarii acestuia. Ca urmare a vizitei copii au devenit membrii clubului, unde vor avea ocazia să asculte lecturi la diverse teme şi autori recunoscuţi. 


Acestea sunt activitățile, care au fost preconizate și realizate în prima jumătate  a anului curent. Vor urma și altele.

Unele concluzii în urma desfășurării activităților în cadrul Clubului de lectură ,,Zăbava cetitului”:

Ø clubul de lectură – modalitate eficientă de dezvoltare a competențelor de cultura lecturii și cultura informației;

Ø ambele fenomene, centrându-se pe actul lecturii/informării, țin de aria de implicare și influență a bibliotecii publice;

Ø clubul de lectură trebuie să țină pasul cu dezvoltarea și diversitatea suporturilor informaționale, creșterea colecțiilor de bibliotecă, dezvoltarea tehnicilor și tehnologiilor informaționale.

Clubul de lectură ,,Zăbava cetitului”, pe zi ce trece, crește în numărul de participanți și în diversitatea activităților.

Colecțiile BPO s-au îmbogățit cu o varietate impunătoare de resurse informaționale /cărți, ziare, reviste/ prin achiziții și donații, care stau la dispoziția utilizatorilor noștri.

Vara este perioada cea mai prielnică de a lectura. BPO așteaptă pe toți iubitorii de lectură pentru a petrece util timpul liber.

Realizat de: Galina SACALIUC

Directorul BPO Rîşcani.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu