marți, 27 iunie 2023

BIBLIOTECARUL – PROMOTOR AL EDUCAŢIEI DIGITALE ÎN COMUNITATE

Tradiţional, la Forumul Managerilor din cadrul Sistemului Naţional de Biblioteci, ediţia a 27-a din 30 noiembrie 2022, a stabilit priorităţile de activitate pentru anul imediat următor. Prioritatea anului 2023 se va axa pe susţinerea incluziunii digitale, sociale şi culturale a membrilor comunităţii şi ca rezultat îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor, care reprezintă misiunea bibliotecii. În linii mari, în anul bibliologic 2023, bibliotecile îşi vor orienta activitatea spre susţinerea comunităţilor în vederea reformelor, modernizării europene şi consolidării rezilienţei în faţa provocărilor cu care acestea se confruntă.

Bibliotecile moderne de astăzi sunt adevărate centre comunitare de comunicare, educație și oferă spații pentru studiu, cercetare, colaborare, acces la resurse informaționale și electronice, desfășurând activități de  informare și de sprijinire a persoanelor în vederea unei mai bune integrări și acomodări în era digitală.

Una din iniţiative cheie cu titlul ,,Bibliotecile publice ca agenţi ai dezvoltării durabile şi integrării europene a Republicii Moldova” unul din conţinuturi sună ,,Servicii electronice în sprijinul dezvoltării competenţelor membrilor comunităţii”. Şi în acest sens ne vine în ajutor ABRM cu o iniţiativă superbă.

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova, în colaborare cu Centrul de Formare Profesională Continuă al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, a invitat comunitate bibliotecară din republică de a participa la Campania de informare şi educaţie digitală ,,Naţiune Digitală” susţinută de Grupul Banca Mondială – World Bank Moldova.

Campania, organizată de Agenţia de Guvernare Electronică, este destinată pregătirii mesagerilor digitali şi formării de competenţe privind utilizarea tehnologiei, în vederea accesării serviciilor publice electronice. Misiunea mesagerilor digitali este să popularizeze servicii digitale în rândul cetăţenilor cu un nivel scăzut de cunoştinţe digitale şi să-i ajute să opereze cu tehnologia.

Atelierele de formare au avut loc în perioada 20-23 iunie 2023 la sediul Agenţiei de Guvernare Electronică din or. Chişinău. Pentru buna lor desfăşurare participanţii au fost încurajaţi să deţină semnătura mobilă.

În rezultatul procesului de selecţie au participat peste 120 de bibliotecari din toate tipurile de biblioteci. Din partea Bibliotecii Publice Orăşeneşti Rîşcani, dna Albot Inga a fost desemnată de a participa la atelierul de formare din data de 23 iunie 2023.

În cadrul atelierelor, participanţii, au fost familiarizaţi cu modalităţile de accesare online a serviciilor publice, prin intermediul platformelor digitale dezvoltate de Agenţia de Guvernare Electronică, fiind antrenaţi în exerciţii practice de autentificare MPass, semnătură electronică – MSign, acordare a împuternicirilor de reprezentare – MPower, plasarea unei comenzi de livrare – MDelivery, noua aplicaţie #EVO, accesarea datelor personale din MCabinet, efectuarea plăţilor electronice – MPay, accesarea serviciilor publice la distanţă prin intermediul Portalului Serviciilor Publice (servicii.gov.md) şi multe alte informații din domeniul digitalizării care s-au transformat în cunoștințe și abilități pentru bibliotecari.

Acestea au fost serviciile electronice care au fost prezentate noilor Mesageri Digitali din rândul bibliotecarilor.

Participanţii au fost ghidaţi de ABRM şi acest lucru a fost efectuat de, dna Vasilica Victoria, coordonatoare management şi dezvoltare instituţională.

Mesagerii Digitali sunt pregătiţi şi echipaţi să ofere suport persoanelor din mai multe localităţi să acceseze servicii electronice şi să utilizeze diverse instrumente de guvernare digitală pentru interacţiunea cu statul.

Bibliotecarii sunt formatori de opinie în comunitățile lor, iar #AGE le-a echipat cu abilități, cunoștințe și competențe digitale, pentru a fi transmise mai departe.

Bibliotecarii care au beneficiat de instruiri în cadrul Campaniei #NaţiuneDigitală şi-au extins serviciile şi cunoştinţele prin furnizarea de materiale şi informaţii puse la dispoziţie de #AGE care pot fi accesate în bibliotecă, oferind utilizatorilor şansa de a cunoaşte şi de a se acomoda  realităţii digitale şi procesului tehnologic.


Bibliotecarii au devenit Mesageri Digitali, care s-au învrednicit de certificate de participare de la Atelierul de formare.

Grupurile de persoane interesate în cunoașterea și utilizarea soluțiilor de guvernare digitală, dezvoltate de Agenția de Guvernare Electronică, se pot adresa la comunicare@egov.md


Elaborat de: Tatiana FOLIUŞNEAC,

bibliotecar, SAMS, BPO Rîşcani;

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu