miercuri, 1 februarie 2023

LECTURA UN IMPERATIV AL TIMPULUI

Argumente Pro Zilei Internaţionale a Cititului Împreună (ZICI 2023)

    Fenomenul lecturii şi importanţa lecturii pentru dezvoltarea intelectuală este o temă mult discutată şi dezbătută la foruri de diverse niveluri. În ultimii ani a constituit şi subiectul mai multor studii realizate de cercetători de la universităţi de mare prestigiu din Europa şi SUA. Tot mai multe studii demonstrează că dincolo de pasiune şi plăcere, lectura are o influenţă enormă asupra dezvoltării personale şi profesionale, comportamentului şi sănătăţii.

        Constatările studiilor reprezintă argumente puternice pro lectură, cum ar fi:

ü  Lectura prelungeşte viaţa omului;

ü  Lectura cărţilor bune face omul mai bun;

ü  Lectura ţine creierul sănătos;

ü  Lectura timpurie stabileşte scena pentru învăţarea de-a lungul vieţii;

La invitaţia BNRM participăm la Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” care este organizată anual şi celebrează ,,Ziua Internaţională a Cititului Împreună” (ZICI 2023), iniţiativă globală promovată de către organizaţia LitWorld, începând cu anul 2010.

Scopul campaniei este de a celebra forţa lecturii cu voce tare pentru a susţine cunoaşterea şi educaţia ca drepturi fundamentale ale omului.

Ca să ne alăturăm campaniei am urmat:

ü  Am pregătit un program de o zi în biblioteca Dvs. care ar promova activităţi de lectură cu voce tare şi lecturi sonore;

ü  Am anunţat utilizatorii despre programul special din data de 1 februarie 2023

ü  Vom crea postări pe pagina de Facebook a bibliotecii şi blog despre activităţile organizate cu utilizarea hashtag-urile                                  

#World_Read_Aloud şi #ZICI2023.

La 1 februarie, în toată lumea se celebrează Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare, în această zi se organizează diverse activități în biblioteci, școli și spații publice, unde copiii și adulții citesc împreună și susțin dreptul la citit, ca fiind un drept universal.  Cu această ocazie în toate bibliotecile din republică a demarat Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 organizată de ,,Ziua Internaţională a Cititului Împreună”

          Prima activitate în cadrul campaniei în Biblioteca Publică Orășenească Rîșcani a început într-o atmosferă frumoasă la o masă rotundă ,,Dezvoltarea intelectuală se face doar prin lectură…”, unde s-au întrunit toți colaboratorii bibliotecii  și colegii de la biblioteca publică pentru copii Rîșcani,  la o discuție profesională despre Măria Sa Cartea.

https://www.facebook.com/photo?fbid=183927727595883&set=pcb.183927977595858

         Start activității a dat Foliușneac Tatiana, bibliotecară, Serviciul Asistenţă Metodologică şi de Specialitate, Formator la Centrul Regional de Formare, Biblioteca Publică Orăşenească Rîșcani, care a prezentat comunicarea ,,Lecturi profesionale – parte esenţială a dezvoltării personalului de specialitate din biblioteci”.

Cărţile sunt cei mai tăcuţi şi constanţi prieteni, sunt cei mai accesibili şi cei mai înţelepţi consilieri, sunt cei mai răbdători profesori.   C. W. Eliot


Lecturi profesionale !?!

Lectura este un mijloc de creare, recreere şi devenire a personalităţii, de sensibilizare la valorile perene ale culturii umane de bine, frumos şi adevăr. Rolul bibliotecarului stă sub semnul unui demers al modestiei, al bunului simţ, al universului magic care îl înconjoară, acela al cărţilor. Bibliotecarul trebuie să declanşeze şi să menţină în timp, printr-o motivaţie continuă, nevoia de carte, necesitatea lecturii. Dar pentru a cultiva interesul faţă de  lectură la utilizatori, mai întâi de toate trebuie să fii tu însuţi o persoană pasionată de lectură, bine instruită şi competentă.

Cartea, ca suport de scriere, are  o istorie veche, a menționat Șveț Lilia, bibliotecară, care a realizat o călătorie virtuală a cărții în timp, menționând că de-a lungul ultimilor cinci milenii omul a căutat şi a dezvoltat diverse forme pentru transmiterea informaţiilor pe suport de scriere, ajungând de la tăbliţele de argilă din Mesopotamia la e-reader-urile şi tabletele performante, disponibile astăzi în toate ţările civilizate.



Un interes special a prezentat expoziția celor mai recente lecturi profesionale, în cadrul căreia, Foliușneac Tatiana, i-a familiarizat pe bibliotecari cu un mic rezumat al cărților noi apărute în domeniul biblioteconomiei, editate de BNRM, ABRM, BM ,,E.Coșeriu” Bălți, etc.






Ziua a continuat cu activitatea ,,Citim cu voce tare online şi offline opere îndrăgite”.

https://www.facebook.com/watch/?v=934872287948589

Ziua s-a încheiat cu o frumoasă activitate ,,Lecturi sonore”

https://www.facebook.com/100079359701307/videos/560846955736494

Dorian Furtună spunea, că dacă ai în casă mai multe cărți decât poți citi, înseamnă să vrei să cunoști mai multe decât poți cuprinde azi cu mintea.


Realizat de:

FOLIUŞNEAC TATIANA, bibliotecară, Serviciul Asistenţă Metodologică şi de Specialitate, BPO Rîşcani,

ȘVEȚ LILIA, bibliotecară, Serviciul resurse informaționale, BPO Rîșcani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu