joi, 16 februarie 2023

LECTURA ÎN VIAŢA ADOLESCENTULUI

         Începând cu anul 2023, în Republica Moldova va fi marcată, la 14 februarie Ziua Națională a Lecturii.

Scopul Zilei Naționale a Lecturii „este încurajarea lecturii. O societate cu un nivel înalt de sănătate intelectuală este una în care cărțile au un loc de cinste.

Lectura în viața adolescentului este primordială, pentru că îl formează așa cum nimic altceva nu cred că reușește. Importanţa lecturii are un rol în dezvoltarea şi formarea personalităţii. Este evident, că deprinderea lecturii rămâne o bază solidă pentru toată viaţa. Adolescenții se dezvoltă filă cu filă și carte cu carte, informație cu informație, care împreună se transformă în cunoștințe ce propulsează omul pe urcușul devenirii, ceea ce au demonstrat participanții la eveniment.

În incinta Bibliotecii Publice Orăşeneşti a avut loc un eveniment important ,,LECTURA în viaţa adolescentului” unde au fost prezenți elevii Liceului Teoretic ,,Liviu Damian”. Cu o atitudine activă și-au exprimat dragostea de lectură prin lecturarea unor  fragmente din romane preferate, recitalul de citate, poezii, curiozități și lucruri interesante despre lectură și cărți. Cărţile ne sunt prieteni statornici... Ne sunt sfetnici şi nu ne contrazic. Cărţile care ne plac sunt şi urne pline de amintiri, care ne răscoală până în adâncul sufletului.


Lectura este recunoscută ca cea mai importantă modalitate pe care omul modern o are pentru a se educa, pentru a fi capabil să ia decizii, oferă șanse egale pentru cunoaștere și dezvoltare, care este esenţa existenţei conștiente. Lectura este o lume de gânduri, de mesaje și de cuvinte. Ea este precum o cetate ce pune baza dezvoltării eu-lui din noi și apără frumosul de pierzanie. Anume prin intermediul lecturii atingem cele mai fine și mai înalte coarde ale sufletului ca să auzim și să înțelegem tot ce ne înconjoară. Complexul proces al lecturii necesită atenție continuă și este un proces în care cu cât citim mai mult, cu atât ne vom dezvolta această aptitudine mai mult. Lectura este unul dintre procesele ce permite cititorilor să-și creeze propriile interpretări care, de cele mai multe ori, sunt bazate pe experiențele anterioare ale cititorului.  În cărţi  stă sufletul  întregului trecut,  iar cea ce devenim depinde de ceea ce citim. Tot ceea ce omenirea a făcut, a gândit sau a trăit se găseşte în magica păstrare  din paginile cărţilor “ spunea  Thomas Carlyle.

Noi, bibliotecarii de la BPO Rîşcani descoperim pentru cititori frumusețea și înţelepciunea cărții prin organizarea a numeroase expoziții,  lansări de carte, activităţi literare, discuţii etc. Adolescenții de astăzi sunt cititorii de mâine. Suntem convinși, că scrisul și lectura, în toate formele lor sunt esențiale pentru a construi un cetățean activ, capabil să ia decizii importante atât pentru sine, cât și pentru comunitate sau, de ce nu, pentru omenire.

Inspiraţi de cuvinte frumoase şi versuri care înalţă un imn sacru cărţii, constatăm că nu putem realiza ca om, ca personalitate în afara cărţii. Cartea va rămâne ospăț al gândurilor la care fiecare e poftit.

Michel Tournier „Citiţi, citiţi, cititul vă face fericiţi şi inteligenţi”.

Realizat de: ALBOT INGA

bibliotecară,  BPO Rîşcani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu