luni, 16 ianuarie 2023

Poemul ,,Luceafărul” 140 de ani de la publicare

        Mihai Eminescu, cel mai de seama reprezentant al poeziei romanești, un mare romantic, este cel care a dat glas dragostei fata de om, de patrie, frumuseții naturii, iubirii, zugrăvind cu magicul sau condei un peisaj acoperit de un val fermecat, care apare în faţa cititorilor ca o lume de basm. Viața lui Eminescu este una exemplara. Nu este viața unui sfânt si nici a unui erou; este viața unui geniu care a trăit permanent cu privirea ațintită  spre înaltele idealuri  de arta, de cunoaștere si s-a dăruit aproape exclusiv operei sale, neacceptând compromisuri si dăruind acestor idealuri tot ce avea bun în propria ființa, până  la negarea de sine. Mihai Eminescu este, în literatura română, poetul nepereche a cărui opera învinge timpul. El este cel mai mare poet național, care exprima cel mai bine si cel mai complet spiritualitatea româneasca. Eminescu reprezintă o valoare si pe plan universal, el îmbogăţind  trăsăturile romantismului prin elemente noi ale creației sale.

     „Luceafărul” este opera de maturitate a lui Eminescu. Se spune ca daca s-ar fi pierdut toata opera lui şi ar fi rămas doar „Luceafărul”, Eminescu ar fi fost tot poetul național, pentru ca textul conține toate motivele proprii.

     Poemul „Luceafărul” este una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu, începută încă din 1873, dar scrisă și finisată de-a lungul multor ani până la publicarea sa în aprilie 1883 în Almanahul societății studențești România Jună din Viena. După publicarea la Viena, poemul a fost reluat apoi în același an în revista Convorbiri literare și în final în volumul princeps intitulat „Poezii” sub îngrijirea lui Titu Maiorescu, publicat în anul 1884

     Luceafărul este un poem folclorică, cu rădăcini din basmul popular românesc Fata în grădina de aur cules de călătorul german Richard Kunich în timpul unei călătorii în Muntenia, în 1861. Basmul cuprindea povestea  unei frumoase  fete  de împărat izolată  de tatăl ei  într-un  castel, de care se îndrăgosteşte un zmeu . Fata însă se sperie  de nemurirea zmeului  şi-l respinge. Zmeul merge  la Demiurg, doreşte să fie dezlegat  de nemurire, dar este refuzat, întors  pe pământ, zmeul  o vede pe fată , care între timp se îndrăgostise  de un pământean, un fecior  de împărat, cu care fugise în lume . Furios ,zmeul se răzbună  pe ei şi îi desparte prin vicleşug. Peste fată el prăvăleşte o stâncă, iar pe feciorul de împărat îl lasă să moară în Valea Amintirii. 

       Atras de farmecul basmului, Mihai Eminescu l-a tradus și versificat.  

      Academia Recordurilor Mondiale a anunțat în ianuarie 2009 că „Luceafărul” este cel mai lung poem de dragoste. Poemul este format din 98 de strofe.

     Dragostea lui Mihai Eminescu pentru folclorul naţional a fost profundă şi constantă, poetul simţindu-şi rădăcinile spirituale adânc a scris poezii care ne-au atins coardele sufletului. Când citim sau auzim această poezie intrăm pe țărmul iubirii simțim cea mai adâncă  dragoste...      
      Întâlnim toate marile teme, motive ale creaţiei marelui poet: geniul, dragostea, natura, demonul, titanul, filozofia, cadrul nocturn, elementul neptunic.

Luceafărul rămâne un model de depăşire al gândirii mitice prin gândire filozofică. sentimente de a trai cu dragostea... Aceasta poezie este o cheie a universului poetic.

Realizat de: ALBOT INGA

bibliotecară,  BPO Rîşcani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu