vineri, 27 ianuarie 2023

27 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului.

   


    Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului ne aminteşte de masacru în care au fost omorîţi de către nazişti 6 milioane de evrei europeni şi alte câteva milioane de oameni de alte naţionalităţi.

   Ziua Internaţională pentru  Comemorarea  Victimelor Holocaustului a fost instituită de ONU în anul 2005, pentru a înţelege generaţia tânără ce înseamnă lecţia Holocaustului şi a preveni orice acte viitoare de genocid.

   În iulie 1941 naziştii au adoptat aşa numita ,,soluţie finală” potrivit căreia evreii urmau să fie internaţi în lagăre de concentrare, ghetouri şi exterminaţi în camerele de gazare. De regulă deţinuţii erau trimişi în încăperi speciale, li se spunea la baie, dar în loc de apă erau gaze toxice.

   Procesul  de la Nurnberg din 1946 a calificat aceste acte drept ,,crime împotriva umanităţii” şi i-a condamnat pe liderii nazişti la moarte ori la ani grei de detenţie.

   Această tragedie istorică a fost  resimţită din plin pe teritoriul Repepublicii Moldova. În vara anului 1941 în Moldova existau 49 de lagăre şi ghetouri, iar în regiunea Transnistreană 189.

   În legătură cu data  Comemorării Victimelor  Holocaustului în BPO Rîşcani s-a iniţiat o oră informativ-istorică împreună cu elevii cl.10 liceul ,,L.Damian şi conducătoarea Doroş Eugenia. Elevii au primit informaţie despre victimele Holocaustului, perioada războiului, prevenirea antisemitismului şi a tuturor formelor de discriminare rasială şi religioasă.

   Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este un apel pentru consolidarea tuturor ţărilor faţă de pace.

Realizat de: FAZLÎ ZINAIDA, bibliograf,

 serviciul info-bibliografic, BPO Rîşcani.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu