joi, 24 martie 2022

Conferinţa online cu invitatul special - Nicolae Bălţescu

CONFERINŢA ONLINE ,,De la frumuseţea versului la frumuseţea gândului şi a atitudinii…” invitat special - Nicolae Bălţescu                                       

   24 martie 2022

  Poeziile domniei sale sculptează cuvintele într-un zbucium al sufletului într-o realitate dură, exprimă adevărul, starea spiritului omenesc, reflectă trăirile, revarsă lumina pentru dragoste de frumos. Tot ce face, face cu sârguință, dăruire, seninătate și bucurie.

Lenuș Lungu

La 24 martie 2022, BPO Rîşcani în colaborare cu BPT din raionul Rîşcani a organizat conferinţa online ,,De la frumuseţea versului la frumuseţea gândului şi a atitudinii…” invitat special - Nicolae Bălţescu, care perfect se încadrează în Proiectul de promovare a cărţii şi lecturii „Delectează-te prin lectură”, ediţia a II-a, anul 2022.


Sacaliuc Galina, director, BPO Rîșcani a avut onoarea de a deschide conferinţa, unde a salutat prezenţa invitatului special - Nicolae Bălţescu, utilizatorilor şi a bibliotecarilor. Dumneaei a subliniat importanţa întâlnirii utilizator-scriitor, chiar şi prin intermediul formelor online.  

Garrison Keillor spunea: ,,O carte este un dar pe care îl poţi deschide iar şi iar.”.  Protagonistul activităţii la data de 17 februarie 2022 venise cu o donaţie valoroasă de carte pentru BPO Rîşcani cu două titluri de carte ,,Să mă ierţi, Primăvară” şi ,,Purtăm din facere imboldul revenirii…”. Ele au fost elementele care au fost descoperite de utilizatorii bibliotecilor care au citit din ele.

Dna Șveț Lilia, bibliotecar, Serviciul resurse informaționale, BPO Rîșcani a relatat publicului în prezentarea PPT ,,Nicolae Bălţescu – un căutător de sclipiri, de smerenie, naturaleţe şi simplitate” despre viaţa şi activitatea scriitorului Nicolae Bălţescu.


Protagonistul activităţii – Nicolae Bălţescu a susținut că poezia lui este zbucium şi neodihnă a sufletului, care nicidecum nu se poate împăca cu această realitate a durității, suferinței, necredinței, în care trăiește o bună parte din întregul Neam Omenesc. Ea exprimă adevărul printr-o filozofie proprie, sinceră, sugerând gândul permanent al imperfecţiunii acestei lumi, totodată îndemnând pe fiecare să  contribuie prin propria existenţă la schimbare în bine a lucrurilor şi a vremurilor în care trăim.

Nicolae Bălțescu ne face să înțelegem că iubirea de om implică jertfă, ardere, dăruire. Strigătul său reprezintă de fapt recapitularea durerilor noastre și cercetarea adâncului acestor dureri care subjugă lumea.

Moderatoarea, Foliuşneac Tatiana, bibliotecar Serviciul Asistenţă Metodologică şi de Specialitate, BPO Rîşcani a început recitalul de poezie: ,,Între miracol şi cotidian”, cu un fragment din poezia ,,Femeie, crezi...”:

…Azi, o lume întâi tresare,

Se miră, mai şi compătimeşte,

Apoi, amnezică, preocupată

De tot soiul de fleacuri,

Se afundă în alte griji,

Cu mult mai importante!

Iar mâine… nimic n-o înspăimântă:

Cu indolenţă dă uitării totul

Şi veselă-n petreceri se avântă…        04.04.2011 Chişinău

Ulterior utilizatorii din BPT ale raionului Rîşcani au lecturat din cărţile donate ,,Să mă ierţi, Primăvară” şi ,,Purtăm din facere imboldul revenirii…” scriitorului Nicolae Bălţeşcu:

ü  BP Zăicani – Poezia ,,Cum puteam să nu te iubesc, eleva Pîntea Vlada,cl 12, Liceul Teoretic Leonid Gherman Zăicani

ü  BP Corlăteni – Poezia ,,Memento, Butuşanu Feodosia, bibliotecar BP Corlăteni

ü  BP Pîrjota – Poezia ,,Nu te grăbi de-aici să pleci, eleva Loredana Buzdugan cl.IX-a Gimnaziul ,,V.Ghereg Pîrjota

ü  BP Aluniş – Poezia ,,Crăiasa din povești, elevul Șuhan Ion, cl. VI-a, gimnaziul Aluniş

ü  BP Singureni – Poezia ,,Atât de gingaşă, elevul Stoica Maxim,cl.VII-a gimnaziul Singureni

ü  BP Mihăilenii Vechi – Poezia ,,Pacea, eleva Cecan Adelina, cl.X-a,  Liceul Teoretic Eugen Coșeriu Mihăilenii Vechi

ü  BP Recea  – Poezia ,,Cînd uneori, eleva Iascu Mădălina, cl.IX-a, Liceul Teoretic Recea

ü  BPO Rîşcani – Poeziile: ,,Plouă atât de jalnic plouă… Peregrin sunt…;    elevele: Cernicenco Valeria, cl. IX B, liceul L.Damian or. Rîşcani;  Eşanu Ana-Maria, cl. IX B, liceul L.Damian or. Rîşcani






ü  BP Borosenii Noi – Poeziile: ,,Rugă”, ,,Nu uita!”; elevii: Nedelea Vadim cl.VIII-a, gim. Borosenii Noi; Prisacari Renata cl. IX-a, gimnaziul.Borosenii Noi 

ü  BP Hiliuţi – Poeziile: ,,Să mă ierţi, Primăvară”, ,,Dor; elevele: Scorpan Alexandra cl.IX gimnaziul Hiliuţi; Parascan Mihaela,cl.IX, gimnaziul Hiliuţi

ü  BP Grinăuţi – Poezia ,,Tabloul nocturn, eleva Syrnyak Victoria, clasa VIII, gimnaziul Spiridon Vangheli Grinăuţi

   A fost o conferinţă de suflet și pentru suflet, utilizatorii, cât şi bibliotecarii au rămas sensibilizați de atmosfera frumosului, a poeziei, a gândului poetic. Plăcut surprinși, dar și triști pe alocuri, deoarece realitatea descrisă în poeziile lui Nicolae Bălțescu, este chiar realitatea în care trăim și, noi mai mult sau mai puțin ne regăsim în această realitate.

P. S.  Numai împreună, trezim în noi iubirea, vom face această Lume mai Frumoasă, mai Bună, mai curată.

Realizat de: Tatiana FOLIUŞNEAC, bibliotecar

Serviciul Asistenţă Metodologică şi de Specialitate

BPO Rîşcani.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu