vineri, 1 aprilie 2022

De ziua Umorului - 1 Aprilie

 

Activitatea distractivă cu genericul

,,Lume, lume – hai la glume!..."

În fiecare an, la 1 aprilie, oamenii din lumea întreagă marchează Ziua păcălelilor sau a Umorului, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor, când fiecare încearcă, cu mai mult sau mai puțin succes, să-i facă o șotie colegului, prietenului, vecinului sau unui membru de familie, însă probabil puțini știu cum a apărut această datină.

Pe aripi de primăvară

1 aprilie coboară.

Și în zborul lui ușor

Vă aducem clipe de umor.

1 APRILIE, ,,Ziua Umorului”

Ce este Umorul are un caracter specific prin soluții neașteptate, caraghioase poate produce ilaritate. Persoanele cu umor sunt acele persoane care prin comportare sau verbal prin anumite contexte declanșează râsul. Simțul umorului este influențat de tradițiile, cultura, istoria unui popor, sau diferă după poziția pe scara ierarhiei sociale. Umorul diferă de asemenea după anumite perioade istorice, multe glume din trecut nemaifiind actuale, au pierdut efectul de a produce hazul. Umorul poate fi usturător prin satiră, ironie, batjocură, cinic, sau blând binevoitor, plin de înțelegere, autocritic.

Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca Zi a păcălelilor în majoritatea țărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean și s-a răspândit apoi în majoritatea țărilor de pe glob. Este totuși sărbătorită cu preponderență în Europa și în America și mai puțin de civilizațiile orientale.

La noi în țară, Ziua păcălelilor se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea. În această zi se obișnuiește ca farsele să fie făcute până la ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion păcăliciului. Tradiția spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Dar nu este indicat să te căsătorești la 1 aprilie, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei. Copiii născuți la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine să stea departe de jocurile de noroc.

Pentru această zi veselă și pozitivă, biblioteca orașului a pregătit și a ținut o oră de râs. Pentru utilizatorii săi obișnuiți a fost organizată o călătorie literară în lumea umorului, bazată pe lucrările marilor comedianți moldoveni: Grigorii Pîrlea; Pavel Bechet; Efim Tarlapan; Gheorghe Urschi - ,,Regele umorului din Republica Moldova” și altele.




Utilizatorii s-au familiarizat nu numai cu biografia scriitorilor, dar au și râs cu poftă vizionând filmele. Cel mai mare interes l-a stârnit filmul lui Gheorghe Urschi ,, Valeu, Valeu nu Turna!”

După ce au râs suficient utilizatorii au plecat acasă cu dispoziție bună.


Realizat de: Olga BURAC, bibliotecar

Biblioteca Publică Orăşenească Rîşcani

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu