miercuri, 6 noiembrie 2024

Acasa spiritului nostru: Întâlnire cu scriitoarea Claudia PARTOLE

 


În  ultima zi a lunii octombrie  ne-am adunat în incinta bibliotecii  la o întâlnire cu scriitoarea, prozatoarea Claudia Partole.

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Biblioteca Publică Orășenească „Spiridon Vangheli” din Rîșcani și Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” al USM astăzi organizează Ședința Clubului Literar „Homo Aestheticus” /Aesteticus/ cu genericul „Acasa spiritului nostru: Întâlnire cu scriitoarea Claudia PARTOLE”.

Activitatea este organizată în cadrul Campaniei de promovare a patrimoniului scris 25 scriitori/25 întâlniri, în cadrul programului Programul Național LecturaCentral, ediția a 7-a, anul 2024.

       






    Tot, odată, a fost binevenită și prezența dnei Ludmila Corghenci și Olesei Oxiom, reprezentanțiilor BNRM.

Ca spectatori la această activitate  au fost prezenți studenții Colegiului Agroindustrial, însoțiți de profesoară Tomuz Svetlana, bibliotecarele din bibliotecile publice raionului nostru, BPO și bibliotecii pentru copii or. Rîșcani

 Cel mai principal oaspete desigur că a fost dna Claudia Partole  -  poetă, eseistă, prozatoare și jurnalistă din Republica Moldova. Dumneaei a absolvit secția ziaristică a Facultății de Filologie de la Universitatea de Stat din Moldova /1977/. Este și baștinașa noastră, născută în s. Cotova, rnul Drochia /14 iunie 1955/.

A debutat editorial în anul 1982 cu volumul de basme și povestiri pentru copii ,,Mahalaua veselă”, urmat de alte cărți pentru copii, precum și cărți pentru maturi.

Pe  rafturile bibliotecii noastre se regăsesc doar câteva opere din creația scriitoarei  îndrăgite de utilizatori, pe care le-am expus la expoziție.

             În anul 1993 scriitoarea a devenit membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova, iar în anul 2000 – a Uniunii Scriitorilor din România. Este

și membră a Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova și membra al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova.

Distincții:/unele, nu toate/

1.                  Multiple premii a mai multor ediții în cadrul Salonului Internațional de carte;

2.                  Premiul UNESCO (2007)

3.                  Medalia „Mihai Eminescu” pentru activitate literară (2010)

4.                  Premiul Ministerului Educației (2010)

 

 Răsfoind  biobibliografia ”Claudia Partole: născută pentru a fi cuvânt.”, editată de Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, ediția a doua, anul 2020, la compartimentul aprecieri și referințe privind creația scriitoarei, Maria Pilchin, poet, critic literar, a caracterizat pe Claudia Partole în felul următor:

,,O poetă sensibilă, o poetă cu şcoală, iată cine este scriitoarea Claudia Partole. Rostul lumii, originile ei – iată marea temă pe care o tratează autoarea în poezia şi proza sa pentru copii, dar şi în proză destinată unui cititor adult.”

Creația Claudiei Partole atrage atenția prin sinceritatea sa. Dânsa scrie în mod natural, aşa cum gândeşte, aşa cum respiră sau strânge la piept o fiinţă dragă… Autoarea e foarte sinceră cu cititorul: îi destăinuie durerile, bucuriile cunoaşterii prin profunde subtilităţi. Din poeziile ei noua generaţie va învăţa a iubi, a suferi, a ierta, a cugeta asupra sensului vieţii.




Întâlnirea cu oameni de creație este o sărbătoare de suflet. A  discuta față în față cu scriitorul, este o adevărată plăcere, care va fi o amintire plăcută  în inimile și sufletele noastre pentru totdeauna. 

Sacaliuc Galina, director BPO ,,Spiridon Vangheli” Rîșcani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu