joi, 14 noiembrie 2024

PROGRAMAREA ACTIVITĂȚII DE BIBLIOTECĂ – CHEIA SUCCESULUI

 



Planificarea anuală și raportul analitic anual al instituției sunt două instrumente manageriale de o importanță majoră pentru buna funcționare a bibliotecii și pentru imaginea acesteia în raport cu comunitatea servită. Orice instituție bibliotecară trebuie, pentru o bună funcționare a sa și pentru a avea un impact pozitiv în comunitate, să elaboreze și să implementeze astfel de documente.

La 14 octombrie 2024 Centrul Biblioteconomic Teritorial, Biblioteca Publică Orăşenească ,,Spiridon Vangheli”, or. Rîşcani a organizat atelierul profesional online ,,PROGRAMAREA ACTIVITĂȚII DE BIBLIOTECĂ – CHEIA SUCCESULUI”.
       Axe de conținut ale atelierului au fostFormabilii vor fi familiarizaţi cu noţiunile generale și structura elaborării programului de activitate a bibliotecii. Lecturi profesionale în sprijinul programării.
Adresabilitatea atelierului profesional online: Personalul de specialitate din cadrul BP din rnul Rîșcani BPO ,,Spiridon Vangheli” Rîșcani.



Formatorii atelierului au fost: Sacaliuc Galina, director BPO ,,Spiridon Vanheli” Rîşcani, Foliuşneac Tatiana, Serviciul Asistenţă Metodologică şi de Specialitate, BPO ,,Spiridon Vangheli” Rîșcani.


Argumente Pro:

Legea cu privire la biblioteci: Nr. 160 din 20.07.2017

Articolul 17. Autoritatea publică locală

(2) Autoritățilie administrației publice locale susțin serviciile de bibliotecă în cadrul unității administrative respective prin:

f) aprobarea strategiilor și planurilor de dezvoltare ale bibliotecii publice teritoriale și serviciilor de bibliotecă oferite de aceasta;

Regulament-cadru de organizare și funcționare a bibliotecilor publice aprobat prin Ordinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării nr. 186 din 26.02.2019

Capitolul III. ORGANIZAREA ȘI ACTIVITATEA BIBLIOTECII PUBLICE

Secțiunea 1-a Conducerea bibliotecii publice

18. Conducerea bibliotecii publice este exercitată de directorul bibliotecii, care are următoarele atribuții:

2) privind activitatea bibliotecii:

c) asigură elaborarea strategiilor, programelor și/sau planurilor de activitate ale bibliotecii:

în cazul bibliotecii publice fără statut de persoană juridical – le propune spre aprobare conducerii autorității publice, instituției sau entității care a constituit biblioteca și/sau în subordinea în cadrul căreia aceasta activează;

d) aprobă rapoartele privind implementarea programelor și planurilor de activitate ale bibliotecii;

Secțiunea 3-a Funcționarea bibliotecii publice

40. Biblioteca publică își desfășoară activitatea în baza strategiei de dezvoltare și a planului/planurilor de acțiuni cu privire la implementarea strategiei, cât și a planurilor operaționale.

41. ….

Planul operațional vizează activitatea bibliotecii pentru o perioadă de un an și se aprobă până la 1 decembrie a anului în curs, pentru următorul an de activitate.

Strategia de dezvoltare și planul/planurile de acțiuni cu privire la implementarea strategiei, cât și planurile operaționale se aprobă:

2)  în cazul bibliotecii publice fără statut de persoană juridical – de către conducerea autorității publice, instituției sau entității care a constituit biblioteca și/sau în subordinea în cadrul căreia aceasta activează, în baza proiectului propus de către directorul bibliotecii.

Regulament privind evaluarea bibliotecilor publice aprobat prin Hotărârea nr.747 din 07.10.2020

Anexa 1 Fișa de evaluare a bibliotecii publice

Domeniul D. Cercetare

Criteriul 3. Publicații. = Indicatorul: Programul de activitate a bibliotecii.

  Programul anual de activitate al bibliotecii stabilește scopurile, obiective și principalele direcții de activitate ale instituției; subiectele, conținutul, formele, metodele, precum și tehnicile și tehnologiile bibliotecii; volumele de muncă exprimate în sistemul indicatorilor planificați; resursele bibliotecii: financiare, logistice, umane.

Programul anual de activitate a bibliotecii este orientat spre asigurarea utilizării cât mai raționale a resurselor materiale și umane. La fel, se consideră că programarea anuală servește pentru asigurarea cât mai optimală a coraportului dintre timp, muncă, cheltuieli și calitate pentru realizarea obiectivelor bibliotecii.

Principalele sarcini ale programării anuale sunt:

-identificarea necesităților comunității în servicii livrate de bibliotecă;

-stabilirea direcțiilor de dezvoltare și îmbunătățire ulterioară a activității bibliotecii;

-asigurarea proporționalității și regularității activităților în toate domeniile;

-introducerea inovațiilor în activitatea bibliotecii;

-îmbunătățirea eficienței și calității serviciilor livrate de bibliotecă în corespundere cu necesitățile comunității servite.

Referințe bibliografice:

1.   ALGORITMUL elaborării/întocmirii raportului anual textual privind activitatea rețelei de biblioteci publice teritoriale”[online] [citat 2 martie 2022]. Disponibil: https://www.slideshare.net/rmbiblioteci/algoritmul-elaborrii-ntocmirii-raportului-analitic-anual-privind-activitatea-reelei-de-biblioteci-publice-teritoriale.

2.   Program  de activitate a Bibliotecii Municipale „Eugeniu Coșeriu” Bălți pentru anul 2022. [online] [citat 12 noiembrie  2024]. Disponibil: https://coseriubibliotecabalti.wordpress.com/wp-content/uploads/2021/12/biblioteca-program-2022.pdf.

3.   RAPORTUL analitic al Bibliotecii Municipale „Eugeniu Coșeriu” Bălți pentru anul 2021. [online] citat 11 noiembrie  2024]. Disponibil: https://coseriubibliotecabalti.wordpress.com/wp-content/uploads/2022/01/biblioteca-balti-raport-analitic.pdf

4.   REGULAMENTUL- cadru de organizare și funcționare a  bibliotecilor publice: aprobat prin Ordinul nr. 186 din 26.02.2019 al ministrului educației, culturii și cercetării. [online] [citat 9 februarie 2022]. Disponibil:  https://https://mecc.gov.md/sites/default/files/rof_aprobat.pdf

5.  Regulament privind evaluarea bibliotecilor publice: aprobat prin  Hotărârea nr. 747 din 07.10.2020 a Guvernului Republicii Moldova. In: Monitorul oficial al Republicii Moldova. 2020, nr. 272-277 (7600-7605), pp. 51-65.

6. Планирование библиотечной деятельности (Методические рекомендации) [online] [citat 11 noiembrie 2024]. Disponibil:https://clib.yar.ru/wp-content/uploads/2015/11/planirovanie.pdf.

7. Годовой информационный отчет о деятельности библиотеки: методические рекомендации [online] [citat 11 noiembrie 2024]. Disponibil: http://volglib.ru/files/Godovoy%20otchet.pdf


La atelier au participat: 43 de persoane:
39 de bibliotecari din BP din rnul Rîșcani;
2 formatori din Centrul Biblioteconomic Teritorial, BPO ,,Spiridon Vangheli”Rîșcani;
2 reprezentanți ai Secției Raională Cultură Rîșcani.
Atelierul a fost organizat în colaborare cu Secţia raională Cultură Rîşcani, prin prezenţa doamnei Calistru Ulea și Garbuz Emilia.



Realizat de: Foliușneac Tatiana, Serviciul Asistenţă Metodologică şi de Specialitate, BPO ,,Spiridon Vangheli” Rîșcani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu