vineri, 25 octombrie 2024

Dumitru Matcovschi – 85 de ani de la naștere

 ,,Dumitru Matcovschi poetul renașterii naționale”.                                                                                            

                                    Am ales cuvinte simple din cuvinte,

Sufletul în ele mi-am turnat fierbinte…

Am lăsat în urmă brazdă şi-i adâncă?

Să mă tem de vreme? Dar de ce m-aş teme?

Mi-am crescut copiii şi am scris poeme.

Dumitru Matcovschi


 Dumitru Matcovshi e una dintre cele mai distinse personalități ale vieții literare și artistice contemporane, care timp de mai multe decenii în șir a trudit, cu perseverență și totală dăruire, pe meleagul literelor și spiritualității noastre. Aduce în literatură mirosul reavând al brazdei proaspăt răsturnate și sentimentul datoriei față de cei rămași la baștină, față de cei rămași în istorie. Țăranul, Folclorul și Istoria – sunt cei trei piloni de bază care alimentează și vor alimenta întreg scrisul polivalent al acestui împătimit al cuvântului și al zbuciumului creator Dumitru Matcovschi.

Marele poet, dramaturg, publicist și membru titular al Academiei de Științe a Moldovei  s-a născut în comuna Vadul-Rașcov, la 20 octombrie 1939, raionul Șoldănești. În perioada sa de activitate literară, a editat peste 50 de volume, cărți de poezii, proză, multe dintre acestea fiind puse pe note şi devenind șlagăre. „Bucurați-vă, prieteni” fiind unul din cele mai recunoscute cântece din repertoriul muzicii ușoare autohtone. În 1996, poetul a fost decorat cu Ordinul Republicii Moldova, iar în 2012 a devenit cavaler al Ordinului „Meritul Cultural”. Dumitru Matcovschi s-a stins din viață la 26 iunie 2013, după ce a fost implicat într-un grav accident rutier. Marele scriitor a trăit viața sa de mare patriot al acestui pământ și este recunoscut drept un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia.

        20 octombrie 2024 pentru Biblioteca Publică Orăşenească ,,Spiridon Vangheli” din or.Rîşcani a fost o zi spectaculoasă cu o atmosferă superbă a soarelui cald şi a peizajului tomnatic de galben şi arămiu, care uşor s-a strecurat în lăcaşul cărţii omagiindu-l pe cel care este numit ,,Poetul de la Mărgioară” desfășurând serata literar–muzicală ,,Dumitru Matcovschi poetul renașterii naționale” consacrată aniversării a 85-a de la nașterea scriitorului Dumitru Matcovschi.




Startul evenimentului a fost marcat de un scurt istoric din viața marelui poet național, fiind în rolul său ca simbol al renașterii naționale din Basarabia. „Astăzi dedicăm un omagiu poetului care a scris despre tot ce e mai sfânt pe acest pământ”, a declarat unul din prezentatori, stabilind tonul emoționant al evenimentului. Activitatea a fost întregită de un program artistic, în recital cu poezii și cântece pe versurile poetului, interpretate de studenții Colegiului Agroindustrial anului întâi împreună cu profesoarele de limba română doamnele Tomuz Svetlana și Olievschi Diana. Printre versurile recitate s-au numărat fragmente din poezii precum: „Cerul tău, Moldovă” și „Limba maternă”, Studenții au  prezentat și spectacolul poetic ,,Îngerii roșii”. Au recitat poeziile poetului, au cântat cântece pe versurile lui, au dansat vals au reușit să transmită emoțiile profunde și dragostea pentru țară și limbă – teme centrale în creația lui Matcovschi.

Poetul Dumitru Matcovschi rămâne în memoria noastră un simbol al demnității și rezistenței naționale. El ne-a lăsat moștenire opera care este străbătută ca un fior, de cuvântul Basarabia, pe care a iubit-o așa cum a iubit și a cântat în versurile sale mama, femeia, glia, limba română, doina…

La finele evenimentului, au interpretat cântecul „Bucurați-vă, prieteni”, fiind un omagiu adus valorilor umanității, promovând bunătatea și solidaritatea. Activitatea a fost un real succes, reușind să aducă elevii mai aproape de valorile literaturii române, motivându-i să promoveze moștenirea culturală, lăsată de Dumitru Matcovschi. Această inițiativă educațională a demonstrat încă o dată că arta și literatura joacă un rol esențial în formarea tinerei generații, îndemnând de a păstra vie memoria titanilor literaturii române, care au contribuit la afirmarea identității naționale.

        Spectatorii, au apreciat cu aplauze această activitate adusă ca un respect acelui care a fost şi va rămâne ,,Al nostru de-a pururi Poetul” - Dumitru Matcovschi.

     Colectivul Bibliotecii Publice Orăşeneşti ,,Spiridon Vangheli or.Rîşcani aduce sincere mulţumiri acestor frumoase şi talentate domniţe și junior ghidaţi de profesorii săi, care au contribuit la desfăşurarea acestei serate literar-muzicale pentru că, Dumitru Matcovschi a fost, este și va rămâne unul dintre titanii literaturii noastre și personalitate proeminentă a vieții culturale din Moldova.

Realizat de: Albot Inga, 

Radețcaia Irina, 

bibliotecare la BPO ,,Spiridon Vangheli” Rîșcani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu