marți, 1 octombrie 2024

Toamna – o artă vie, simfonie plină de culori

 octombrie - Ziua Internațională a Persoanelor în Etate cu genericul

,,Toamna – o artă vie, simfonie plină de culori"

Amurg de toamna, vise şi uitare. 
Aleargă frunze, iar pe cerul cenuşiu.
Aleargă toamna în uitare. 
Alerg şi eu... în zbor... pe portativ.


    Când vine Toamna sufletul devine ușor și calm. Natura cu culorile ei, ca o vrăjitoare, învăluie fiecare colț al țării noastre e frumoasă ca întotdeauna și ne bucură cu atâtea culori… Viața începe din nou, atunci când aerul redevine rece la începutul toamnei și este o simfonie a permanenţei şi schimbării, cred că fiecare are în acest anotimp o stare lăuntrică mai deosebită, devine mai romantic, mai sentimental.

        În anul 1990 la sesiunea a 45 – a Asambleei ONU a fost primită Hotărîrea de a marca în fiecare an la 1 octombrie – Ziua Internaţională a Oamenilor în Etate. Această sărbătoare a fost oficializată şi la noi în ţară. Guvernul Republicii Moldova, de asemenea, a adoptat Hotărârea nr. 616 din 18 septembrie 1992 ,,Privind consemnarea Zilei Internaţionale a Oamenilor în vîrstă" în fiecare an, la 1 octombrie.  

      Ziua Internațională a Persoanelor în Etate este o zi ce a devenit o tradiție frumoasă o sărbătoare dedicată celor care poartă pe chip înţelepciune şi lumină, iar în suflet urmele experienţelor trăite pe parcursul vieţii și ne reamintesc cît de valoroși sunt oamenii, indeferent de vârsta pe care o au. În această zi semnificativă exprimând profunda recunoștință persoanelor în vârstă, care au adus o enormă contribuție în folosul întregii societăți.

 Ziua persoanelor în etate este un frumos prelej de a ne îndrepta gândurile pline de respect și recunoștință față de fiecare persoană în parte. Cu acest prelej Biblioteca Publică Orășenească  „S.Vangheli” Rîșcani a organizat serată – literară ,,1 octombrie - Ziua Internațională a Persoanelor în Etate” cu genericul ,,Toamna – o artă vie, simfonie plină de culori”împreuna cu utilizatorii vîrstei a III care de-a lungul  timpului frecventează instituția noastră. La deschiderea  activității am oferit un cuvânt de salutare  d-nei directoare Sacaliuc Galina  și  un cuvânt de apreciere d-nei Maria GR. Dvoiţeva și d-lui Ivanov Iurii , voluntarii  bibliotecii care a venit cu iniţiativa de a organiza această serată literară, cei care deseori păşeşte pragul bibliotecii, cu care am avut şi sperăm să avem şi în continuare colaborări frumoase Un MARE Mulţumesc aducem APL, domnului primar de Rîşcani, domnul Victor Bogatico pentru  susținerea  și finanțarea acestei serate. Scopul acestei activităţi  este promovărea  vieții active la orice vârstă. excluderea disparităților în servire, prevenirea izolării sociale, readucerea persoanelor de vârsta a III-a în viața social-cultural activă, familiarizare lor cu posibilitățile oferite de bibliotecă pentru alinarea și desfătarea bătrâneții. De asemenea și obiectivele propuse sunt aceleași: promovarea colecției de documente a bibliotecii, împrumutul de documente, implicarea beneficiarilor în desfășurarea activitățăţilor. Prilej de bucurie și destindere sufletească le-au servit serata literar-artistică „Toamna – o artă vie, simfonie plină de culori, organizată de bibliotecarele Albot Inga și Radețcaia Irina. Activitatea a fost una interactivă în cadrul căreia beneficiarii au cîntat  şi au recitat poezii  despre toamnă. Datorită lecturilor în baza cărților lecturate  din bibliotecă o parte din cititori”au reușit să aștearnă pe foaie propriile versuri despre toamnă. În cadrul activitații s-a mai desfășurat  și jocuri distractive ce au fost interesante utilizatorilor noștri.



     La finele activităţii  am cântat cu ei împreună și am dansat, unora le-am ascultat poveștile de viață. Am văzut în ochii unora multă tristețe și melancolie, fapt ce m-a făcut să mă gândesc cât de imprevizibilă este viața. Fie omul ministru, om de știință sau muncitor, la bătrânețe poate deveni neputincios și dat uitării. Am realizat faptul că la noi în bibliotecă ei sunt înconjurați de atenție, dar în același timp am înțeles că mulți dintre dânșii au copiii peste hotare, care chiar, dacă le trimit bani, nu i-au vizitat de mai multă vreme. Bătrânețea este poarta deschisă a înțelepciunii dobândite prin destin și experiență. Sfaturile vârstnicilor, povețele lor sunt precum perlele șlefuite de timp, pe care trebuie să le prețuim, să le purtăm la vedere și să ne mândrim cu strălucirea lor pură, cu valoarea și rostul limpede și sincer pe care îl au în dirijarea visurilor și speranțelor tinerilor prin tumultul vieții.

Realizat de: Bibliotecarele Albot Inga, Radețcaia Irina, BPO ,,Spiridon Vangheli" Rîşcani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu