vineri, 17 mai 2024

,,Moldova – UE – viitorul nostru comun”.

   


    La inițiativa BPO Rîșcani, cu susținerea primăriei Rîșcani, Secției Cultură Rîșcani în incinta bibliotecii a fost organizată o conferință raională online ,,Moldova – UE – viitorul nostru comun” la 17 mai 2024.

Ziua Europei este sărbătoare a tuturor celor care prețuiesc și apără valorile democratice al Uniunii Europene, este sărbătoarea a păcii, a stabilității și a  prosperității pe continentul  nostru.  Din 9 mai  anului 1950 s-a pus piatra de temelie pentru pacea și unitatea de care se bucură țările din Uniunea Europeană de 7 decenii.  Această sărbătoare se  dedică istoriei unui continent care a dăruit un model de cultură și de civilizație, de solidaritate, de dialog și de colaborare pentru binele comun. Pe 9 mai de Ziua Europei - sărbătorim năzuința noastră de a face parte din familia europeană și drumul nostru către o viață în bunăstare, siguranță și bună înțelegere pentru toți cetățeni.

În acest an Ziua Europei a fost marcată în Republica Moldova, având genericul: Libertate, Pace, Prosperitate - Europa ești tu!

Ca poziție geografică și moștenire istorică Republica Moldova se înscrie în categoria statelor din Estul Europei și de aici decurge, evident, particularitatea procesului de apropiere politică, economică și culturală de Uniunea Europeană.

Moldova face parte în mod natural din Europa. Rădăcinile noastre culturale sunt europene, limba noastră este de origine europeană.

Este în interesul național al țării noastre de a consolida relaţiile cu Uniunea Europeană. Într-un final ne dorim să devenim membrii al UE. Totuşi, aceasta este o aspirație pe termen lung, de la început va trebui să construim Europa acasă, să creăm standarde europene de democrație și prosperitate pentru toți cetățenii noștri.

În prezent UE și RM dezvoltă o relație din ce în ce mai strânsă. Integrarea Europeană rămâne obiectivul principal și ireversibil al agendei interne și externe a Republicii Moldova.

Cum se dezvoltă  relațiile  între Moldova și UE, la ce etapă suntem pentru a deveni parte acestei familii numeroase. Anume despre perspective și priorități de aderare al Republicii Moldova la UE a fost comunicarea doamnei Stela Cheptănaru, directorul liceului teoretic ,,Liviu Damian” or. Rîșcani. ,,Perspective și priorități de aderare R. Moldova la UE”.

Vectorul european al  R. Moldova presupune modernizare în toate sectoarele vieții, inclusiv și în cultură.

Bibliotecile publice sunt elemente-cheie culturale pentru informare – și rămân a fi un partener excelent în diseminarea informației, inclusiv a celei cu tematică europeană.

În cadrul bibliotecii noastre activează Centrul de Informare al UE, inaugurat în anul 2017 în baza unui acord dintre Delegația UE în Moldova și Primăria or. Rîșcani, având scopul de a promova valorile europene și programele UE prin diverse activități educaționale și de informare a utilizatorilor.

Cu comunicarea despre Centrul de Informare al Uniunii Europene BPO Rîșcani, care oferă acces liber și gratuit la resursele sale deschise publicului larg de utilizatori ne-a prezentat doamna Tatiana Foliușneac, metodistul BPO Rîşcani.


Asociația GAL Drumul Gospodarilor este un grup de acțiune locală, care s-a format în cadrul implementării Programului LEADER în majoritatea primăriilor ce fac parte din raionul nostru. Comunicarea ,,Asociația GAL  ”Drumul Gospodarilor” – calea spre bunăstare în realizarea  proiectelor europene”. /manager GAL-lului ,,Drumul Gospodarilor” Natalia Illina.

Anual Fondul pentru Tineri Rîșcani anunţă lansarea concursurilor de proiecte în cadrul Programului de granturi mici pentru tineri.

     Programul este destinat grupurilor de iniţiativă ale tinerilor şi consiliilor locale de tineret din localităţile raionului Rîșcani şi are drept scop încurajarea şi creşterea participării tinerilor la dezvoltarea comunităţilor în care locuiesc prin oferirea suportului financiar pentru realizarea iniţiativelor şi proiectelor acestora. Doamna Svetlana Raifura a prezentat comunicarea cu genericul ,,Fondurile europene – sursă valoroasă în implementarea proiectelor pentru tineri”, coordonator ”Fondului Pentru Tineri” Rîșcani/;

Comunicarea dnei Lilia Șveț cu genericul ,,Investiţii europene în dezvoltarea raionului Rîşcani” /Lilia Şveţ, bibliotecara serviciului resurse informaționale BPO Rîșcani/ ne-a relatat despre proiecte finanțate din fondurile UE.

Totalurile concursului de postere ,,Comunitatea mea în obiectiv european”.




Realizat de: SACALIUC GALINA, director BPO Rîşcani.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu