joi, 23 mai 2024

Paștele – lumina Învierii și a bucuriei

 Eu mă rog la Domnul cât de mult se poate

Eu mă rog la Domnul în această zi.

Pentru sănătate, pentru mângâiere

Eu mă rog la Domnul în această zi.

Paștele este printre cele mai importante sărbători ale creștinilor. De Paște se sărbătorește învierea Domnului. Sărbătoarea Paştelui poate fi asociata cu primăvara. Retrezirea naturii la viaţă simbolizează noua viaţă pe care creștinii au câștigat-o prin crucificarea și Invierea lui Iisus. În noaptea învierii, credincioşii merg la biserică pentru slujba religioasă și sfințirea bucatelor de Paști.

Ca orice altă sărbătoare, Paștele este destinat reunirii cu persoanele dragi. Duminică, în Ziua Învierii, este important ca toți membrii familiei să se strângă la masă, să ciocnească ouă în timp ce rostesc ,,Hristos a Înviat!” și ,,Adevărat a Înviat!”, să lase grijile măcar pentru o zi și să sărbătorească Învierea Domnului. Cu această ocazie și sfântă sărbătoare biblioteca publică Druță în colaborare cu ansamblul de copii ,,Ciuguraș”, Pociumbeni și ansamblul vocal de copii, Druță a participat activ în cadrul festivalului raional al cântecului pascal ,,Lumina Învierii” ed. XIV cu interpretarea cântecelor Pascale ,,Hristos a Înviat” și ,,Dangăt de Clopot”, care s-a desfăşurat în satul Borosenii-Noi r-nul Rîșcani, un festival de colinzi pascale și întâlniri de colective artistice și ansambluri vocale de copii.



 Sărbătoarea Învierii Domnului se sărbătorește și în fiecare localitate promovând valorile creștin-ortodexe în rândurile tinerilor generații. Biserica este și va fi localul creștin, unde cu mic și mare, respectând regulile bisericești îi pășesc pragul. Astfel ansamblului vocal de copii, Druță a pășit pragul bisericii ,,Adormirea Maicii Domnului” din satul Druță, localitate în straie de sărbătoare și scăldată în frumusețe, interpretând cântece pascale ,,Eu mă rog la Domnul” și ,,Colind de Paști”. Evementul a fost diseminat pe pagina bibliotecii: Biblioteca Druță și apreciate de către comunitate și utilizatorii virtuali. Și nu în ultimul rând s-a organizat o masă plină cu bucate tradiționale sărbătorii creștine - Sfintele Paști.

 Hristos a înviat! Buni creștini, cu sufletul curat!

Realizat deRusu Galina, bibliotecara, Biblioteca Publică Druța.

satul Druța, raionul Rîșcani

vineri, 17 mai 2024

,,Moldova – UE – viitorul nostru comun”.

   


    La inițiativa BPO Rîșcani, cu susținerea primăriei Rîșcani, Secției Cultură Rîșcani în incinta bibliotecii a fost organizată o conferință raională online ,,Moldova – UE – viitorul nostru comun” la 17 mai 2024.

Ziua Europei este sărbătoare a tuturor celor care prețuiesc și apără valorile democratice al Uniunii Europene, este sărbătoarea a păcii, a stabilității și a  prosperității pe continentul  nostru.  Din 9 mai  anului 1950 s-a pus piatra de temelie pentru pacea și unitatea de care se bucură țările din Uniunea Europeană de 7 decenii.  Această sărbătoare se  dedică istoriei unui continent care a dăruit un model de cultură și de civilizație, de solidaritate, de dialog și de colaborare pentru binele comun. Pe 9 mai de Ziua Europei - sărbătorim năzuința noastră de a face parte din familia europeană și drumul nostru către o viață în bunăstare, siguranță și bună înțelegere pentru toți cetățeni.

În acest an Ziua Europei a fost marcată în Republica Moldova, având genericul: Libertate, Pace, Prosperitate - Europa ești tu!

Ca poziție geografică și moștenire istorică Republica Moldova se înscrie în categoria statelor din Estul Europei și de aici decurge, evident, particularitatea procesului de apropiere politică, economică și culturală de Uniunea Europeană.

Moldova face parte în mod natural din Europa. Rădăcinile noastre culturale sunt europene, limba noastră este de origine europeană.

Este în interesul național al țării noastre de a consolida relaţiile cu Uniunea Europeană. Într-un final ne dorim să devenim membrii al UE. Totuşi, aceasta este o aspirație pe termen lung, de la început va trebui să construim Europa acasă, să creăm standarde europene de democrație și prosperitate pentru toți cetățenii noștri.

În prezent UE și RM dezvoltă o relație din ce în ce mai strânsă. Integrarea Europeană rămâne obiectivul principal și ireversibil al agendei interne și externe a Republicii Moldova.

Cum se dezvoltă  relațiile  între Moldova și UE, la ce etapă suntem pentru a deveni parte acestei familii numeroase. Anume despre perspective și priorități de aderare al Republicii Moldova la UE a fost comunicarea doamnei Stela Cheptănaru, directorul liceului teoretic ,,Liviu Damian” or. Rîșcani. ,,Perspective și priorități de aderare R. Moldova la UE”.

Vectorul european al  R. Moldova presupune modernizare în toate sectoarele vieții, inclusiv și în cultură.

Bibliotecile publice sunt elemente-cheie culturale pentru informare – și rămân a fi un partener excelent în diseminarea informației, inclusiv a celei cu tematică europeană.

În cadrul bibliotecii noastre activează Centrul de Informare al UE, inaugurat în anul 2017 în baza unui acord dintre Delegația UE în Moldova și Primăria or. Rîșcani, având scopul de a promova valorile europene și programele UE prin diverse activități educaționale și de informare a utilizatorilor.

Cu comunicarea despre Centrul de Informare al Uniunii Europene BPO Rîșcani, care oferă acces liber și gratuit la resursele sale deschise publicului larg de utilizatori ne-a prezentat doamna Tatiana Foliușneac, metodistul BPO Rîşcani.


Asociația GAL Drumul Gospodarilor este un grup de acțiune locală, care s-a format în cadrul implementării Programului LEADER în majoritatea primăriilor ce fac parte din raionul nostru. Comunicarea ,,Asociația GAL  ”Drumul Gospodarilor” – calea spre bunăstare în realizarea  proiectelor europene”. /manager GAL-lului ,,Drumul Gospodarilor” Natalia Illina.

Anual Fondul pentru Tineri Rîșcani anunţă lansarea concursurilor de proiecte în cadrul Programului de granturi mici pentru tineri.

     Programul este destinat grupurilor de iniţiativă ale tinerilor şi consiliilor locale de tineret din localităţile raionului Rîșcani şi are drept scop încurajarea şi creşterea participării tinerilor la dezvoltarea comunităţilor în care locuiesc prin oferirea suportului financiar pentru realizarea iniţiativelor şi proiectelor acestora. Doamna Svetlana Raifura a prezentat comunicarea cu genericul ,,Fondurile europene – sursă valoroasă în implementarea proiectelor pentru tineri”, coordonator ”Fondului Pentru Tineri” Rîșcani/;

Comunicarea dnei Lilia Șveț cu genericul ,,Investiţii europene în dezvoltarea raionului Rîşcani” /Lilia Şveţ, bibliotecara serviciului resurse informaționale BPO Rîșcani/ ne-a relatat despre proiecte finanțate din fondurile UE.

Totalurile concursului de postere ,,Comunitatea mea în obiectiv european”.




Realizat de: SACALIUC GALINA, director BPO Rîşcani.
 

,,Comunitatea mea în obiectiv european” - Totalurile concurs de postere

 

 „O comunitate adevărată nu înseamnă doar să fii aproape geografic de cineva sau să faci parte din aceeași rețea socială web. Este vorba despre a te simți conectat și responsabil pentru ceea ce se întâmplă. Umanitatea este comunitatea noastră supremă și toată lumea joacă un rol crucial.” – Yehuda Berg

Integrarea Europeană este cel mai bun mod de a transforma țara noastră. Un viitor european înseamnă un sprijin în consolidarea respectării drepturilor omului  și în promovarea  unui parteneriat pentru democratizare, asociere politică  și integrarea economică. Europenizarea prin intermediul condițiilor de aderare la Uniunea Europeană.

Concursul de postere ,,Comunitatea mea în obiectiv european a fost desfășurat în perioada de 16 aprilie 2024 - 10 mai 2024. La  concurs ,,Comunitatea mea în obiectiv  european” au participat toți doritorii din or. Rîșcani și localitățile raionului. Organizatorii acestui concurs au fost BPO Rîșcani în parteneriat cu Secția Cultură Rîșcani.

La inițiativa BPO Rîșcani, cu susținerea primăriei Rîșcani, Secției Cultură Rîșcani în incinta bibliotecii a fost organizată o conferință  ,,Moldova – UE – viitorul nostrum comun” unde s-au efectuat totalurile concursului de postere ,,Comunitatea mea în obiectiv european". La concurs s-au înscris 10 biblioteci din raion. Conferința s-a desfășurat atât cu prezența fizică, cât și on-line. Vorbitorii - dna Galina Sacaliuc, directoarea BPO Rîșcani; dna Stela Cheptănaru, directoarea LT ,,Liviu Damian" Rîșcani, consilier local al or. Rîșcani; dle Tatiana Foliușneac și Lilia Șveț, bibliotecare BPO Rîșcani; dna Natalia Iliina, manager GAL Drumul Gospodarilor; dna Svetlana Raifura, manager Fondul pentru tineri Rîșcani; au prezentat informații utile referitoare la tema integrării europene. Șefa Secției Cultură Rîșcani dna Ulea Calistru a enunțat rezultatele concursului și a mulțumit tuturor pentru implicare. Dna Mariana Turea, vicepreședintă a raionului a mulțumit tuturor organizatorilor și participanților pentru realizarea concursului și a îndemnat tinerii să fie activi în scriere şi câștigare de proiecte ce vor duce la îmbunătățirea calității vieții în localitățile lor.

      La concursul ,,Comunitatea mea în obiectiv european” au fost prezentate următoarele postere.

FOTO posterelor:

Biblioteca Publică Orășenească  Rîșcani

Biblioteca Publică Alexandrești

Biblioteca Publică Borosenii Noi

Biblioteca Publică Mihaileni

Biblioteca Publică Druță şi Pociumbeni

Biblioteca Publică Costești


Biblioteca Publică Răcăria

Biblioteca Publică Șaptebani

Biblioteca Publică Braniște.


 Componența Juriului

Cооrdоnatоr: Biblioteca Publică Orășenească Rîșcani.

Președintele juriului:

Șeful secției Cultură Rîșcani Uliana Calistru;

 

Mеmbrii juriului

- 1. Garbuz Emilia, specialist principal S/C;

- 2.Turea Mariana, vicepreşedinte de raion.

- 3. Bogatico Victor, primarul oraşului Rîşcani

- 4. Sacaliuc Galina, director BPO Rîşcani;

- 5. Illina Natalia, metodist C/C;

- 6. Foliușneac Tatiana, metodist BPO Rîşcani

Posterele au fost apreciat cu:

·        diplome de gradul I,II,III;

·        diplome de mențiune

Câștigătorii desemnaţi au fost:

BPO Rîșcani - diplomă de gradul I

Biblioteca Publică Costești - diplomă de gradul II

Biblioteca Publică Mihaileni – diplomă de gradul II

Biblioteca Publică Şaptebani - diplomă de gradul III

Biblioteca Publică Răcăria - diplomă de gradul III


Realizat de: ALBOT INGA, bibliotecar BPO Rîşcani