luni, 22 aprilie 2024

Branişte - colţişorul meu de rai

 

      Branişte este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Satul are o suprafaţă de circa 0.77 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.95 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Avrămeni, Branişte, Reteni-Vasileuţi, Reteni. Localitatea se află la distanța de 36 km de oraşul Rîşcani şi la 180 km de Chișinău. Satul Braniște a fost menționat documentar în anul 1613.

Istoria localitații

      Satul Braniște a fost menționat documentar în anul 1613. Localitatea  este aşezată pe valea rîului Prut. Pe vremuri a fost punct vamal, în documentele vechi mai purta şi numele Buteştii lui Stavru, fost boier vestit în ocolul Ciuhurului. Ocolul Ciuhurului includea patru aşezări cu acelaşi nume – Boteşti. Pe parcurs Boteştii lui Stavru (Stavăr) s-au transformat în Branişte, Boteştii lui Velişco au luat numele Buteşti, Slobozia-Buteşti devine Reteni, iar un alt cătun Buteşti e cunoscut azi ca Brînzenii Noi.

     Biserica cu hramul „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din satul Branişte a fost construită în 1954, din piatră. Are o arhitectură asemănătoare multor biserici din Moldova. Păstrează obiecte de cult de valoare: icoane vechi, cruci, iconostas.



Populația

     La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 503 oameni, dintre care 45.53% - bărbaţi și 54.47% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului arăta astfel: 98.81% - moldoveni, 0.60% - ucraineni, 0.40% - ruşi, 0.20% - alte etnii.

     Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Branişte constituia 1474 de oameni, dintre care 48.30% - bărbaţi și 51.70% - femei. Compoziţia etnică a populaţiei comunei: 98.24% - moldoveni, 0.88% - ucraineni, 0.41% - ruşi, 0.27% - găgăuzi, 0.20% - alte etnii.

      În comuna Branişte au fost înregistrate 570 de gospodării casnice în anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.6 persoane.

„O Sută de Movile”

     „O Sută de Movile” prezintă un peisaj de o mare valoare științifică și estetică. Unii savanți au remarcat că „O Sută de Movile” („Centum Monticuli” după Dimitrie Cantemir ) este unicul loc din Europa unde sunt concentrate intr-un număr atât de mare recife submarine ale Mării Mediterane - bazin de apă terțiar, ce acoperea vreo 20 milioane de ani în urmă teritoriul de azi al Republicii Moldova. Alți savanți consideră că movilele s-au format datorită alunecărilor de teren și prăbușirilor.

„Se spune că aici au avut loc bătălii crâncene pe acest imens câmp. Biruitorii și-au îngropat eroii, ridicand aceste movile: pentru cei de rând - mai mici, pentru căpetenii - mai mari”.

     Acest peisaj unic este situat pe versantul văii Prutului, la sud-sud-est de satele Braniște și Avrămeni din raionul Rîșcani. „O Sută de Movile” are o lungime de 8 km și o lățime de 2,3-1,7 km, iar originalitatea lui este imprimată de mulțimea microformelor de relief - peste 3500 de movile, cu precădere alungite, pronunțate, cu pante abrupte și înălțimi de la 1-3 m până la 30 m („Movila Țiganului”).

     Peisajul cuprinde 6 terase ale Prutului, marcate de la altitudinea de 50-60 m a luncii până la 160-170 m a versantului și se desfășoară pe o suprafață de cca 1600 ha. Fâșiile dintre rândurile de movile sunt ușor vălurite. Movilele și rândurile formate de ele sunt paralele cu lunca Prutului.

Realizat de: Palii Stella, bibliotecar, BP c. Branişte, r-nul Rîşcani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu