Ziua mondială a scrisului de mână a fost marcată la Biblioteca Publică Orăşenească Rîşcani împreună cu elevii clasei a VIII-a de la Liceul Teoretic „Liviu Damian”, care au fost însoţiţi de profesoara Eugenia Doroş.
Bibliotecara Adela Salagor le-a povestit utilizatorilor cele mai importante date din istoria zilei, când a fost declarată „Handwriting Day” și în cinstea cui a fost instituită această zi. Totodată, elevii au descoperit câteva curiozităţi despre scrisul de mână, care este cea mai frumoasă caligrafie la nivel mondial pe care compania Microsoft a adăugat-o drept unul dintre fonturile de text oficiale.
Ulterior bibliotecara i-a informat pe utilizatorii bibliotecii despre beneficiile scrisului de mână în era digitală:
* stimularea procesului educaţional
* facilitarea dezvoltării cognitive
* deschiderea apetitului către învăţare
* îmbogăţirea creativităţii
* identificarea scrisului de mână ca parte culturală a unui popor
În continuare, elevii au scris o dictare în baza căreia şi-au descoperit trăsăturile de caracter şi personalitate, dictarea fiind analizată din punct de vedere al criteriilor grafologice.
Elevii au vizionat un documentar în care sunt descrise 12 aspecte ale scrisului. Ei au aflat mai multe informaţii despre scrisul de mână, care a fost utilizat încă de pe vremea lui Aristotel. Analiza textelor de mână se folosesc în anchete penale, în diagnosticarea unor afecţiuni, cât şi în procesul de recrutare a personalului în cadrul anumitor companii.
La final, elevii şi-au consolidat informaţiile asimilate printr-o serie de întrebări şi răspunsuri, descifrând cuvântul-cheie al rebusului: grafologie.
Ținem să subliniem că elevii au descoperit frumuseţea şi unicitatea scrisului de mână, fiind impresionați de călimara cu cerneală și de tocul cu peniță.
Elaborat de: SALAGOR Adela
bibliotecar, SRP, BPO Rîșcani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu