sâmbătă, 27 ianuarie 2024

27 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului


Ziua Internațională de Comemorare
a Victimelor Holocaustului ne amintește de masacrul în care au fost omorâți 6 ml. de evrei europeni și alte câteva milioane de oameni de alte naționalități. Au fost ucise de către regimul  nazist german, relatează  site-ul  ONU. Ziua Internațională pentru  Comemorarea Victimelor Holocaustului a fost instituită de ONU în anul 2005 pentru a înțelege generația tânără, ce înseamnă lecția Holocaustului și a preveni orice acte viitoare de genocid. În amintirea acestui tragic eveniment la BPO Rîșcani s-a inițiat o oră informativ-istorică dedicată Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului împreună cu studenții Școlii Profesionale și elevii Liceului teoretic ,,Liviu Damian” din Rîșcani, bibliotecara Tatiana Edu, profesoara Liliana Dandara și bibliograful Zinaida Fazlî. Pe parcursul activității elevii și studenții au primit informație despre:


·         Instituirea Zilei  Internaționale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului;

·         Ce înseamnă și de unde provine termenul ,,Holocaust”

·         Cauzele  devenirii victimelor-evrei, romi și alte popoare;

·         Сhinurile  îndurate de evrei, romi și alte popoare în lagăre și ghetouri;

·         Cele mai mari lagăre din Germania;

Tragedia istorică a Victimelor Holocaustului a fost resimțită și pe teritoriul țării noastre.



Elevii și studenții s-au documentat cu fotografii și documente a expoziției din bibliotecă, cu genericul ,,Holocaust în imagini” , ,,Holocaust-dreptul la memorie” și trecerea în revistă a literaturii  ce se află în colecția bibliotecii la tema discutată cu genericul ,,Holocaust-lacrima istoriei”, vizionarea filmului online despre mărturiile supravețuitorilor masacrului Holocaustului. Elevii au pregătit eseuri și au citit despre evenimentul tragic Holocaust și și-au exprimat părerea referitor  la acest eveniment .   





                                                                                                                                                                      Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este un apel pentru consolidarea tuturor țărilor față de pace. Astăzi liderii germani vin cu un apel de scuze și răscumpărarea vinei care au produs-o în trecut naziștii, însă cu nimic nu poți răscumpăra viețile oamenilor.
 

Realizat de: FAZLÎ ZINAIDA, bibliograf

Serviciul informativ bibliografic, BPO Rîşcani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu