Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului ne amintește de masacrul în care au fost omorâți 6 ml. de evrei europeni și alte câteva milioane de oameni de alte naționalități. Au fost ucise de către regimul nazist german, relatează site-ul ONU. Ziua Internațională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului a fost instituită de ONU în anul 2005 pentru a înțelege generația tânără, ce înseamnă lecția Holocaustului și a preveni orice acte viitoare de genocid. În amintirea acestui tragic eveniment la BPO Rîșcani s-a inițiat o oră informativ-istorică dedicată Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului împreună cu studenții Școlii Profesionale și elevii Liceului teoretic ,,Liviu Damian” din Rîșcani, bibliotecara Tatiana Edu, profesoara Liliana Dandara și bibliograful Zinaida Fazlî. Pe parcursul activității elevii și studenții au primit informație despre:
·
Instituirea
Zilei Internaționale pentru Comemorarea
Victimelor Holocaustului;
·
Ce
înseamnă și de unde
provine termenul ,,Holocaust”
·
Cauzele devenirii victimelor-evrei, romi și alte
popoare;
·
Сhinurile îndurate de evrei, romi și alte popoare în
lagăre și ghetouri;
·
Cele
mai mari lagăre din Germania;
Tragedia istorică a Victimelor Holocaustului a fost
resimțită și pe teritoriul țării noastre.
Elevii și studenții s-au documentat cu fotografii și documente a expoziției din bibliotecă, cu genericul ,,Holocaust în imagini” , ,,Holocaust-dreptul la memorie” și trecerea în revistă a literaturii ce se află în colecția bibliotecii la tema discutată cu genericul ,,Holocaust-lacrima istoriei”, vizionarea filmului online despre mărturiile supravețuitorilor masacrului Holocaustului. Elevii au pregătit eseuri și au citit despre evenimentul tragic Holocaust și și-au exprimat părerea referitor la acest eveniment .
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este un apel pentru consolidarea tuturor țărilor față de pace. Astăzi liderii germani vin cu un apel de scuze și răscumpărarea vinei care au produs-o în trecut naziștii, însă cu nimic nu poți răscumpăra viețile oamenilor.
Realizat de: FAZLÎ ZINAIDA, bibliograf
Serviciul informativ bibliografic, BPO Rîşcani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu