miercuri, 15 iunie 2022

Nicolae Dabija – un poet al craiului și al neamului

 

     Proiect de promovare a cărţii şi lecturii ,,Delectează-te prin lectură”, ediţia a II-a, anul 2022 74 de ani de la naşterea poetului Nicolae Dabija

             Oră literară, expoziţie de carte

Astăzi, 15 iunie 2022, Scriitorul, istoricul  literar și om politician din Republica Moldova, Membru de Onoare al Academiei Române (din 2003), Membru-corespondent al Academiei de Științe a Moldovei (2012), Nicolae Dabija ar fi împlinit 74 de ani.

Nicolae Dabija este scriitorul care știe cel mai bine cum să reflecte sentimentele pe hârtie, acest fapt fiind demonstrat de către publicul său fidel, care îl susține și care sunt mereu în așteptarea unor noi opere semnate de însuși scriitor. Cu fiecare scriere a sa, a reușit să contempleze iubirea ca fiind unul dintre cele mai puternice sentimente din lume. A transpus pe pagini de cărți istorii, care au cucerit milioane de oameni. Nicolae Dabija este mai mult decât un scriitor. El este un profet al viselor și al durerilor noastre nemărturisite. Un cântător al iubirilor. Un aprig luptător al valorilor de neam și un dârz apărător al demnității naționale. Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia. În 1972 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova.

În 1975 a debutat cu volumul de versuri „Ochiul al treilea”, urmat de cărțile de poezie „Apă neîncepută”, „Zugravul anonim”, „Aripă sub cămașă”, ,,Lacrima care vede”, ,,Oul de piatră”, ,,Cerul lăuntric”, ,,Tăceri asurzitoare”, „Mierla domesticită”, „Fotograful de fulgere”, „Maraton printre gloanțe”, „Psalmi de dragoste” ș.a.

În ultimul deceniu, Nicolae Dabija a editat trei cărți de proză. Romanul său „Tema pentru acasă” (2009) a ajuns la cea de-a opta ediție, cu peste 60000 de exemplare vândute, fiind tradus în mai multe limbi, ceea ce constituie un record pentru o carte de proză românească și apreciat în Franța cu prestigiosul Premiu „Prix de l’ Autre Edition” și care a apărut și în Statele Unite ale Americii. Este autor a peste 80 de volume de poezie, proză și eseuri.


         
Din 1986, Nicolae Dabija este redactor-șef al ziarului săptămânal a „Literatura și Arta”, publicație care în perioada sa de glorie depășea tirajul de 260 mii de exemplare. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1990-1994, 1998-2001), contribuind la promovarea unor legi istorice, precum Declarația de Independență a Republicii Moldova, legile despre Tricolorul în calitate de Drapel de Stat, despre Stema de Stat și Imnul de Stat al Republicii Moldova.

A fost președinte al Asociației Oamenilor de Știință, Cultură și Artă, membru titular al Academiei de Științe a Republicii Moldova, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere cu sediul la Paris, laureat al Premiului Național.

Nicolae Dabija a fost distins cu Ordinul Republicii, Ordinul Steaua României în grad de Comandor, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Trieste, Premiul „Giacommo Leopardi” al Centrului Mondial al Poeziei din Recanati, Premiul Internațional de Poezie „Umberto Mastroiani”, oferit la Fantana Liri, Marele Premiu „Dulce Maria Loynaz” al Festivalului Internațional de Poezie de la Havana ș.a.

Acum doi ani, poetul Nicolae Dabija a fost distins cu Medalia și Premiul „Pjetër Bogdani”, cel mai important premiu literar acordat de către Uniunea Scriitorilor din Kosovo, pentru volumul „Psalme dachurie”  “Psalmi de dragoste”, tradus în limba albaneză de către Baki Ymeri. Culegerea de poezie a apărut în seria „Biblioteca Internaţională Bruxelles”  sub patronajul Consiliului Europei, având subtitlul „Poezie românească din Basarabia. Poezie_românească din Moldova”. 

La 9 martie 2021 Nicolae Dabija a fost internat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, fiind diagnosticat cu COVID-19.Pe data de 12 martie 2021 a decedat. A fost înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău.

Pentru a înțelege scrierile acestui mare scriitor este necesar  să cunoști istoria neamului și sufletul românesc.Nicolae Dabija coboară dintr-un mit, pe care-l pictează cu penița înmuiată în lacrimi și iubire. Scrie aparent simplu, dar cu atâta sens și profunzime, plin de lirism și de inimă. Asta fac scriitorii – renunță la sine, își consumă întreaga energie, își pun inima pe un cântar, pentru a deveni candela poporului:

Cât trăim pe-acest pământ

Mai avem un lucru sfânt:

O câmpie, un sat natal,

O clopotniță pe deal.

Cât avem o țară sfântă

Și un nai care mai cântă,

Cât părinții vii ne sânt –

Mai există ceva sfânt..

Astăzi Nicolae Dabija este considerat unul dintre comorile literare ale literaturii noastre, iar gloria a fost  obținută cu multă muncă, cultură, credință și curaj litetrar.

Noi, bibliotecarii, am propus să descoperim perioada de glorie a marelui scriitor Nicolae Dabija, desfășurând activitatea cu oră informativă, expoziţie de carte, și vizionare de film cu fidelii utilizatori ai  bibliotecii.

Mediatizat pe Facebook la link-ul:

https://www.facebook.com/bpo.riscani/videos/1743045449364284

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3068597860117663&set=pcb.3068600080117441

Realizat de: ALBOT INGA

bibliotecar, BPO Rîşcani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu