vineri, 17 iunie 2022

La mulți ani maestre, Spiridon Vangheli! – 90 de ani

La mulți ani maestre, Spiridon Vangheli! – 90 de ani

Spiridon Vangheli, autorul celor mai cunoscute opere pentru copii din Basarabia, supranumit tatăl lui Guguță, a împlinit la 14 iunie 2022, venerabila vârstă de 90 de ani.

Anul 2013, în R. Moldova, a fost declarat oficial Anul Spiridon Vangheli. 

Spiridon Vangheli s-a născut pe data de 14 iunie 1932  în satul Grinăuți, județul Bălți  (azi, r-nul Rîşcani) într-o familie de țărani.

A absolvit clasele primare în satul natal (1939-1944). Ulterior a studiat la Şcoala Nr. 1 din or. Bălţi (1944-1946), şi la Şcoala medie din satul Pelinia, raionul Drochia (1946-1950).

Între anii 1950-1955 a urmat cursurile la Institutul Pedagogic ,,Ion Creangă” din Chişinău (azi, Universitatea Pedagogică de Stat ,,Ion Creangă”). După absolvire a fost recomandat la studii de doctorat, la Institutul de Literatură din Moscova.

Şi-a început activitatea în calitate de profesor la Şcoala medie din Năpădeni (1957), profesor de matematică la Şcoala din satul Sângereii Noi, raionul Sângerei.

 Comunicarea cu copiii a fost punctul de plecare pentru călătoria lui în Țara copilăriei.

,,Tocmai am scris despre copilul care a trăit în sufletul meu …”, — spune  scriitorul.

Prima carte a maestrului  ,,În țara fluturilor” a fost publicat în 1962. A apărut în 1966 povestea ,,Aventurile lui  Guguță”, a adus scriitorului merită faimă, care a evoluat treptat în lume. În anul 1974 la Rio de Janeiro  scriitorul a fost distins cu Premiul Internațional  — Diploma de Onoare Andersen pentru cartea ,,Ministrul bunelului” și a fost introdus în lista celor mai buni povestitori din lume.

Pe parcursul creaţiei sale, maestrul a scos de sub tipar o serie de volume: „Băieţelul din coliba albastră” (1964), „Isprăvile lui Guguţă” (1967), „Columb în Australia” (1972), „Guguţă — căpitan de corabie” (1979), „Steaua lui Ciuboţel” (1981), ,,Guguţă şi prietenii săi” (1983),  ,,Pantalonia — țara piticilor” (1984), ,,Măria sa Guguță” (1989), ,,Tatăl lui Guguță când era mic”(1999), ,,Copii în cătușele Siberiei” (2001) ş.a.

S. Vangheli împreună cu Grigore Vieru sunt coautori al unui excelent Abecedar.

Cărțile lui S. Vangheli au fost traduse în zeci de limbi, de cei mai buni traducători, ilustrate de cei mai buni pictori, revenind cu el la lumea  minunată și  fabuloasă de copilărie. Mulți cititori ai poveștilor minunate ale Spiridon Vangheli au deja copii, nepoți, dar uneori sunt și ei ispitiți să intre în pielea vreunui personaj poznaș al scriirorului. Fiindcă nu există perioadă mai frumosă și mai luminoasă decât copilăria. Iar oamenii adulți, dacă au păstrat ceva în suflet din copilul de altădată, sunt mai buni, mai înțelegători, mai inteligenți.

Spiridon Vangheli este Doctor Honoris Causa al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. În 2012 i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare a mun. Chișinău.

Scriitorul a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, cu Premiul „Ion Creanga” al Academiei Române, Premiul special al Uniunii Scriitorilor din Romania, cu titlul de maestru al artei și cu cel de scriitor al poporului.

Totodată, Spiridon Vangheli a mai fost decorat de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale cu medalia de aur „Pentru creaţie”.

Într-un interviu din 2007 pentru ZdG, tatăl lui Guguță spunea că există o singură perioadă pe care și-ar dori să o trăiască din nou – copilăria.

„… Aveam o mare dorință să mă duc cu tata la cosit. Până și de năzbâtiile pe care le făceam îmi este dor. Tot universul satului era stăpânit de mine, știam unde sunt coapte primele cireșe… În acei ani, aveam o libertate extraordinară. Dacă ar fi să mă mai nasc o dată, tot astfel mi-aș petrece copilăria”, a spus scriitorul.

La 14 iunie 2022 bibliotecarii din bibliotecile publice teritoriale din raionul Rîșcani  au sărbătorit cea dea 90-a aniversare de la nașterea lui Spiridon Vangheli. În cadrul activității „Talente adunate sub cușma lui Guguță” în satul natal a scriitorului  comuna Grinăuți. Evenimentul a fost organizat de BP Grinăuţi, şef de bibliotecă dna Plămădeală Svetlana, în parteneriat cu primăria comunei Grinăuţi, primar dna Frecăuţan Aliona; instituţiile de învăţământ din localitate; Secţia Raională Cultură Rîşcani, şef dna Garbuz Emilia.  

















Totodată în bibliotecile publice teritoriale din raionul Rîșcani s-au desfăşurat multiple activităţi de bibliotecă unde a fost omagiat scriitorul şi în cadrul serviciilor moderne de bibliotecă. De exemplu Biblioteca Publică Orăşenească Rîşcani în cadrul SMB ,,Lectur@TIC” copiii au lecturat în glas din opera scriitorului şi au vizionat filmul ,, Banca lui Guguță”



Şi în celelalte biblioteci ca de exemplu:

  • Biblioteca Pentru Copii Rîşcani a organizat o activitate şi expoziţie de carte ,,Un scriitor de-o seamă cu toţi copii” pentru copiii din grupa mare de la grădiniţa „Ghiocel” №10 din or.Rîșcani;


  • BP Nihoreni, expoziţie de carte ,,Spiridon Vangheli – prozator, traducător, poet şi editor”


  • BP Druţă în cadrul Proiectul de promovare a cărții și lecturii ,,Delectează-te prin lectură” au lecturat în cadrul activităţii ,,Citim Spiridon Vangheli”



  • BP Zăicani a creat expoziţia virtuală ,,Spiridon Vangheli – veşnicul copil al neamului"


  • BP Mihăileni, expoziţie de carte ,,La mulţi ani, Maestre!” şi lecturi individuale.



Stimate Maestre, vă adresăm urări de bine o dată cu împlinirea venerabilei vârste, vă dorim mulţi ani sănătoşi în continuare şi noi succese. Exprimăm admiraţia pentru creaţia DVS, cu care au crescut generaţii întregi de copii. Vă mulţumim pentru Guguță, ghioceii, floricelele și personajele care, datorită cărţilor dumneavoastră, sunt alături de copiii și îi poartă în frumoase aventuri. La Mulți ani, Stimate scriitor! Să fiți sănătos și inspirat, să Vă bucurați de dragostea și aprecierea celor pentru care dăruiți din seninul chipului și din înțelepciunea vorbei Dumneavoastră, întru promovarea nemuritoarelor valori  umane, fiindcă nemurirea V-ați asigurat-o prin talentul și dragostea cu care Vă faceți meseria de prozator, poet și editor.

Realizat de: Tatiana FOLIUŞNEAC, bibliotecar

Serviciul Asistenţă Metodologică şi de Specialitate, BPO Rîşcani



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu