marți, 17 mai 2022

Ziua Europei și Ziua Solidarității Păcii

 Ziua Europei și Ziua Solidarității Păcii 

Discuție cu genericul: ,,Ce înseamnă pentru tine integrarea europeană"

        „Ziua Europei este marcată în acest an într-un context care ne-a întristat profund. În Ucraina, un război crud şi nejustificat ucide oameni nevinovaţi. Localităţi întregi sunt distruse de ferocitatea forţelor militare ruse. Astăzi, mai mult ca oricând, valorile care stau la baza creării şi activităţii Uniunii Europene - unitatea, solidaritatea, pacea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului, în special a dreptului fundamental la viaţă - devin indispensabile. Războiul din ţara vecină ne impune involuntar datoria personală de a proteja pacea. Solidaritatea pentru pace este principalul mesaj pe care dorim să-l transmitem în cadrul activităţii planificate cu ocazia Zilei Europei”.

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității. Conștientă de patrimoniul său spiritual și moral, Uniunea Europeană se bazează pe valorile individuale și universale ale demnității umane, ale libertății și solidarității.

BPO Râșcani, fiind Centrul de Informare al Uniunii Europene,  desfășoară diverse activități pentru promovarea valorilor Europene. Coordonator al acestui proiect este doamna Galina Sacaliuc , directorul Bibliotecii Publice Orășenești Râșcani.

Discuția dedicată Zilei Europei și Zilei Solidarității Păcii cu genericul: ,,Ce înseamnă pentru tine integrarea europeană" a fost desfășurată mai detaliat și cu mult interes cu  studenții Școlii Profesionale Rîșcani și bibliotecara Edu Tatiana.

Un scurt istoric al evenimentului a fost prezentat de d-na Fazlî Zinaida, bibliograful BPO Rîşcani.

Factorii care au contribuit la formarea UE, primii fondatori, tratatele, valorile, obiectivele UE, simbolurile la fel au sporit interesul participanților. Cu multă demnitate studenții au onorat imnul Uniunii Europene. Despre economia, politica, viața în UE elevii au venit cu un comentariu, personal fiind vizitatori a țărilor din spațiul european.  


Expoziția de carte din colecția bibliotecii la acest subiect a fost analizată și prezentată de bibliotecara  d-na Albot Inga. Activitatea a fost încheiată cu o călătorie virtuală ,,Drumul spre UE, pas cu pas: Cum s-a apropiat Republica Moldova de Uniunea Europeană” și înmânarea certificatului de participare activă la activitațile bibliotecii d-nei bibliotecare Edu Tatiana, Școlii Profesionale Rîșcani.


Sperăm că aceste informații le vor fi utile studenților, precum spunea Robert Schuman în declarația de la 9 mai 1950 ,,Drumul spre Europa unită va trebui să pornească de la realizări, care să creeze o solidaritate.”.

Cu mult drag invităm pe toți doritorii de a participa sau de a primi răspuns la diverse întrebări despre UE, vizitând Biblioteca Publică Orășenească.

 

Realizat de: ALBOT INGA, Bibliotecară, BPO Rîşcani

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu