joi, 12 mai 2022

Masă rotundă de Ziua Europei

 Rolul asistenței UE în dezvoltarea orașului și raionului Rîșcani

Masa rotundă

Ziua Europei este sărbătorită pe 9 mai ca urmare a unei decizii luate în 1985 de liderii UE întruniţi la Milano. Este o sărbătoare a păcii și unității în Europa, dedicată istoriei unui continent care a dăruit un model de cultură și de civilizație, de solidaritate, de dialog și de colaborare pentru binele comun.

Cu prilejul Zilei Europei, Delegația UE în Republica Moldova și Ambasadele Statelor membre UE, își exprimă solidaritatea pentru pace și un viitor mai bun pentru cetățenii Republicii Moldova. Ziua Europei este marcată printr-o serie de activități sub egida motto-ului UE „Unitatea prin diversitate”.

La data de 12 mai 2022 a fost organizată masa rotundă /eveniment online şi offline/ cu genericul ,,Rolul asistenţei UE în dezvoltarea oraşului şi a raionului Rîşcani” a fost organizată în incinta Centrului de Informare al Uniunii Europene BPO Rîşcani. Evenimentul a fost unul de celebrare a celor 5 ani de activitate a CIUE. Invitaţi speciali cu comunicări au fost: - dna Ciumac Daniela, vice-preşedinte rnul Rîşcani; - dnul Culic Igor, vice-preşedinte rnul Rîşcani; - dnul Spătaru Veceslav, vice-primar or. Rîşcani; - dna Rebeja Marina, Şef adjunct Direcţia de Învăţământ, tineret şi sport; dna Frecăuţanu Aliona, primarul comunei Grinăuţi. Moderatorul mesei rotunde a fost dna Şveţ Lilia, serviciul resurse informaţionale, BPO Rîşcani. Despre cum şi când BPO Rîşcani a devenit CIUE ne-a relatat în comunicarea sa dna Foliuşneac Tatiana, serviciul asistenţă metodologică şi de specialitate, BPO Rîşcani. Dna Plămădeală Svetlana, bibliotecara comunei Grinăuţi a prezentat ce proiecte europene au fost implementate de bibliotecă în ultimii ani.

În agenda mesei rotunde au fost incluse următoarele comunicări:

Perspectiva integrării Republicii Moldova în UE /Ciumac Daniela/

Odată cu extinderea Uniunii Europene în România, Republica Moldova a devenit țară-vecină, exprimându-și dorința de a se dezvolta ca țară europeană, implementând valorile europene. Republica Moldova este recunoscută unanim ca un stat european, din toate punctele de vedere, atât economic, cultural, cât și geopolitic. Despre integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană se vorbeşte din anii ’90, aproape imediat după obţinerea independenţei.

Prin intermediul Acordului de Parteneriat și Cooperare Uniunea Europeană s-a angajat să susțină eforturile Republicii Moldova, orientate spre consolidarea democrației și statului de drept cu respectarea drepturilor omului și a minorităților, dezvoltarea durabilă a economiei prin promovarea schimburilor comerciale, investițiilor și relațiilor economice armonioase.

În prezent UE și RM dezvoltă o relație din ce în ce mai strânsă. Integrarea Europeană rămâne obiectivul principal și ireversibil al agendei interne și externe a Republicii Moldova.

            Cum se dezvoltă relațiile de cooperare între Moldova și UE, la ce etapă suntem pentru a deveni parte acestei familii numeroase . Anume despre perspectiva integrării Republicii Moldova în UE a fost comunicarea vice-președintelui raionului Rîșcani dna Daniela Ciumac.

Implementarea proiectelor cu suportul UE în raionul Rîșcani /Culic I./

Având în vedere criteriile istorice și geografice Republica Moldova este o țară cu cultură și tradiții europene. Deci, integrarea în spațiul European este un lucru firesc. Mai mult decât, declarându-se un stat independent, Moldova și-a propus în calitate de obiectiv strategic crearea unui stat de drept, bazat pe valorile democratice mondiale.

UE este un exemplu al democrației, stabilității politice și bunăstării economice. De aceea aspirația Republicii Moldovei de a se asocia anume acestei comunități este destul de întemeiată, căci orientarea clară a Moldovei spre Europa întărește stabilitatea, duce spre atragerea investițiilor, care sunt o componentă importantă pentru dezvoltarea economiei țării noastre. Republica Moldova este cel mai mare beneficiar de asistență europeană din lume pe cap de locuitor. Despre implementarea proiectelor cu suportul UE în raionul nostru a relatat vice- președintele raionului  dnul Igor Culic.

Integrarea europeană oferă o șansă pentru tânăra generație./ Rebeja M. /

Integrarea europeană oferă o șansă istorică societății noastre, și, în special, tinerii generații. Avantagele apropierii Republicii Moldova de UE țin și de sfera vieții sociale, și anume, în aspect social – apropierea față de standartele europene pentru învățământ. Cuvântul a fost oferit  dnei Marina Rebeja, șef adjunct Direcției de învățământ, tineret și sport.

Proiecte europene

În ultimii ani Uniunea Europeană și-a concentrat efortul fără precedent pentru a ajuta Moldova de a implementa un program de reforme în interesul cetățenilor.

Banii europeni sunt utilizați ca investiții în infrastructura rutieră, în rețeaua energetică, în comerț, educație, cultură, sănătate, etc.

La acest subiect au fost două comunicări, care au fost prezentate de:

-          Vice-primarul or. Rîșcani dnul Veaceslav Spătaru - Proiecte europene în orașul Rîșcani

-          Primarul comunei Grinauți dna Aliona Frecauțan și bibliotecara Plămădeală Svetlana - Implementarea proiectelor europene în localitățile rurale a raionului /Grinăuți/

La activitate au participat bibliotecari din BPT din raion /online/; elevii din liceul ,,L. Damian” şi ,,D.Cantemir” împreună cu dna Cheptănaru Stela şi dna Ciumac Natalia /offline/.



                                                         Realizat de: Sacaliuc  Galina, 

                                                         coordonatorul CIUE BPO 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu