luni, 3 februarie 2020



  Anul biblioteconomic 2020 – Anul Lecturii.
                                                                                                              „Odată ce înveți să citești, vei fi pentru totdeauna liber” – mărturisea savantul Frederick Douglass și 5000 de ani de istorie a lecturii par să îi dea dreptate. Fie că privim lectura ca un hobby, o necesitate sau ca o simplă formă de a obține informații, cititul a fost de-a lungul istoriei arma cu care oamenii au luptat pentru a pune bazele civilizației.
Etapele prin care cărțile au trecut de-a lungul timpului au fost numeroase, dar indiferent de forma lor, acestea au continuat să existe și lectura a devenit o modalitate la care oamenii au apelat pentru a descoperi atât lumea înconjurătoare, cât și pentru a se cunoaște mai bine pe ei înșiși. 
Viaţa noastră trăită la început de secol XXI este marcată de la mic la mare de amprenta marilor descoperiri ştiinţifice, care au făcut paşi uriaşi în timp foarte scurt. Televizorul, calculatorul, internetul au devenit repere pereche pentru fiecare generaţie din ultimii ani. Aceste trei mijloace de informare rapidă şi comodă, care oferă  meniul complet în orice domeniu al cunoaşterii, acoperă deja un spațiu substanţial a timpului liber, care rămâne din ce în ce mai puţin. Şi atunci se naşte întrebarea: mai este cartea "o făgăduinţă, o bucurie, o călătorie prin suflete, gânduri şi frumuseţi" cum afirma scriitorul român Tudor Arghezi?
Anul Biblioteconomic 2020 a fost declarat de Forumul Managerilor din cadrul Sistemului Național de Biblioteci (SNB)(30 octombrie 2019) drept Anul Lecturii.
Bibliotecile Publice Teritoriale din raionul Rîșcani, ghidați de Secția Raională Cultură, Centrul Biblioteconomic Teritorial al Bibliotecii Publice Orășenești  activ  vor participa la realizarea obiectivelor în cadrul Anului Lecturii, desfășurând activități în vederea stimulării interesului pentru lectură,  dezvoltării și activizării vocabularului și a dobândirii tehnicilor de muncă intelectuală. Antrenarea utilizatorilor în activităţile cât mai variate şi bogate în conţinut vor contribui la cultivarea interesului pentru lectură, vor  facilita integrarea în mediul social.
Programul, elaborat de bibliotecile publice, pe parcursul acestui an, va oferi o gamă largă de evenimente culturale sub diverse forme: expoziții tematice, recitaluri de poezii, activități literar-muzicale, campanii de promovare a cărții și lecturii, reviste bibliografice, ore informative, servicii moderne de bibliotecă, etc. Majoritatea activităților vor fi mediatizate  în ziarul raional ”Eveniment actual” și pe paginile Facebook ale bibliotecilor.
Dezvoltarea colecțiilor constituie baza principală a existenței unei biblioteci.   Prin dezvoltarea și organizarea colecțiilor bibliotecile răspund cerințelor complexe și diverse de informare, necesare pentru toate categoriile de utilizartori.  Activitatea în domeniul dezvoltării şi organizării colecţiilor pe parcursul acestui an va fi axată pe:
ü  efectuarea unei politici eficiente în achiziționarea resurselor documentare, reieșind din posibilitîțile financiare;
ü  colectarea, dezvoltarea, organizarea, conservarea și oferirea colecției de bibliotecă la dispoziția utilizatorilor cu acces liber la raft;
ü  achiziţia celor mai importante documente din diverse domenii.
Vor beneficia de instruiri profesionale și bibliotecarii din rețea, oferite de Secția raională Cultură și  Biblioteca Publică Orășenească Rîșcani.
Crearea  unui  mediu benefic  și creșterea disponibilității  pentru grupurile de utilizatori ce au ales ca loc de întâlnire și de socializare spațiul și resursele bibliotecilor publice, gama serviciilor de bună calitate  vor reflecta impactul unui bun management al comunicării bibliotecarilor cu utilizatorii și vor contribui la:
-           sporirea imaginii pozitive a bibliotecilor în comunitate;
- creșterea numărului de utilizatori și a vizitelor – indicătorii care reflectă            atractivitatea serviciilor;
-           utilizarea eficientă a echipamentului și a  personalului bibliotecilor,
-           prosperarea instituției, ce atribuie o nouă cotă valorică profesiei de bibliotecar;
-           parteneriate durabile cu  instituțiile din comunitate;
-           dezvoltarea competențelor profesionale ale bibliotecarilor;
-           diseminarea noilor practici.
De la cărțile sub formă de pergament,  la tabletele moderne, de la arderea cărților la divinizarea lor, lectura rămâne până în prezent cea mai la îndemână modalitate pe care omul modern o are pentru a se educa, pentru a fi capabil să ia singur hotărâri, atunci când vine vorba de a stabili ce este bine sau rău pentru el. Așadar de 5000 de ani a apariției cititului reușim să luptăm împotriva ignoranței cu cele mai puternice arme – cărțile.
Directorul BPO Rîșcani Galina Sacaliuc.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu