miercuri, 19 februarie 2020

,,Grigore Vieru - poetul valorilor esențiale "



  ,, Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi” – aşa se definea poetul Grigore Vieru, maestru al cuvântului, iubitor de plai, de limbă şi de neam. A iubit poporul român până la lacrimi şi şi-a consacrat întreaga sa viaţă copiilor, îndrăgostiţilor, maturilor, lăsându-ne o operă monumentală, de o muzicalitate şi-o frumuseţe rară. Poet liric, cu o sensibilitate mare dedică poezii sufletului omenesc. Poet al mamei, al dorului şi al dragostei, al baştinei, al izvorului, al naturii – poet al lucrurilor sacre, aşa e definit Grigore Vieru.
      Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererâta, în familia lui Pavel şi Eudochia Vieru. De-a lungul timpului, Grigore Vieru a scris sute de poezii, pe care copiii le învață începând de la grădiniță și până în clasele absolvente,  și a luptat pentru limba română. În limba lui Grigore Vieru ne vom mângâia astăzi sufletele, ne vom delecta cu cele mai frumoase poezii și vom gusta din roadele creației sale.

     La 14 februarie  2020  în incinta Bibliotecii Publice or. Rîșcani a fost organizată serata literar-muzicală cu genericul  ,, Grigore Vieru - poetul valorilor esențiale” consacrată aniversării a 85-a ani de la naștere. Invitații seratei literar- artistice au fost elevii cl.VIII însoțiți de  profesoarele   Batîr Elena și Aliona Roșu și alți utilizatori a bibliotecii.     
      Moderatorii, bibliotecara Albot Inga și studenta Colegiului Agroindustrial Rîșcani Stanțier Daniela ne-au dus într-o călătorie imaginară a vieţii şi activităţii marelui scriitor. Capodopera  lui Grigore Vieru a devenit sinonim cu mama, Patria, credinţa, copilăria, casa părintească, istoria şi limba acestui neam. Pe parcursul evenimentului au fost audiate  poezii și cîntece. Bibliograful  Zinaida Fazlî  a menționat   date bibliografice  a scriitorului Grigore Vieru.
       Această  activitate ne-a lăsat amintiri duioase legate de copilărie, casă părintească și sentimente de mândrie pentru țară, neam, limbă. Grigore Vieru a fost mai mult decât un poet, a fost însuși sufletul Basarabiei”.
      Ne mândrim mult cu Grigore Vieru, cred că moştenirea care ne-a lăsat-o o vor admira multe generaţii mângâindu-şi sufletele cu versurile lui.
El a fost poetul
Dragostei de viaţă,
Dragostei de Ţară,
Dragostei de neam,
Dragostei de Adevăr.
Să-l aducem copiilor şi nepoţilor noştri ca pe un tezaur, prin care vom rămâne şi noi prin vremi, căci un popor rămâne în istorie prin valorile pe care le creează şi le păstrează cu sfinţenie.
   Realizat de: Albot Inga
             Bibliotecar BPO Rîşcani.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu