vineri, 31 ianuarie 2020


Ziua  Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului la BPO Rîşcani.
      Holocaustul reprezintă una din cele mai tragice fenomene a sec.xx în istoria
universală.
       Ziua  Internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului a fost instituită de ONU în anul 2005, pentru a înţelege generaţia tânără ce înseamnă lecţia Holocaustului  şi a preveni orice acte de violenţă, de genocid.
       Termenul de Holocaust se referă la exterminarea a câteva milioane de oameni
de către Germania nazistă în perioada anilor 1933-1945 în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe urma programului de exeterminarea evreilor condus de Adolf Hitler şi colaboratorii acestuia. Dintre cei exterminaţi 6 milioane erau evrei.
Evreii au fost victimele Holocaustului, pe motiv că ameninţau puritatea rasei ariene. Ei erau consideraţi vinovaţi de înfrângerea Germaniei în Primul Război Mondial. Prin legile de la Nurnberg din 1935 evreilor li se interziceau
căsătoriile cu etnicii germani. Germanii care aveau un bunel ori o bunică, ori străbune de origine evreiască, erau declaraţi şi ei evrei şi internaţi în lagăre.
       Romii erau al doilea  grup etnic care urmau să fie exterminaţi.
       Pe lângă evrei, au suferit şi milioane de oameni de alte  naţionalităţi: polonezi,ruşi, ucraineni,bieloruşi,considerate de nazişti inferioare. Printre victime au fost şi bolnavi mintal, handicap fizic, prizonieri de război, homosexuali, martorii Iehova, adversari politici ai naziştilor.
       1.5 mln de copii au fost victime a Holocaustului. Deţinuţii au fost mânaţi
în lagăre de concentrare ,erau trimişi în încăperi speciale, şi le spunea ,, la baie”dar    în loc de apă erau gaze toxice.
       Se împlinesc 75 de ani de la tragicul fenomen ,,Holocaustul-durerea omenirii”Pe motivul acestei amintiri tragice în Biblioteca Publică Orăşănească Rîşcani s-a petrecut ora informativ-istorică cu tematica ,,Ce înseamnă lecţia Holocaustului”. La activitate au participat elevii Şcolii Profesionale împreună cu profesoara Spătaru V-na şi bibliotecara Edu T. Participanţii au fost foarte receptivi şi şi-au dat părerea.Printre cei mai activi au fost Nirca Ion, Şchopu Artiom, Ucraineţ Andrei.
      ,, Pe măsură ce comemorăm victemele Holocaustului, trebue să recunoaştem şi necesitatea de a preveni reapariţia antisemitizmului şi a tuturor formelor de ură şi
discriminare rasială şi religioasă. Că dacă ne vom considera unul pe celălalt ca deplin egali în demnitate şi drepturi, vom fi capabili să stăm împreună şi să depăşim numeroasele provocări cu care se confruntă omenirea”Zeid Raad Al Hussein.
          Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este un apel
pentru consolidarea angajamentului tuturor ţărilor faţă de pace.


                                                                                Zinaida Fazlî
                                                                          Bibliograf  BPO Rîşcani
                                     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu