duminică, 5 ianuarie 2020




Lansarea proiectului ”Conexiuni multiculturale – societate unită”  în raionul Rîșcani.
Republica Moldova a fost de- a lungul istoriei  o societate multietnică și multiculturală. Atunci cînd vorbim despre cele mai stringente necesităţi ale minorităţilor etnice din Republica Moldova,  poate că este foarte stringent să le acordăm mai multă atenţie la capitolul studierea limbii de stat, promovarea culturii, tradiţiilor, datinilor,  participarea în viaţa social-politică, etc.       Proiectul ”Conexiuni multiculturale – societate unită”  implementat de Asociația Obștească Centrul Multifuncțional de Educație, Cultură, Informație din or. Teleneşti /directorul dna Maria Furdui/ cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și   Fundației Konrad Adenauer /Germania/, în cadrul programului de granturi Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova, încurajează dialogul multicultural în spiritul valorilor democratice între 5 raioane din R. Moldova: Telenești, Comrat, Taraclia, Soroca, Râșcani, armonizarea coexistenței interetnice: moldovenească, ucraineană, găgăuză, bulgară, romă, rusă, prin cunoaștere, implicare, conectare.
Obiectivul principal al proiectului: favorizarea unui context de  cunoaștere a etniilor din Republica Moldova, prin prisma valorillor  și politicilor Uniunii Europene în domeniul multiculturalismului, multietnicităţii, incluziunii, drepturilor minorităţilor, pentru minim  500 de  persoane, in special adolescenți și tineri din  cinci raioane  pe  perioada anilor 2019- 2020.
Scopul proiectului de a educa la tânără generație următoarele valori și atitudini:
·         Respect faţă de demnitatea umană şi Drepturile Omului;
·          Deschidere faţă de diferenţele culturale;
·         Toleranţă şi înţelegere, acceptarea diferenţelor de opinii, valori, credinţe etc.;
·         Atitudine pozitivă faţă de persoanele ce aparţin unor culturi diferite;
·         Valorificarea constructivă a diferenţelor culturale;
·          Disponibilitate pentru colaborare şi cooperare în cadrul dialogului intercultural;
·         Rezolvarea paşnică a conflictelor.
·         Respect faţă de valorile propriei culturi şi a valorilor etniilor conlocuitoare.
Acest proiect va fi implementat  de Biblioteca Publică Orășenească Rîșcani. Lansarea proiectului a avut loc  pe data de 26 decembrie 2019 în incinta bibliotecii. La acest eveniment au fost invitați reprezentanții Secției Raionale Cultură, APL, mass-media locală și partenerii: Liceul Teoretic ”Liviu Damian”, Liceul Teoretic ”Dimitrie Cantemir”, Liceul Teoretic ”Constantin Popovici” c. Nihoreni, Școala profesională din orașul Rîșcani cu care au fost semnate acorduri de parteneriat.
În discursul său, Șefa Secției Cultură dna Emilia Garbuz a menționat că lucrătorii din domeniul culturii au fost permanent preocupați de consolidarea relațiilor de prietenie între reprezentanții diferitelor etnii. De aceea este binevenit faptul că anume bibliotecile publice din aceste 5 raioane vor implementa acest proiect, prin care  vor dezvolta dialogul intercultural, vor valorifica tradițiile minorităților naționale în contextul integrării europene a Republicii Moldova.
Pe parcursul proiectului va fi elaborat un suport info-educațional din 7 module: Perspective europene pentru o Moldovă unită; Găgăuzii din Moldova: cultură și tradiții; Bulgarii din Moldova: cultură și tradiții; Ucrainenii din Moldova: cultură și tradiții; Romii din Moldova: cultură și tradiții; Rușii din Moldova: cultură şi tradiţii; Moldovenii din Moldova: cultură şi tradiţii. Cei mai activi participanți vor fi selectați pentru a fi membri ai delegațiilor care vor participa la cele 5 evenimente regionale, care se vor organiza în fiecare raion din proiect și vor conține o suită de activități pe parcursul a două zile.
 Invităm pe toți doritorii activ să participe la acest proiect inedit.
Coordonatorul proiectului directorul Bibliotecii Publice Orășenești  Sacaliuc Galina.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu