duminică, 1 martie 2015

1 Martie Ziua mărţişorului

 
      ,,Alb cu roşu fac o floare,
      Mîndră floare, mărţişor."
 Una din legendele simbolului primaverii ne spune că odată soarele a coborît pe pămînt, luînd chipul unui tînăr, pentru a participa la o horă dintr-un sat. Zmeul cel rău, văzînd că a luat chipul unui tînăr, l-a răpit şi l-a închis într-o temnită, provocînd suferinţa întregii naturi. Se spune că rîurile au încetat să mai curgă, păsările nu mai cîntau... pînă nici copii nu mai rîdeau.
Nimeni nu ştia ce să facă pînă cînd, un tînăr voinic s-a hotărît să îl înfrunte pe zmeu şi să elibereze soarele. Acesta a pornit la drum, avînd puterea multora dintre pămînteni. Călătoria tînărului a durat 3 anotimpuri: vara, toamna şi iarna. Spre sfîrşitul iernii, acesta a găsit castelul zmeului şi s-au luptat zile întregi pînă cînd zmeul a fost doborît.
Slăbit şi grav rănit, tînărul a reuşit să ajungă pînă la temniţa soarelui, l-a eliberat, după care a murit, sîngele acestuia curgînd pe zăpada albă. Soarele a urcat pe cer şi a vestit venirea primării, umplînd de fericire inimile pămîntenilor.
De atunci, tinerii împletesc doi ciucuraşi, unul alb şi unul roşu, oferindu-i fetelor pe care le iubesc sau celor apropiaţi. Roşul semnifică dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sîngelui tînărului voinic. Albul simbolizează sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii.
O altă legendă a mărţişorului ne spune că într-una din zile, umblînd cu oile pe munţi, baba Dochia a găsit o pară pe care a legat-o cu un fir de aţă. Toate acestea s-au întamplat într-o zi de 1 Martie, de atunci extinzandu-se obiceiul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu