luni, 19 mai 2014

Lansarea proiectului „Biblioteca sătească – furnizor de servicii pentru adulţi”



   La 18 mai 2014 în incinta Bibliotecii Publice Orăşeneşti or. Rîşcani a fost dat startul Proiectului pilot „Biblioteca sătească – furnizor de servicii pentru adulţi”, sponsorizat de dvv international . dvv international reprezintă Institutul pentru Colaborare Internaţională a Asociaţiei Germane pentru Educația Adulților. În Germania DVV este o instituţie-umbrelă pentru circa 1000 de centre de Educaţie a Adulţilor, încetăţenite în tradiţia ţării cu denumirea Volkshochschulen, VHS – universitate populară. La scară mondială, dvv international susţine activitatea a circa 200 parteneri internaționali în peste 40 de ţări. Obiectul activității îl constituie implementare conceptului de învăţare pe parcursul întregii vieţi prin intermediul diverselor programe non-formale de educaţie pentru adulţi. Aceste formări au ca scop sporirea şanselor de viaţă decentă şi reducerea gradului de sărăcie a cetăţenilor. În implementarea proiectelor sale naţionale şi internaţionale dvv international se axează pe respectarea drepturilor omului, oferirea de sprijin femeilor şi echitatea de gen.
 
   Managerul proiectului este Nicolae Moscalu de la Organizaţia Obştească pentru Copii şi Tineret „Moştenitorii” din Bălţi, iar consultanţi Vasile Garbuz şi Veronica Garbuz. Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea serviciilor educaţionale de inserţie socială pentru adulţii din grupurile vulnerabile în cadrul a 15 biblioteci rurale din r-nul Rîşcani. Grupul-ţintă a proiectului sînt bibliotecarele (femei) din 15 localităţi din r-nul Rîşcani, interesate de modernizarea serviciilor bibliotecilor şi funcţionari din APL nivelul II: vice-preşedintele r-nul Rîşcani, Galina Zamurdac; Şefa Secţiei Cultură or.Rîşcani, Emilia Garbuz; specialist principal la Secţia Cultură or.Rîşcani, Claudia Gherman; directorul Bibliotecii Publice Orăşeneşti Rîşcani, Galina Sacaliuc. 






   Proiectul v-a dura din luna mai pînă în noiembrie 2014. Pentru această perioadă sînt preconizate un şir de activităţi, care vor decurge în trei etape:
1. Sensibilizarea reprezentanţilor APL referitor la posibilităţile de modernizare a bibliotecilor;
2. Dezvoltarea competenţilor bibliotecarilor în vederea dezvoltării unor servicii inovative;
3. Diseminarea noilor practici.


   Din prima etapă a făcut parte atelierul pentru inovatorii bibliotecilor publice din raion „Dezvoltarea Viziunii bibliotecii moderne” formator fiind Oleg Bursuc, Advocacy Manager la programul NOVATECA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu