joi, 1 august 2024

Proiect în cadrul BPO Rîşcani: „Pianul din bibliotecă – partituri printre rafturi”

 

Câțiva tineri elevi din oraşul Rîşcani, pasionaţi de lectură şi muzică, ghidaţi de bibliotecara Salagor Adela, au creat la 11 aprilie 2024 grupul de iniţiativă „ProCOOLtura” care urmăreşte promovarea şi implicarea tinerilor elevi talentaţi din localitate prin participarea în cadrul activităţilor educative, distractive şi culturale organizate în incinta bibliotecii.



La 11 aprilie 2024, cu o instruire în scriere de proiecte a venit formatorul de la Fondul pentru Tineri Rîșcani, Svetlana Raifura, care le-a explicat pas cu pas celor prezenți cum se face și se implementează un proiect. Dumneaei i-a încurajat să se implice, să fie activi și atunci vor reuși să-și atingă scopul propus - promovarea culturii și implicării tinerilor în viața culturală din Rîșcani.



https://www.facebook.com/bpo.riscani/posts/pfbid0met7ND7ehUY2k4AG8eiyqdmS4cTFWjLkLAJtQW32RVUckA1DZ2kTMEs2gXPtrbfql 

Scrierea proiectului a fost un proces captivant. Am stabilit problema existentă şi am început a căuta soluţii. Am  fost puşi în situaţia să găsim alte surse de finanţare externe.  Astfel, am îndrăznit să solicităm un ajutor financiar din partea Administraţiei Publice Locale. Primarul Victor Bogatico ne-a promis contribuţia financiară necesară şi ne-a încurajat să ne implicăm şi să fim activi.


 La 9 mai a avut loc interviul cu reprezentanţii Fondului pentru tineri Rîşcani. Membrii grupului de iniţiativă, însoţiţi de mentorul Salagor Adela, au discutat şi răspuns la întrebările sponsorilor, au demonstrat în timpul discuţiei că proiectul nostru este cel mai bun şi merită să câştige finanţare.


Un alt pas important a avut loc la 30 mai 2024, când mentorul grupului împreună cu liderul grupului de iniţiativă au semnat acordul de subgrant, eveniment care a avut loc în sala de şedinţe a Consiliului Raional Rîşcani, în prezenţa preşedintelui raionului Vladimir Mîzdrenco, a Şefei Direcţiei Învăţământ Rîşcani Rebeja Marina, a viceprimarului oraşului Rîşcani Denis Ţurcanu şi reprezentantului Fondului pentru tineri Rîşcani, Svetlana Raifura, precum şi a celorlalte grupuri câştigătoare.  




https://www.facebook.com/adelinasalagor/posts/pfbid0tBmJQPGrbFatMnznqyFM1DnFB8e4LTHZhYt2JfavxXp9wt3qBd734eq7fA7Lqe1l

Desfăşurarea proiectului a început cu o primă activitate organizatorică. Astfel, mentorul grupului, împreună cu membrii lui, s-au ocupat nemijlocit de procurarea instrumentelor muzicale: achiziţionarea pianului digital, scaunului pentru pian, boxelor şi microfoanelor.  Toate aceste pregătiri au durat aproximativ două săptămâni.

 

La 11 iunie 2024 a fost lansat proiectul în cadrul bibliotecii. Aceasta a constituit a doua activitate a grupului inclusă în proiect. Membrii grupului de iniţiativă, împreună cu mentorul grupului, au prezentat publicului adunat la bibliotecă ideea proiectului, scopul, obiectivele, beneficiarii proiectului, activităţile care urmează a fi organizate în cadrul bibliotecii pe parcursul a trei luni de zile.

Scopul proiectului este promovarea excelenţei artistice în rândul tinerilor din oraş prin crearea unui spaţiu cultural inovator în cadrul BPO Rîşcani.

Costul proiectului - 33579 de lei, dintre care 14680 oferiţi de Fondul pentru tineri Rîşcani, iar 18900 de lei au fost oferiţi de Primăria Rîşcani.

Obiectivele proiectului:

1.      Dotarea sălii de lectură de la etajul I a Bibliotecii Publice Rîșcani cu un pian electronic digital, boxe audio și 2 microfoane fără fir, pe parcursul a 3 săptămâni.

2.      Creșterea gradului de implicare culturală a 80 de elevi și adulți din orașul Rîşcani în cadrul a 8 activități educativ-culturale pe parcursul a 10 săptămâni.

3.      Descoperirea și promovarea talentelor muzicale locale și valorificarea patrimoniului literar național, prin organizarea a 8 evenimente în cadrul Bibliotecii Orășenești Rîșcani până la sfârșitul proiectului.

Totodată ei au vorbit despre problema pe care acest proiect urmează să o abordeze şi necesitatea realizării acestui proiect. Responsabilităţile fiecărui membru a fost un alt punct al proiectului abordat. Un alt moment important din cadrul lansării a fost descrierea rezultatelor aşteptate, şi anume:

a)      Sala de lectură din cadrul bibliotecii orășenești dotată cu pian electronic digital, scaun pentru pian, boxe și două microfoane.

b)      80 de elevi și adulți implicați în opt evenimente desfășurate pe parcursul a trei luni de zile.

c)      Grup consolidat de tineri pasionați de muzică, artă, cultură și literatură.

d)     Număr sporit de cititori și utilizatori ai bibliotecii publice din Rîșcani.

e)      Număr sporit de tineri implicați în viața culturală și risc diminuat de răspândire a viciilor sociale.


https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid024LbWShJKrmSKoPRCZKHcxfo6mHjCEE1aR5UdRT8ZEjxU7cD2b8xR3A5NQyFFaEGyl&id=61561056984487

A treia activitate a fost recitalul ”Armonii eminesciene în cânt și poezie” dedicat poetului neamului românesc - Mihai Eminescu cu ocazia celor 135 de ani de la trecerea în veșnicie. Scopul evenimentului este omagierea poetului, precum și promovarea moștenirii literare eminesciene în rândurile noii generații.


https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02bQfk4Ghk1MHMjqQvRNHq9UR1ZpV8VrKcFq7YbFte8AaXWtwkKBaGmxQabXFs9hvDl&id=61561056984487

O altă activitate din cadrul proiectului a fost prezentare de film istoric-documentar.  Evenimentul a fost organizat cu ocazia celor 75 de ani de la al doilea val de deportări. Scopul activităţii - sensibilizarea tinerei generații asupra trecutului dureros al neamului nostru și cultivarea interesului pentru tezaurul memorialistic.

Activitatea a avut loc în cadrul bibliotecii în colaborare cu Muzeul de Istorie și Etnоgrafie Rîșcani care ne-a pus la dispoziție filmul istoric-documentar.

Cei prezenți au putut descoperi poveștile de viață ale copiilor din acea perioadă care au suferit de pe urma unui regim criminal și odios, și care pot servi pentru generația de azi drept modele de tărie de caracter și rezistență în condițiile de viață de atunci: deportare, foamete, sărăcie...

Totodată, cu această ocazie Bpo Riscani a inaugurat o expoziție de carte cu genericul ”Destine basarabene în Gulag” din care descoperim mărturii cutremurătoare ale celor care au avut de suferit de pe urma acestei mari tragedii.


https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid021nizh3kP1D6BxNewgZNtriCFcyPLsk5jvcpmSbKkW4z5Gek1hEGydxHLDHfh1eGjl&id=61561056984487

Luna august este luna în care proiectul nostru va lua sfârşit. Urmează să mai organizăm câteva activităţi ca să încheiem cu succes tot ce ne-am propus în acest proiect. După finalizarea proiectului, grupul de iniţiativă îşi va continua activitatea în cadrul bibliotecii pentru a promova patrimoniul cultural imaterial naţional prin recitaluri muzicale, lecturi publice, ateliere de creaţie şi evenimente interdisciplinare, toate având ca scop îmbogăţirea vieţii culturale a oraşului şi stimularea interesului tinerei generaţii pentru artă şi literatură.

Mulţumim conducerii bibliotecii pentru deschidere şi susţinere care şi-a exprimat recunoştinţa şi mulţumirea că am ales ca acest proiect să fie implementat în cadrul bibliotecii.  

Pentru mai multe informaţii urmăriţi-ne pe pagina noastră de facebook „ProCOOLtura” https://www.facebook.com/profile.php?id=61561056984487

Notă! Acest proiect este realizat de către grupul de inițiativă ”ProCOOLtura”, în cadrul Programului de granturi mici a Fondului pentru Tineri Rîșcani, implementat de AO ”Generația Viitorului”, în parteneriat cu APL, Direcția Învățământ, Tineret și Sport Rîșcani, cu suportul Fundației Est-Europene, din resursele acordate de Suedia.


Elaborat de Adela Salagor, bibliotecară Secţia Relaţii cu Publicul, BPO Rîşcani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu