joi, 7 decembrie 2023

Ziua Internaţională a Drepturilor Omului – 75 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului


     La 7 decembrie 2023 Biblioteca Publică Orăşenească Rîşcani a marcat Ziua Internaţională a Drepturilor Omului prin organizarea orei informative cu genericul ,,Ziua Internaţională a Drepturilor Omului – 75 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului”. Anual la 10 decembrie 2023 se sărbătoreşte evenimentul.

Declarația Universală a Drepturilor Omului

  Declarația Universală a Drepturilor Omului(DUDO) este o declarație neobligatorie adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1948, ca răspuns la evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial. Aceasta îndeamnă statele membre să promoveze o serie de drepturi umane, civile, economice și sociale, afirmând că aceste drepturi fac parte din „fundamentul libertății, justiției și păcii în lume”. Declarația a fost primul efort juridic internațional de a limita comportamentul statelor și de a se asigura că acestea își îndeplinesc datoria față de cetățenii lor.

     Magna Carta sau „Marea Cartă” a fost unul dintre primele documente din lume care conținea angajamente ale unui suveran față de poporul său.

    DUDO a fost elaborată de membrii Comisiei pentru Drepturile Omului, președinte fiind Eleanor Roosevelt, care a început să discute despre o Declarație internațională a drepturilor în 1947. Membrii Comisiei nu au căzut imediat de acord cu privire la forma unei astfel de declarații a drepturilor și dacă sau cum ar trebui pusă în aplicare. Comisia a continuat să încadreze DUDO și tratatele însoțitoare, dar DUDO a devenit rapid prioritatea. Profesorul de drept canadian John Humprey și avocatul francez René Cassin au fost responsabili pentru o mare parte din cercetările transnaționale și, respectiv, pentru structura documentului. 

    O parte din DUDO a fost cercetată și scrisă de un comitet de experți internaționali în drepturile omului, inclusiv reprezentanți de pe toate continentele și toate religiile majore. Includerea atât a drepturilor civile și politice, cât și a drepturilor economice, sociale și culturale a fost bazată pe presupunerea că drepturile fundamentale ale omului sunt indivizibile. Deși acest principiu nu a fost opus de niciun stat membru la momentul adoptării (declarația a fost adoptată în unanimitate, cu abținerea blocului sovietic, Africii de Sud și Arabia Saudită), acest principiu a fost mai târziu supus unor provocări semnificative.

     Debutul Războiului Rece la scurt timp după conceperea DUDO a adus în prim-plan diviziunile cu privire la includerea atât a drepturilor economice și sociale, cât și a drepturilor civile și politice în declarație.

Evenimentul s-a desfăşurat în incinta CIUE, Bpo Riscani, unde dna Galina Sacaliuc a salutat invitaţii cu un mesaj de deschidere. Invitaţi au fost studenţii de la Şcoala Profesională, anul II specialitatea ,,sudor” împreună cu dna Edu Tatiana, bibliotecară la aceiaşi instituţie.

👩‍🏫
Bibliotecarele: dna Albot Inga în prezentarea ,,75 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Olmului“ a descris contextul istoric al apariţiei Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi descrierea conţinutului documentului sus-numit.
👩‍🏫
Dna Fazlî Zinaida, bibliograf, a realizat revista bibliografică ,,Ziua Internaţională a Drepturilor Omului ” şi a prezentat expoziţia de carte ,,75 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Olmului”.
👩‍🏫
La finele activităţii dna Foliuşneac Tatiana a verificat cunoştinţele obţinute a participanţilor prin victorina ,,Ce? Când? Unde?”.





Realizat de:

FOLIUŞNEAC TATIANA, bibliotecar, serviciul Asistenţă Metodologică şi de Specialitate, BPO Rîşcani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu