miercuri, 13 decembrie 2023

Şezătoarea ,,Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei - de la superstiție la Dreapta credință"

    La inițiativa Muzeului de Istorie și Etnografie din Rîșcani, în ajun de Sfântul Andrei, elevii clasei a XI-a de la Liceul Teoretic Liviu Damian s-au adunat la Biblioteca Publica Orășenească Rîșcani pentru a participa la șezătoarea ”Sărbătoarea Sfântului Andrei: de la superstiție la Dreapta credință”. A fost o șezătoare deosebită pentru că aici a fost depănat firul vremii și am împletit cuvinte alese cu ”andrelele” lingvistice, scoțând la lumină mistificările legate de această sărbătoare. Invitatul special a fost preotul Arsenie Bazatin de la biserica Adormirii Nașterii Domnului din or. Rîșcani.

     Bibliotecarul Salagor Adela a făcut o incursiune în istoria veche a geto-dacilor. Elevii şi-au amintit de modul de viaţă a triburilor din acea perioadă, îndeletnicirile de bază, precum și sărbătorile pe care le cinsteau, una din ele fiind Sântandrei, o divinitate precreștină, care ulterior, odată cu formarea poporului român, a fost înlocuit cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat. Metoda fulgilor de hârtie pregătită de bibliotecară le-a oferit participanților să descopere substratul folcloric al acestei sărbătorit, fiecare dintre ei citind câte o scurtă informație. 



     Directorul Muzeului de Istorie și Etnоgrafie Rîșcani, Cezar Salagor, le-a vorbit elevilor despre etnogeneza poporului român și despre rolul primordial pe care l-a jucat creștinismul propovăduit pe pământurile Daciei chiar de Sfântul Apostol Andrei, astfel că neamul românesc, practic s-a născut creștin.



     Invitatul special, părintele Arsenie Bazatin, le-a vorbit elevilor într-un limbaj accesibil despre cuvintele de înțelepciune cuprinse în Sfânta Evanghelie în care aflăm despre viața Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat, care trebuie să-l avem ca model la care să ne raportăm. Părintele Arsenie i-a îndrumat spre bărbăție, curaj, așa cum a fost și Sf. Andrei şi care și-a încununat viața cu o moarte martirică.


     În încheiere, cei prezenți au dezlegat un rebus care a cuprins cuvintele cheie şi cele mai importante informaţii asimilate ale activităţii.

Elaborat de:

SALAGOR ADELA

bibliotecar Secţia Relaţii cu Publicul, BPO Rîşcani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu