vineri, 17 noiembrie 2023

17 noiembrie - Ziua Internaţională a Studenţilor

🎓Ziua Internaţională a Studenţilor a fost marcată la Biblioteca Publică Orăşenească Rîşcani printr-o activitate literar-istorică în colaborare cu Colegiul AgroIndustrial din Rîşcani.

Studenţii din grupa de Contabili C21 însoţiţi de profesoara de limbi străine Laura Coţuc au participat astăzi la activitatea literar-istorică iniţiată de bibliotecara Salagor Adela.



📚Discuţia a început cu o scurtă incursiune în istoria acestei zile de 17 noiembrie 1939, când 9 studenţi cehi au fost executaţi, iar 1200 au fost trimişi de către ocupaţia nazistă în lagărele de concentrare din Sachsenhausen.




▪️Mai târziu, în 1941, ziua de 17 noiembrie a fost declarată oficial drept Ziua Internaţională a Studenţilor, zi de luptă împotriva totalitarismului şi pentru apărarea autonomiei universitare şi a libertăţilor academice.

▪️Studenţii de la colegiu au descoperit care sunt acei 9 studenţi cehi care au făcut istorie şi care au intrat în istorie drept adevăraţi eroi ai neamului lor. Aceşti tineri şi-au asumat public împotrivirea faţă de orice formă de totalitarism şi au plătit cu preţul vieţii şi al tinereţii lor libertatea noastră de astăzi.

✅Voucherul cultural a fost un alt moment al discuţiei de astăzi.

Studenţii au aflat oportunităţile pe care le are orice tânăr din ţara noastră care a împlinit 18 ani.



Se știe că tânăra generaţie se inspiră din jurul nostru, de aceea este foarte important cine le sunt prietenii, mediul şi modelele la care se raportează în viaţă. În continuare, bibliotecara Adela Salagor a venit cu o sugestie în acest sens. Câteva personalităţi au fost recomandate spre studiere, lectură, descoperire:

1️⃣Iulia Haşdeu (copila supradotată, tânăra intelectuală care a fost prima româncă ce a făcut studii la Sorbona)

2️⃣Valeriu Gafencu (Sfântul Închisorilor, cel care a murit în închisorile comuniste pentru cauza naţională)

3️⃣Danion Vasile (scriitor şi teolog român care mereu a umplut sălile de conferinţe cu tineri în căutarea adevăratului sens al vieţii)

4️⃣Cătălina Lungu (tânăra textieră şi poetă originară din raionul Râşcani, s. Hiliuţi care anul trecut a lansat în colaborare cu Costi Burlacu şi Corina Ţepeş piesa „Pace între noi”)

5️⃣Igor Guzun (jurnalist şi scriitor postmodernist ce foloseşte în limbaj termeni din tehnologie, accesibili tinerilor de azi)

6️⃣Traian Vasilcău, scriitor şi poet basarabean cu un mesaj profund creştin în opera sa.

📲Activitatea s-a încheiat cu un moment de relaxare cognitivă: un joc intelectual în aplicaţia Kahoot, întrebările căruia au fost formulate în baza informaţiei care s-a discutat la această activitate. Studenţii câştigători care s-au clasat pe locurile I, II, şi III au plecat de la bibliotecă cu premii, bineînţeles este vorba de cărţi oferite de directoarea BPO Râşcani Galina Sacaliuc.




Elaborat de: Adela SALAGOR,

bibliotecar, SRP, BPO Rîşcani;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu